Senátoři projednali Výroční zprávu České školní inspekce

Vydáno: 2 minuty čtení

Ve středu 4. února 2015 představil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal členům senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Výroční zprávu ČŠI za školní rok 2013/2014. Členové Výboru ji vzali jednohlasně na vědomí, bez připomínek, přičemž zdůraznili její vysokou kvalitu, přehlednost a srozumitelnost.

Každý stupeň vzdělávání (předškolní, základní, střední, základní umělecké, zájmové) byl senátorům představen z hlediska jeho podmínek, průběhu a výsledků – tedy ze tří hlavních oblastí, které ČŠI ve školách pravidelně hodnotí dle školského zákona. Prezentace obsahovala také souhrnná zjištění o situaci v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, dále pak informace o výsledcích mezinárodních šetření výsledků žáků i mezinárodních aktivitách a spolupráci České školní inspekce a také podrobnosti ze zavádění nových metod, postupů a nástrojů pro inspekční hodnocení.

Členové senátního výboru pro vzdělávání se v následné diskusi zajímali například o problematiku inkluze žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (zdravotně a sociálně znevýhodněných) do hlavního vzdělávacího proudu, diskutovali o kvalitě škol a celého vzdělávacího systému i o příčinách obecně nízkého zastoupení specialistů ve školství (asistenti žáka, asistenti pedagoga, logopedi, etopedi apod.). Dále debatovali také o problematické struktuře odborného vzdělávání nebo o tom, jak školy reagují na rizikové chování žáků.

V pořadí 4. schůzi senátního výboru pro vzdělávání řídil jeho předseda, senátor Jaromír Jermář.