Nejlepším filmem Jednoho světa 2017 je dokument Není úniku z části Iráku okupované Islámským státem

Vydáno: 8 minut čtení

Sedm cen udělily poroty 19. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který od 6. do 15. března probíhá v Praze. Letos kromě Poroty Mezinárodní soutěže a Poroty Václava Havla poprvé hodnotila filmy i Porota České soutěže složená ze zástupců a zástupkyň zahraničních filmových festivalů. Čtvrtou porotou byla tradičně Studentská porota, která vybírala nejlepší film z kolekce filmů pro střední školy. 

Řízení školy onlineJeden svět v Praze promítá 114 dokumentárních filmů a sedm projektů virtuální reality. O VR byl mezi účastníky a účastnicemi velký zájem. VR Space v Diváckém centru Galerie Lucerna za první týden navštívilo 318 diváků a divaček. „Chodí sem jak festivalové publikum, tak lidé, kteří přicházejí jen kvůli virtuální realitě a o festivalu předtím neslyšeli. Hodně lidí se sem vrací a přivádí s sebou své známé,“ uvedla koordinátorka VR Space Tereza Bubnová.

Během prvního festivalového týdne přišlo na odpolední a večerní projekce 23 241 lidí. Školní projekce od pondělí do pátku zhlédlo 6 674 žáků a studujících a 419 vyučujících. Projekce Jednoho světa na školách pokračují až do čtvrtka 16. března. Jeden svět v Praze končí ve středu 15. března projekcemi vítězných filmů a následně se přesouvá do 32 dalších měst v České republice. Hned ve čtvrtek 16. března festival začíná v Českém Krumlově, 17. března v Třebíči a 19. března v Děčíně.

POROTA MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE

Mezinárodní porota udělila Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Vybírala z 12 dokumentárních filmů.

Cenu za nejlepší film získal dokument Není úniku režiséra Zaradashta Ahmeda (Nowhere to Hide | Norsko, Švédsko | 2016 | 85 min.). Irácký ošetřovatel v něm natáčí svůj každodenní život poznamenaný válkou a později se kvůli útěku před islámským státem stává hlavním hrdinou příběhu. Režisér přijel do Prahy svůj film osobně představit.

„Díky odvaze protagonisty a jeho odhodlání v roli filmaře, který nebere „ne“ jako odpověď, nám tento snímek umožnil sledovat nejen život muže oddaného rodině i hrdého profesionála v podmínkách, které by nikdo z nás nechtěl zažít, ale rovněž nám dal jedinečnou šanci nahlédnout do rozvrácené země,” zdůvodnila své rozhodnutí porota. 

Cenu za nejlepší režii dostane dokument Plastová Čína režiséra Jiu-lianga Wanga (Plastic China | China | 2016 | 82 min.). Představuje život v čínském rodinném podniku na recyklaci plastů, kde mezi odpadem dovezeným z Evropy živoří nejen dospělí, ale i malé děti.

 „Oceněný režisér předvedl neskutečný talent při intimním, komplexním, leč ohleduplném zpracování dokumentu o kruté realitě společenských tříd, které čelí projevům ekonomické globalizace s hořkosladkými důsledky. Pro mnoho z nás znamená recyklace jednoduše ochranu přírody. Pro mnoho dalších je to způsob přežití, který se může odrazit na jejich zdraví i zdraví jejich dětí,“ uvádí posudek poroty.

Řízení školy onlineV Mezinárodní porotě zasedli programový ředitel festivalu Rencontres internationales du documentaire de Montréal (RIDM) Bruno Dequen, ředitelka tří jihoamerických filmových festivalů, producentka a kameramanka Florencia Santucho, výkonná a umělecká ředitelka festivalu DOK Leipzig Leena Pasanen, čínský režisér Liang Zhao, jehož dokument Behemoth získal vloni na Jednom světě Cenu za nejlepší režii, a děkan pražské FAMU Zdeněk Holý.

POROTA VÁCLAVA HAVLA

Porota Václava Havla oceňuje film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Porota vybírala z 13 dokumentů uváděných v soutěžní kategorii Máte právo vědět. 

Cena za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, náleží dokumentu Azyl v nedohlednu australské režisérky Evy Orner (Chasing Asylum | Austrálie, USA | 2016 | 96 min.). Film odhaluje nelidské podmínky v detenčních táborech na ostrovech v Tichém oceánu, kde Austrálie drží žadatele o azyl.

„Je to originální a šokující film, který odhaluje morální, právní a politické selhání mezinárodního společenství při řešení jednoho z nejnaléhavějších humanitárních problémů současného světa: přílivu uprchlíku, kteří utíkají před pronásledováním, konflikty a nespočtem dalších nebezpečí ve svých zemích původu. Azyl v nedohlednu konkrétně zobrazuje pokrytectví a morální úpadek politiky australské vlády, jež převáží žadatele o azyl a imigranty do detenčních center mimo své břehy, kde je drží po neurčitou dobu jako trest za hledání útočiště v Austrálii,“ uvedla porota ve svém rozhodnutí.

Zvláštní uznání Poroty Václava Havla míří k režisérovi Duno Gavrovi za jeho snímek Zprávy z Al-´Ajún (News from Laayoune |Chorvatsko | 2016 | 50 min.).

„Snímek zobrazuje nenásilný boj Sahařanů za spravedlnost. Zatímco Sahařané na okupovaném území čelí všudypřítomnému porušování lidských práv, saharští uprchlíci živořící uprostřed saharské poušti čekají na dlouho slibované referendum o sebeurčení. Rada bezpečnosti OSN ale doposud neschválila jeho konání. Tímto čestným uznáním vyzýváme mezinárodní společenství, aby jednalo,“ prohlásila porota své rozhodnutí.

V Porotě Václava Havla zasedli: výzkumný pracovník na Universidad Católica Andrés Bello ve Venezuele a ochránce lidských práv Andrés Cañizález, lidskoprávní aktivistka a výkonná ředitelka Western Sahara International Film Festival (FiSahara) María Carrión, koordinátor International Foundation for the Protection of Human Rights Defenders (Front Line Defenders) pro oblast Blízkého východu a severní Afriky Moataz El Fegiery, ochránkyně lidských práv na Ukrajině a předsedkyně rady v Human Rights Information Center Tetiana Pechonchyk, a člen Národní rady Arménie zřízené ministerstvem spravedlnosti a předseda organizace Helsinki Citizens’ Assembly Artur Sakunts.

Řízení školy online

 

POROTA ČESKÉ SOUTĚŽE

Řízení školy onlinePorota České soutěže letos poprvé vybírala nejlepší film z dokumentů české produkce a koprodukce. Důvodem, proč Jeden svět zřídil tuto novou porotu, je snaha o podporu uvádění českých dokumentárních filmů na zahraničních festivalech. Porota byla složena z těchto členů a členek: dramaturgyně filmového festivalu v polském Krakowě Barbara Orlicz-Szczypula, Emel Celebi z tureckých festivalů Istanbul Documentary Days a Which Human Rights?, umělecký ředitel kosovského festivalu DokuFest Veton Nurkollari a umělecká ředitelka festivalu dokumentárních filmů DocPoint Helsinki Iris Olsson.

Cenu Poroty České soutěže získává Normální autistický film režiséra Miroslava Janka (ČR | 2016 | 88 min.). Dokument ukazuje bohatý vnitřní život dětí s autismem a způsoby, jak se vyrovnávají se světem okolo. Film letos v únoru získal také Českého lva a Ceny české filmové kritiky.

„Rozhodli jsme se ocenit pečlivě zpracovaný a mistrovsky sestříhaný film a za nádherný a povznášející příběh o vnitřním životě pěti výjimečných dětí, jejichž skrytý svět nám snímek krásně odhaluje,“ uvedla porota.

Zvláštní uznání Poroty České soutěže získal dokument Roberta Kirchhoffa Díra v hlavě (Česká republika, Slovensko | 2016 | 88 min.). Film předkládá vzácné svědectví o romském holocaustu.

„Je to silný a poetický film, který nám opět připomíná, že o holokaustu stále nevíme všechno. Režisér a jeho tým vytvořili vizuální prostor pro důležité svědectví Romského národa, jehož představitele snímek uznává za zapomenuté oběti druhé světové války,“ zdůvodnila své rozhodnutí porota.

STUDENTSKÁ POROTA

Studentská porota vybírá nejlepší film z kolekce snímků pro studenty a studentky. Tvoří ji převážně středoškoláci a středoškolačky z řad organizátorů a organizátorek Studentských filmových klubů Jeden svět na školách.

Cenu Studenské poroty získal dokument Zemřít pro design režisérky Sue Williams (Death by Design | USA | 2016 | 73 min.).

„Rozhodli jsme se film ocenit zejména kvůli tématu, které se dotýká nás všech, generace obklopené elektronickými zařízeními. Domníváme se, že rizika výroby spotřební elektroniky nejsou veřejnosti dostatečně známa a osvěta o znečištění životního prostředí je velmi důležitá. Oceňujeme, že film přesto ukázal pozitivní příklady zodpovědných výrobců a nenásilnou formou sdělil, že Země je jenom jedna a žádný problém není tak daleko, aby se nás netýkal,“ uvedla ve svém rozhodnutí porota.

DIVÁCKÁ CENA NADAČNÍHO FONDU AVAST

Hlasování o diváckou cenu probíhá ve všech festivalových kinech až do konce úterních projekcí. Divácky nejúspěšnější film bude oznámen ve středu 15. března 2017.

PROJEKCE VÍTĚZNÝCH FILMŮ

Vítězné filmy 19. ročníku festivalu Jeden svět budou ve středu 15. března uvedeny v následujících kinech:

  • Lucerna velký sál - 21:30 Není úniku
  • Lucerna malý sál - 17:15 Zprávy z Al-´Ajún            
  • Světozor velký sál - 17:00 Vítěz Divácké ceny; 19:30 Azyl v nedohlednu; 22:00 Zemřít pro design
  • Atlas velký sál - 19:00 Normální autistický film; 21:30 Plastová Čína
  • Atlas malý sál -  18:00 Druhé místo v Divácké ceně NF Avast   

Více informací najdete na www.jedensvet.cz nebo je poskytne Zuzana Gruberová na telefonním čísle 770 101 158, e-mail: zuzana.gruberova@jedensvet.cz

Vstup na slavnostní zakončení festivalu je pouze na pozvánky.