Nejlepší studenti z České republiky převzali ocenění od ředitele americké College Board Paula Sanderse

Vydáno: 4 minuty čtení

Studenti CTM, kteří letos skládali mezinárodní oborové zkoušky Advanced Placement na úrovni prvního až druhého ročníku zahraniční vysoké školy, excelovali. Jejich výsledky výrazně převyšují celosvětový průměr a konkurenci 3,2 milionu studentů. Advanced Placement, neboli AP zkoušky jsou po celém světě známé a prestižní, protože je uznávají ty nejlepší univerzity u přijímacího řízení. V České republice jsou nyní součástí profilové části maturitní zkoušky. Ocenění studentům předal ředitel pro mezinárodní vztahy americké organizace College Board, Paul Sanders.

CTM (Centrum pro talentovanou mládež) organizovalo slavnostní předávání certifikátů AP Scholar Award nejlepším studentům, za účasti ředitelek a ředitelů gymnázií z partnerských škol, škol uznávajících AP zkoušky v profilové části maturity, zástupců vysokých škol, sponzorů, a rodičů. Pozvání přijal i Paul Sanders, Executive Director International, College Board USA, který se v rámci návštěvy České republiky potkal i se zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. A to hlavně proto, že AP zkoušky jsou nyní součástí maturitní zkoušky a středoškolákům z České republiky se tak otevírá cesta k mezinárodnímu vzdělání.

Studenti převzali speciální ocenění AP Scholar

Organizace College Board, která stojí za celosvětovými AP zkouškami, uděluje studentům, kteří absolvovali více těchto náročných zkoušek s výborným prospěchem speciální ocenění, tzv. AP Scholar.

Existuje několik úrovní ocenění AP Scholar. studenti také mohou získat ucelený mezinárodní diplom (AP International Diploma), který se strukturou shoduje se strukturou IB (mezinárodní maturitou). Tu lze získat jen na vybraných soukromých školách, program AP je flexibilní a dostupný pro všechny motivované studenty českých středních škol.

Jsem opravdu hrdá, že právě AP program rozšířilo CTM s pomocí americké organizace College Board mezi české studenty, školy i univerzity. Od roku 2011 s námi složilo AP zkoušku přes tisíc tři sta studentů. Jejich výsledky jsou díky vlastní motivaci, celoroční přípravě v CTM Online kurzech a zejména podpoře našich instruktorů jedním slovem úžasné,“ říká Jeanne Bočková, ředitelka Centra pro talentovanou mládež (CTM).

Gratulujeme studentům ze škol napříč republikou

Advanced Placement zkoušky jsou hodnocené škálou 1-5, přičemž 5 je známkou nejlepší. Ocenění AP Scholar Award získávají studenti, kteří získali skóre 3 a lepší alespoň ze 3 AP zkoušek. Byli to Daniela Balážová (Akademické gymnázium Praha), Tomáš Čermák (Biskupské gymnázium Hradec Králové), Adam Černička (Gymnázium nad Alejí), Andrea Kempná (PORG Ostrava), Eva Kuperová (Sunny Canadian International School), Sebastian Matoušek (Gymnázium Matyáše Lercha Brno), Nicole Oyelakin (Gymnázium a letecká střední odborná škola Moravská Třebová), Anna Vitošková (Sunny Canadian International School), Berenika Zemanová (Gymnázium M. Lercha Brno).

Ocenění AP Scholar with Honor získávají studenti, jejichž průměrné skóre je lepší než 3,25, a to ze všech AP zkoušek, které skládají a mají skóre 3 a vyšší alespoň ze 4 AP zkoušek a letos jej obdržela Tereza Ištoková (Sunny Canadian International School).

Pokud student získá v AP zkouškách skóre lepší než 3,5 ze všech AP zkoušek, které skládal a zároveň složí na skóre 3, 5 a více AP zkoušek, získává ocenění AP Scholar with Distinction – toto výjimečné ocenění získali letos dva studenti – Adam Boček (GEVO Sázavská) a Karolína Šlesingerová (Sunny Canadian International School).

Celoroční příprava na jednu AP zkoušku vyžaduje 8–12 hodin studia týdně nad rámec toho, co mají studenti ve škole. Nejen studenti, se kterými se dnes setkáváme, mají můj velký obdiv“, doplňuje Jeanne Bočková.

AP zkoušky v České republice

Pojem AP od letošního školního roku skloňuje i řada maturantů ze škol, které se přihlásily do pokusného ověřování uznávání AP zkoušek v profilové části maturity.

Pro studenty CTM Online jsou AP zkoušky završením intenzivního online studia, kterému se věnovali během střední školy. Tato mezinárodní certifikace jim otevře dveře nejen na prestižní univerzity u nás i ve světě, ale je to i velké plus do praxe. Díky přípravě na AP se studenti naučili mnohé dovednosti, které jim ulehčí budoucí studium i profesní dráhu. AP zkoušky u přijímacích zkoušek uznávají některé fakulty Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ČVUT a pro příklad ze světových univerzit je to Oxford, Cambridge, Princeton University, Harvard a stovky dalších.

Zdroj: CTM, tisková zpráva ze dne 12. října 2023