Jak učit základy finanční gramotnosti na základě reálného života?

Vydáno: 2 minuty čtení

Vyzkoušejte minihru Rozpočti si to!

Ve světě plném finančních rozhodnutí a nečekaných událostí je klíčové naučit se správně hospodařit s penězi. Máme pro vás možnost si nanečisto vyzkoušet jeden rok rodinného života. Jaký bude váš cíl? Chcete ten rok jen přežít, užít si pořádnou dovolenou nebo našetřit dost na to, abyste si další rok užili bez starostí? Možná vás překvapí, jaké situace mohou ovlivnit dodržení plánovaného rozpočtu a jaký vliv bude mít vaše řešení na spokojenost celé rodiny a množství energie, které vás to bude stát.

To jsou jen některé důvody, proč internetová minihra Rozpočti si to! představuje nejen zábavný, ale i edukativní způsob, jak se učit finanční gramotnost na základě reálného života. Můžete si hru vyzkoušet opakovaně a zkoumat, jak by se situace vyvíjela, kdybyste některé rozhodnutí udělali jinak.

Zpestřete si se studenty výuku a debatujte nad důsledky, které se skrývají za jednotlivými úkoly a variantami jejich řešení. Díky tomu, že reálné situace jsou proložené otázkami ze základních oblastí finanční gramotnosti jako např. rizika a potenciál investování, formy bankovních i nebankovních půjček, nebezpečí a prevence internetových podvodů nebo formy pracovních vztahů, máme možnost otevřít širokou škálu témat a navázat na ně v další výuce. 

Přejďete rovnou na web minihra.rozpočtisito.eu a zahrajte si ji ještě dnes. Hra není určena jen pro studenty a učitele,ale také pro všechny, kdo si chtějí otestovat, jestli umí udělat správné rozhodnutí, které bude v souladu s jejich ročním cílem. Hrajte ji, poučte se, ale hlavně se u toho dobře bavte. Každý, kdo si hru zahraje v průběhu března, se navíc automaticky zapojí do Global Money Week.

Zdroj: yourchance.cz