Informace MŠMT k žádostem o přezkoumání maturitní zkoušky konané v podzimním zkušebním období 2023

Vydáno: 3 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podává všem žadatelům o přezkoumání výsledku hodnocení jejich didaktického testu konaného v rámci společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období 2023 informace o způsobu podávání a vyřizování jejich žádostí.

I v tomto zkušebním období se žádosti žadatelů o přezkoumání zkoušky konané formou didaktického testu podávají na adresu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na formuláři, který je k dispozici v příloze níže.

Informace pro žadatele o přezkoumání didaktických testů podzim 2023

Formulář žádosti o přezkum DT

Žádosti o přezkoumání zkoušek konaných v rámci profilové části maturitní zkoušky žadatelé podávají místně příslušnému krajskému úřadu, v případě kraje Hlavní město Praha pak Magistrátu hlavního města Prahy, na formuláři k tomu určeném.

Informace MŠMT k procesu vyřizování žádostí o přezkoumání společné části maturitní zkoušky konané formou didaktického testu 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) bude v procesu přezkoumání výsledků hodnocení zkoušek z didaktických testů (podle § 82 školského zákona) stejně jako v předchozích letech i v roce 2023 postupovat s největší možnou transparentností.
Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) vedle zadání testových úloh a klíčů správných řešení zveřejní validační protokol, který mimo jiné obsahuje výsledky validačního procesu (včetně vyjádření validační komise k souladu zadání s katalogy požadavků) a přijatá opatření CZVV k závěrům validační komise. Zveřejnění uvedených materiálů uskuteční CZVV v termínech dle § 183d školského zákona.
MŠMT před zahájením přezkoumání didaktických testů maturitní zkoušky na svých webovýchstránkách zveřejňuje základní informace, které mají žákům usnadnit orientaci v termínech, formálních náležitostech a krocích spojených s procesem přezkoumání maturitní zkoušky, včetně odborných posudků Nezávislé odborné komise.
MŠMT vydává odůvodněná vyrozumění, ve kterých reaguje na námitky žadatelů o přezkoumání maturitní zkoušky.
Do procesu přezkoumání maturitní zkoušky je začleněna Nezávislá odborná komise zřízená MŠMT jako poradní orgán, která vystavuje odborné posudky k jednotlivým didaktickým testům a v případě potřeby posuzuje identifikované specifické žádosti o přezkoumání maturitní zkoušky.

Seznam členů Nezávislé odborné komise MŠMT ke stažení

Jak postupovat při podání žádosti o přezkoumání výsledku hodnocení společné části maturitní zkoušky formou didaktického testu? 

 

Zdroj: https://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/informace-msmt-k-zadostem-o-prezkoumani-maturitni-zkousky-14