282/2016 Sb. o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

Schválený:
282/2016 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 29. srpna 2016
o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
Změna: 160/2018 Sb.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 82/2015 Sb. a zákona č. 178/2016 Sb.:
 
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, a dále stanovuje výjimky, za nichž lze v odůvodněných případech nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, pokud se nejedná o nabízení k prodeji nebo prodej žákům do splnění povinné školní docházky. Tato vyhláška se nevztahuje na školní stravování podle jiného právního předpisu1).
 
§ 2
Požadavky na potraviny
(1) Ve školách a školských zařízeních lze nabízet k prodeji, prodávat potraviny nebo umísťovat reklamu na potraviny, které splňují požadavky stanovené v příloze této vyhlášky a které
a) neobsahují sladidla2) vyjma žvýkaček bez cukru, nebo kofein, nejde-li o čaj3) a nealkoholické nápoje s čajovým extraktem,
b) neobsahují trans mastné kyseliny4) pocházející z částečně ztužených tuků,
c) nejsou energetickým nebo povzbuzujícím nápojem nebo potravinou určenou pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu5), nebo
d) nejsou upraveny smažením nebo grilováním.
(2) Ve školách a školských zařízeních lze dále nabízet k prodeji, prodávat nebo umísťovat reklamu na
a) nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, kterými se rozumí ovoce a zelenina, které neprošly žádnou úpravou, jejímž důsledkem je podstatná změna původního stavu; za takové úpravy se nepovažuje omytí, loupání, okrajování, dělení, krájení, blanšírování, drcení, mělnění nebo balení, nebo
b) ovocné a zeleninové šťávy a nektary6).
 
§ 3
Potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze nabízet k prodeji nebo prodávat ve školách a školských zařízeních, jedná-li se o prodej
a) v prostorách, ve kterých se uskutečňuje vzdělávání nebo se poskytují školské služby7) výhradně žákům po splnění povinné školní docházky a studentům,
b) v prostorách, které jsou určeny výhradně zletilým osobám a do kterých nemají děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky stálý přístup,
c) v souvislosti s praktickým vyučováním, nebo
d) v rámci činnosti, která se koná mimo dobu uskutečňování vzdělávání nebo poskytování školských služeb.
 
§ 4
Technický předpis
Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.
 
§ 5
Přechodná ustanovení
1. Potraviny nesplňující požadavky stanovené touto vyhláškou pořízené prodávajícím přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky lze nabízet k prodeji a prodávat v prostorách školy a školského zařízení do prvního dne čtvrtého měsíce ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.
2. Mléko a mléčné výrobky, na které se poskytuje podpora podle jiného právního předpisu8) a které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze ve školách a školských zařízeních nabízet k prodeji, prodávat nebo na ně umísťovat reklamu do 31. července 2017.
 
§ 6
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy:
Mgr. Valachová, Ph.D., v. r.
Ministr zdravotnictví:
MUDr. Němeček, MBA, v. r.
 
Příl.
Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
I------------------------------------------------------------I----------------------------------I
I                    Kategorie potravin                      I     Nejvyšší přípustná hodnota   I
I                                                            I      (g/100 g nebo g/100 ml)     I
I                                                            I----------I----------I------------I
I                                                            I sůl 9)   I   tuky   I cukry 10)  I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I zpracované ovoce a zelenina za předpokladu minimálního     I 0,5      I          I bez        I
I obsahu 50 g ovoce nebo zeleniny ve 100 g, případně 100 ml  I          I          I přídavku   I
I hotového výrobku                                           I          I          I cukru 11)  I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I suché skořápkové plody 12)  , olejnatá semena 13)  ,       I bez      I          I bez        I
I luštěniny 13)  a výrobky z nich                            I přídavku I          I přídavku   I
I                                                            I sodíku / I          I cukru 11)  I
I                                                            I soli     I          I            I
I                                                            I 11)      I          I            I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I masné výrobky a výrobky z vajec 14)  za předpokladu        I 2,1      I 15,0     I            I
I minimálního obsahu 10 % hmot. čisté svalové bílkoviny v    I          I          I            I
I hotovém masném výrobku nebo 50 g vajec ve 100 g hotového   I          I          I            I
I výrobku z vajec                                            I          I          I            I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I výrobky z produktů rybolovu a akvakultury 15)  za          I 2,1      I 30,0     I            I
I předpokladu minimálního obsahu 50 g masa z nich ve 100 g   I          I          I            I
I hotového výrobku                                           I          I          I            I
I------------I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I ochucené a I mléko                                         I 0,5      I 5,0      I 11,0       I
I neochucené I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I mléčné     I kysané nebo zakysané mléčné výrobky           I 0,5      I 5,0      I 11,0       I
I výrobky    I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I 16)        I tvarohy                                       I 0,5      I 10,0     I 11,0       I
I            I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I            I sýry                                          I 2,5      I 30,0     I            I
I------------I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I pekařské   I chléb                                         I 1,8      I 10,0     I 5,0        I
I výrobky    I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
        I 17)        I běžné pečivo                                  I 2,0      I 8,2      I 5,0        I
I            I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I            I jemné pečivo                                  I 1,3      I 15,0     I 20,0       I
I------------I-----------------------------------------------I----------I----------I------------I
I nealkoholické nápoje 18)                                   I          I          I 5,0        I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I balené i nebalené obložené pekařské výrobky                I 2,5      I 20,0     I 10,0       I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
I ostatní potraviny                                          I 1,0      I 5,0 19)  I 10,0       I
I------------------------------------------------------------I----------I----------I------------I
Použití majonéz20), dresinků21), hořčice21), kečupu12), olejů a tuků22) při přípravě balených i nebalených obložených pekařských výrobků se připouští. Nepřipouští se nabízení majonéz20), dresinků21), hořčice21), kečupu12), olejů a tuků22) pro účel dochucení zakoupených výrobků samotným spotřebitelem v místě prodeje.
1) Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.
3) § 1 písm. a) vyhlášky č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny.
4) Bod 4 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004.
5) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů.
6) § 1 písm. d), f) a j) vyhlášky č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění pozdějších předpisů.
7) § 7 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů.
8) Nařízení vlády č. 205/2004 Sb., kterým se v rámci společné organizace trhu s mlékem a mléčnými výrobky stanoví bližší podmínky poskytování podpory a národní podpory spotřeby mléka a mléčných výrobků žáky, kteří plní povinnou školní docházku ve školách zařazených do sítě škol, ve znění pozdějších předpisů.
Nařízení Komise (ES) č. 657/2008 ze dne 10. července 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o podporu Společenství pro poskytování mléka a některých mléčných výrobků žákům ve školách.
8) Bod 8 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.
9) Bod 11 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.
10) Bod 8 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.
11) Příloha nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.
12) Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů.
13) Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů.
14) Nařízení Komise (ES) č. 589/2008 ze dne 23. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro vejce.
15) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1379/2013 ze dne 11. prosince 2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury a o změně nařízení Rady (ES) č. 1184/2006 a (ES) č. 1224/2009 a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 104/2000, v platném znění.
Nařízení Rady (EHS) č. 1536/92 ze dne 9. června 1992, kterým se stanoví společné obchodní normy pro konzervované pravé a nepravé tuňáky.
Nařízení Rady (EHS) č. 2136/89 ze dne 21. června 1989 o stanovení společných obchodních norem pro konzervované sardinky a obchodních názvů pro konzervované sardinky a výrobky typu sardinek, v platném znění.
16) Příloha VII Část III nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.
Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.
17) Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, ve znění pozdějších předpisů.
18) Vyhláška č. 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 404/2006 Sb.
19) Bod 3 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.
20) Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
21) Vyhláška č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici.
22) Dodatek II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1308/2013.

Související dokumenty

Články

Poznámky k "pamlskové" vyhlášce

Pracovní situace

Školský zákon a jeho vyhlášky