Přátelé z neznámé planety

Vydáno:

 

Přátelé z neznámé planety
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Níže uvedené aktivity navozují atmosféru spolupráce, důvěry a tolerance. Jsou vyzkoušené v kolektivu dětí mladšího školního věku, a proto je nabízím pro inspiraci všem, kteří si je chtějí podle jednoduchého návodu vyzkoušet a připravit tak dětem zajímavé činnosti, které jsou zároveň zdrojem cenných informací o osobnostních rysech dětí.
Aktivity zde uvedené vtáhnou děti do světa fantazie, učí je porozumět sobě i kamarádům, citlivěji chápat a ovlivňovat mezilidské vztahy.
Motivace:
Na neznámé planetě žije mimozemská civilizace, která se snaží navázat s námi spojení. Řídící centrum těchto bytostí se rozhodlo, že se seznámí se životem na Zemi, a tak získají nové kamarády, které by chtěly pozvat na výlet do vesmíru. Ovšem na takový výlet poletí jen děti, které získají důvěru mimozemské civilizace, a ty, které dodržují určená pravidla, jsou tělesně zdatné a přesvědčí je svými schopnostmi, vědomostmi a dovednostmi.
Cíl hry:
Cílem hry je vyvolat u dětí zdravou soutěživost a motivovat je k plnění úkolů. Hra umožňuje dětem přenést se do světa fantazie, probouzí vynalézavost, aktivitu, iniciativu a napomáhá vytváření kamarádských vztahů.
Popis:
Na základě vymyšleného příběhu o mimozemské civilizaci motivujeme děti ke znázornění vesmírné planety a vyznačení letu. Každý, kdo se chce na neznámou planetu podívat, si podle své fantazie nakreslí létající talíř nebo raketku a připevní ji na počátek cesty. Dříve, než raketa vzlétne, zavede si její kapitán palubní deník, kam bude zaznamenávat posun rakety a plnění úkolů z řídícího centra. Každý měsíc posádka přistane na jiné vesmírné planetě a pokračovat v cestě může jen tehdy, pokud dostane povolení k dalšímu letu. Cesta na neznámou planetu je plná dobrodružství, překvapení, nápadů a trvá deset měsíců. Všechny posádky v mezipřistání navštíví deset barevných planet a na každé z nich musí splnit několik úkolů. Cílem letu je poslední modrá planeta, která je symbolem přátelství a na ní se děti seznámí se svými kamarády z kosmu. Během pobytu na této planetě si budou vyměňovat zkušenosti, dovednosti, hrát si, soutěžit a vzájemně si pomáhat.
ZÁŘÍ:
Návštěva pestré planety
Motivace:
Neznámé bytosti, které s námi navázaly spojení, nám poslaly jednoduchý plánek cesty a pravidla, kterými se musíme po celou dobu letu řídit. Veškeré podrobnosti týkající se mezipřistání na různobarevných planetách musejí být zaznamenávány v palubním deníku kapitána každé kosmické lodi. Úkoly a jejich plnění musejí být potvrzeny řídícím centrem mimozemské civilizace. Každý měsíc musí všichni kapitáni nasbírat určitý počet bodů, aby dostali povolení pokračovat podle plánu.
Cíl:
rozvoj myšlení a tvořivosti získávání dovedností a praktických zkušeností
Pomůcky:
výkresy, pastelky, nůžky, lepidlo, textilní zbytky
Úkoly:
1.
Nakresli, vystřihni, podepiš svoji kosmickou loď a připevni ji na start.

Související dokumenty