Nápady do školní družiny

Vydáno:

Aktivity vyzkoušené v naší družině můžete vyzkoušet i s vašimi dětmi podle našich návodů. Lze je realizovat dle vlastního výběru s menší i větší skupinou dětí. Některé aktivity lze vyzkoušet venku, jiné v místnosti.

Nápady do školní družiny
Naděžda
Kalábová
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Knižní štafeta
Pomůcky:
pro každé družstvo ringo-kroužek, kniha, kuželka
První z každého družstva má na hlavě ringo-kroužek a na něm položenou knihu, kterou si při chůzi nesmí přidržovat rukou. Uprostřed určené trasy opatrně sebere kuželku a odnese ji na konec vytyčené trasy. Vrátí se a předá knihu a ringo-kroužek dalšímu ve svém družstvu. Další jde a kuželku přenese doprostřed trasy. Tak se vystřídají všichni členové v družstvu. Vítězí družstvo, které je první v cíli (kdo se dotkne rukou knihy, vrací se vždy na začátek trasy).
Věž z kostek
Pomůcky:
kostky
Jeden z každého družstva staví poslepu co nejvyšší věž z kostek. Ostatní členové družstva mu nosí kostky po jedné z určeného místa. Soutěž pro družstva končí, když věž spadne.
Určí se pořadí družstev, přidělí body pole počtu kostek a soutěžící z každého družstva se vymění.
Lovení ocásků
Pomůcky:
proužky z krepového papíru
Každý soutěžící má za kalhotami zastrčený ocásek z krepového papíru v barvě svého družstva (děláme je kratší, jinak se trhají). Všichni se snaží během dvou minut ukrást co nejvíce ocásků ostatním. Spočítáme počet nasbíraných ocásků a přidělíme družstvům body.
Sbírání předmětů
Pomůcky:
víčka od PET lahví
V každé dráze je připraveno asi 10 drobných předmětů. Členové družstva jsou spojeni držením za ruce do řetězu - a běží svou dráhu tam a zpět. Cestou mají posbírat co nejvíce víček z PET lahví a donést je do cíle. Přidělíme body za čas a počet předmětů, které společně bez rozpojení nasbírali.
Přenášení kuliček
Pomůcky:
kuličky a miska
Hráči štafetově přenáší kuličky do své misky. Kuličky jsou na jedné straně, misky na druhé. Po skončení po 3-5 minutách spočítáme počet kuliček. Kuličky lze nahradit vršky od PET lahví.
Záchrana zraněného
Přenesení zraněného přes překážky: soutěží tři děti z každého družstva - dva vytvoří stoličku z rukou a nesou třetího, překonávají překážky. Vítězí ten, kdo bezpečně jako první dojde do cíle.<

Související dokumenty