Včelí království

Vydáno:

Jarní období přímo vybízí k vycházkám do přírody, k pozorování a zkoumání rostlin, zvířat i drobných živočichů. Připravili jsme pro děti vzdělávací environmentální program, jenž je seznámí se způsobem života včel, s hierarchií ve včelstvu a důležitostí včel pro přírodu i pro člověka.

Prostřednictvím obrazových materiálů, knih a encyklopedií si opakujeme s dětmi poznatky o domácích zvířatech, jejich úloze a také jejich užitku. Například: pes hlídá dům, kočka chytá myši, koza, ovce a kráva dávají mléko, ze kterého se vyrábí sýr, máslo, jogurt, tvaroh a další mléčné výrobky, z ovce se navíc zužitkuje vlna a z té se po dalších úpravách uplete například teplý svetr nebo čepice. Některá zvířata žijí v lese i doma na dvorku, jako například prase. Děti znají divoké prase, které žije v lese, a to ochočené – prase domácí – žije v chlívku. A podobně je to vlastně i se včelami. Lidé je začali chovat doma pro jejich užitek. Dávají nám med, který je velmi zdravý. Včela je vlastně také domácí živočich.
Kde žijí včely
Na obrázcích v knize ukážeme dětem úly, ve kterých žijí včely. Včely žijí v uspořádání, jež můžeme nazvat „včelí království“. Největší a nejdůležitější včela je královna, která nepracuje, ale naklade hodně vajíček a stará se, aby bylo hodně včeliček.

Související dokumenty