Tajemné kouzlo Vánoc

Vydáno:

Z textů a not vánočních koled dýchá romantika, jež vyvolává kouzelnou představu o prožívání vánočních svátků. Ať už slavíme vánoční svátky jakýmkoliv způsobem, neměli bychom zapomínat, že jsou to především svátky plné sváteční harmonie, radosti a lásky, kterou sdílíme v tomto období se svými nejbližšími, a měly bychom učit vnímat tuto tradiční krásu také děti. Užijme si kouzlo slavnostní předvánoční a vánoční atmosféry a rozzářené dětské oči v duchu vánočních tradic, zvyků a krajových obyčejů.

Tajemné kouzlo Vánoc
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Příprava na Vánoce v mateřské škole
Vyprávíme si s dětmi, že v této době – v době adventní se lidé připravují na Vánoce a dodržují různé zvyky a tradice, například si zdobí domy vánoční výzdobou, zpívají koledy apod. Děti budou slavit Vánoce doma s rodiči, ale Vánoce a přípravu na ně budeme společně prožívat i v mateřské škole. Navážeme rozhovor s dětmi o tom, jak si představují oslavu Vánoc v MŠ, jakou si vyrobíme a namalujeme vánoční výzdobu, jaká vyrobíme vánoční přáníčka pro rodiče, zda se naučíme nějaké koledy apod. Dáme prostor dětem k vyjádření jejich představ o průběhu příprav a oslavy Vánoc v mateřské škole.
Výtvarné hrátky – výroba zasněžené krajiny
Na vycházkách s dětmi pozorujeme zimní krajinu v blízkém okolí mateřské školy, vyprávíme si s nimi o všem, co vidí kolem sebe. Vysvětlíme dětem, že si zimní předvánoční krajinu můžeme „přenést“ do mateřské školy. Namalujeme si a vyrobíme, co jsme venku na vycházkách společně pozorovali.
Děti rozdělíme do menších skupin (3–4 děti). Každá skupina dětí dostane velký formát papíru. Nejdříve si společně zopakujeme, co vše jsme venku viděli – zasněženou krajinu, sáňkující děti, zamrzlý rybník, stromy, n

Související dokumenty