Daniel Stach, moderátor a popularizátor vědy

Vydáno: 26 minut čtení

Diváci ho znají jako toho sympaťáka z ČT24, který se snaží lidem ukázat, že věda je všude kolem nás. Popularizuje vědu fakticky a vědecky správně, ale zároveň tak, aby ji diváci pochopili. Moderátor České televize Daniel Stach: o školních létech, Vědě ČT24 i geniální sestře.

Jak těžké je popularizovat vědu?
Nejtěžší je nalézt tu hranici popularizace. Tak, aby byly informace fakticky správné, ale naprosto jednoznačné a srozumitelné pro širokou veřejnost. U každého je ta hranice zjednodušení jiná. Řekněme třeba DNA, pro část lidí je naprosto jasné, o co jde. Další člověk bude ale potřebovat vysvětlit, že to je kód, na základě kterého nějakým způsobem vypadáme, myslíme, chováme se a podobně. Každý má tu hranici toho, co už nemusíme vysvětlovat, jinde. Pro mě je nejtěžší najít tu hranici - co musím ještě vysvětlovat a co už ne. Druhá složitá věc na popularizaci je najít připodobnění, přirovnání nebo vysvětlení, které bude fakticky správné a na první dobrou, ale vysloveně na první dobrou srozumitelné. Při sledování televize se divák nemůže hned vrátit zpátky a přečíst si to, čemu nerozuměl, znovu jako třeba v novinách nebo časopise. Tam se stačí podívat o tři řádky zpátky. V televizi už mi to prostě uteklo, a pokud to nebylo dostatečně jednoznačné, abych to hned pochopil, tak se v tom nejspíš ztratím.
Neustále sršíte optimismem, čím to, že jste stále nabitý takovou dobrou náladou?
Já jsem defaultní optimista. Ráno vstanu a mám dobrou náladu. Jen tak. Myslím, že je důležité, aby si člověk nelámal hlavu s věcmi, které nemůže změnit. Ráno vstanu a prší - tak dobře, prší. Vezmu si nepromokavou bundu a jdu, nebudu si tím kazit den. Také mám štěstí, že dělám práci, která mě baví a vidím v ní nějaký smysl. Dělám ji s lidmi, se kterými mě to baví. To je strašně důležitá kombinace. Zároveň člověk nesmí žít jenom prací, kdyby žil jenom prací, tak mu život stojí pouze na jednom pilíři. A to je podle mě špatně. Já mám tři takové pilíře - práci, která je tím třetím, druhým je sport a kamarádi a prvním, nejdůležitějším, je rodina.
Jak jste se vlastně dostal k práci v České televizi? Co je pravdy na historce, že jste se do ČT dostal jako fanoušek na exkurzi?
To je konstatování faktů. To ani není žádná "urban legend", to je skutečně pravda. Zrovna jsem se učil rozdíl mezi factoringem a forfaitingem tady nedaleko v parku, studoval jsem na VŠE. Můj tatík mi poslal mail, že se zrovna uvolnilo místo na exkurzi do zákulisí Hyde Parku ČT24, který tehdy moderovala Pavlína Kvapilová. Jestli by mě to nezajímalo. Mě to zajímalo, takže jsem se hned přihlásil a za hodinu jsem byl tady na Kavčích horách. Během té exkurze natáčela Marcela Augustová, jak Česká televize dává možnost divákům zapojit se do vysílání, a já se do toho vysílání zapojil. Po exkurzi se šlo na drink, kde se mě Veronika Linková s Pavlínou Kvapilovou zept

Související dokumenty

Pracovní situace

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV)