Zlepšování životního prostředí ve svém okolí dovedlo 29 školních Ekotýmů k mezinárodnímu titulu Ekoškola

Vydáno: 3 minuty čtení

Ve čtvrtek 16. června 2022 si převzalo mezinárodní titul Ekoškola 29 školních Ekotýmů oceněných škol z celé České republiky. Ocenění školy získaly za dlouhodobou práci v mezinárodním programu Ekoškola, který pomáhá žákům a učitelům aktivně a samostatně zlepšovat životní prostředí ve svém okolí.
Certifikát si mateřské, základní a střední školy převzaly na Staroměstské radnici v Brožíkově síni. Titul si žáci převzali z rukou Jaroslava Millera, náměstka člena vlády Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Tomáše Kažmierského, Ministerstvo životního prostředí, Odbor finančních a dobrovolných nástrojů, Víta Šimrala, člena Rady hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání, Elišky Tůmové ze Skautu Rožmitál, Petra Holého, koordinátora oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Magistrátu Hlavního města Prahy,Kláry Bělíčkové, představitelky hnutí Fridays for Future, Jana Smrčky vedoucího programu Ekoškola a Petra Daniše, ředitele Vzdělávacího centra TEREZA.

Titul Ekoškola získalo nebo obhájilo letos 6 mateřských, 23 základních a středních škol. Žáci se v těchto školách učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci odpadů, úspory energie či vody a tím i zmírnění dopadů klimatické. Zcela prokazatelně svou činností zlepšují životní prostředí ve svém nejbližším okolí.

Pomocí metodiky 7 kroků učíme žáky v Ekoškole pracovat v týmuzískávat informace a smysluplně je propojovat. Ukazujeme jim jak, analyzovat současný stav plánovat změny, ty pak uskutečňovat. Součástí je samozřejmě informování okolí o tom, co se žáci dozvěděli a případně možnost ovlivňovat rodiče, přátele a celkově společenství, jehož jsou součástí. To vše si mohou žáci i učitelé vyzkoušet v 9 tématech (voda, energie, odpady, prostředí, šetrný spotřebitel, doprava, klimatické změny, biodiverzita a jídlo). Takový přístup vede mladé lidi k angažovanosti, která se projeví změnami v osobních životech, ve škole i v jejich okolí.

Ekoškola v číslech:

  • 90 zapojených zemí z celého světa.
  • 418 zapojených škol z celé České republiky (292 ZŠ, SŠ, 119 MŠ, 7 neškolských zařízení)
  • Více než 7 000 dětí pracuje v Ekotýmech.
  • 166 škol je držitelem mezinárodního titulu Ekoškola.
  • 29 škol pravděpodobně získá či obhájí titul v lednu 2022 (24 obhajuje, 4 získávají poprvé)
    • 6 mateřských škol
    • 19 základních škol
    • 4 střední školy

V roce 2022 je držitelem mezinárodního titulu Ekoškola přes 170 škol v ČR.

Program Ekoškola podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Magistrát hlavního města Prahy a Státní fond životního prostředí.

K této tiskové zprávě přidáváme i výsledky z KAMPANĚ OBYČEJNÉHO HRDINSTVÍ, jejíž 4. ročník proběhl v dubnu a květnu 2022 ve školách po celé ČR. Letos se do Kampaně zapojilo 11 811 hrdinů a společně dokázali velké věci.

V 11 různých výzvách se tisíce lidí snažili být šetrnější a úspornější v ekoprovozu. Vyráběli přístřešky pro zvířata, sázeli stromy, zlepšovali technologicky i strategicky svoji domácnost, aby v budoucnu ušetřili nejen vodu či emise, ale také peníze. Studovali a vzdělávali se a také si dávali digitální detox.

Celkově se díky Kampani obyčejného hrdinství ušetřilo a ušetří stovky tun emisí oxidu uhličitého každý rok. Pro motýlí louky a divočinu se vyčlenila plocha 7 pražských Václaváků a zasadili jsme tolik stromů a keřů, že by to pokrylo 69 tenisových hřišť.

Podívejte se sami na infografiku a podrobné výsledky kampaně.

A za rok se k nám určitě přidejte! 

Důležité je totiž začít u sebe, ale nepřestat tam.

 

Zdroj: