Pročtené léto přináší (nejen) dětským čtenářům inspiraci na každý prázdninový týden

Vydáno: 4 minuty čtení

Druhým rokem připravuje projekt Mravenčí chůva českou verzi dlouhodobé prázdninové aktivity nazvané Pročtené léto. Dětem, rodičům i učitelům či knihovníkům přiblíží každý prázdninový týden řadu tipů pro letní čtení k vybraným tématům.

Celá akce má svůj původ na sousedním Slovensku, kde ji již pátým rokem úspěšně připravují organizace Čítajme si spolu, Krajina čitateľov a Malý Pampúch. „Ještě než vznikl náš projekt Mravenčí chůva, jsme Prečítané léto s obdivem sledovaly a byly nadšené, kolik skvělých tipů na knihy pro děti se v něm sejde. Kolik energie kolem něj víří a povzbuzuje nás najít během léta chvilku času a sednout si s dětmi a číst si,“ uvádí Julie Dominika Zemanová, jedna ze spoluautorek projektu Mravenčí chůva. V loňském roce autorky slovenského projektu oslovily autorky Mravenčí chůvy s nabídkou, zda by nechtěly zorganizovat jeho českou verzi – a ty radostně souhlasily.

Jak probíhá Pročtené léto

Děti, rodiče, učitelé či knihovníci i další, kteří se do akce zapojí, si mohou stáhnout elektronickou verzi Prázdninového deníku i přehlednou brožuru, které je budou celým Pročteným létem provázet. V každém z devíti prázdninových týdnů dostanou čtenáři tipy na knihy, audioknihy či filmy k různým tématům – například o fontánách, tajných uličkách, noční obloze nebo o přátelství. Ke každému tématu budou účastníci ve facebookové skupině Čtení je brána do světa dostávat tipy na zajímavé a kvalitní dětské knihy k tématu pro různé věkové kategorie i úrovně čtenářství. Členové této skupiny se v ní mohou i vzájemně inspirovat. V Prázdninovém deníku najdou všichni zúčastnění i různé úkoly a tipy na další prázdninové činnosti a dobrodružství. Ve zmíněné facebookové skupině budou během léta vycházet i recenze od samotných dětí na vybrané knihy.

„Není třeba, aby účastníci Pročteného léta četli všechny knihy a plnili všechny úkoly. Každý může jet podle svého tempa. Vycházíme z toho, že léto a prázdniny mohou být dobrou příležitostí pro to, aby děti mohly číst v mnohem větší míře to, co si samy vyberou a co je může mnohem více bavit, než to, co leckdy mají za úkol přečíst během školního roku,“ vysvětluje Marie Podvalová, druhá z autorek projektu Mravenčí chůva.

Zapojí se i knihovny a další instituce

Do Pročteného léta se mohou jako partneři zapojit i knihovny, školky, tábory, dětská centra a další veřejné instituce. V loňském roce se tak v desítkách knihoven i dalších míst po celé České republice objevovaly stolky nebo vitríny s výběrem knih, veřejná čtení nebo čtenářské dílny k tématům Pročteného léta a bude se tak dít i letos.

Mravenčí chůva je dlouhodobý projekt podporující dětské čtenářství a společný čas rodičů a dětí nad inspirativními dětskými knihami. Na webové stránce www.mravencichuva.cz pravidelně zveřejňuje přehledy nově vyšlých knih, jejich recenze i rozhovory s autory. Pořádá online kurzy o podpoře dětského čtenářství i k vybraným tématům. Zájemci o pravidelný přísun informací ze světa literatury pro děti se zároveň mohou stát členy Klubu Mravenčí chůvy. 

Zde si můžete prohlédnout oba materiály Pročteného léta:

Vybraná témata Pročteného léta:

  • O fontánách
  • O putování
  • O noční obloze
  • O přátelích

Zdroj: https://mravencichuva.cz/