Dodatek k osvědčení, jeden z dokumentů Europassu

Vydáno: 6 minut čtení

Letošní maturanty čeká novinka, výsledky společné maturity se letos na vysvědčení uvádějí v procentech místo obvyklých známek. Jaké známce procenta odpovídají, pak převádí tzv. dodatek k osvědčení, jeden z dokumentů Europassu. Dodatek zároveň popisuje, co se absolvent střední školy naučil a kde se může uplatnit. Usnadňuje tak získání práce či brigády nebo nástup k dalšímu studiu, zejména v zahraničí. 

Na svých vysvědčeních u předmětů ze společné části maturitní zkoušky budou mít letošní absolventi středních škol uvedeno pouze „uspěl/a“ a procentuální vyjádření úspěšnosti v didaktickém testu. Kolem 85 % absolventů dostane dodatek k osvědčení spolu s maturitním vysvědčením přímo ve škole. Již 200 středních škol má dodatky pro své studenty umístěno i na svých webech. Absolventi škol si je tak mohou jednoduše stáhnout a spolu se svým vysvědčením využít ve své další kariéře nebo studiu.

O dodatek si každý může zažádat také prostřednictví databáze dodatků edo.europass.cz/cs/.

Porovnání kvalifikace se zahraničním
Dodatek uvádí dosaženou úroveň kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací, čímž umožňuje porovnání s jinými systémy v Evropě. „Europass jsem využil při cestě do Německa. Minulý rok jsem se účastnil studentského studijního pobytu na Stuttgart Universität. Škola tehdy po mně požadovala nějaký dokument, kde by si mohla ověřit dosavadní dosažené vzdělání, tedy údaje z maturitního vysvědčení. A tak jsem zvolil Europass. Vyřízení bylo jednoduché, rychlé a bez problému. Na zahraniční univerzitě dokument přijali bez jakýchkoliv potíží,“ popisuje student Václav, v čem mu dodatek k osvědčení na jeho další vzdělávací cestě pomohl.
 

Popis toho, co absolventi umějí
Při hledání práce či brigády se zase hodí výčet získaných obecných a odborných kompetencí, který je uveden na dodatku společně s možnostmi dalšího profesního uplatnění. „Získání Europassu je pro mě naprosto skvělá událost. Pomohl mi při hledání zaměstnání, jelikož potenciální zaměstnavatel vidí a má potvrzené mé odborné dovednosti i jiným dokumentem než často fádním maturitním vysvědčením,“ popisuje absolvent střední školy Tomáš výhody Europassu při hledání práce.

Známky se hodí u přijímaček
Pro zájemce o studium na vysoké škole může být důležitá interpretace hodnocení ve formě známek, které jsou na dodatku k osvědčení uvedeny:
Známky z maturitních předmětů často ve svých přijímacích řízeních zohledňují zahraniční vysoké školy. Některé české vysoké školy zase udělují za dobré známky z vybraných předmětů bonusové body nebo za ně odpustí část či celé přijímací zkoušky. Takto to chodí například na České zemědělské univerzitě,“ popisuje Dagmar Svobodová z Národního centra Europass ČR.

Změny v hodnocení testu z matematiky 
V den vyhlášení výsledků didaktických testů 7. 6. 2021 změnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy intervaly procentuální úspěšnosti u společné zkoušky z matematiky prostřednictvím Opatření obecné povahy MŠMT upravující hodnocení didaktického testu z matematiky.  Všechny dodatky k osvědčení jsou aktualizované a lze je stáhnout z databáze edo.europass.cz. „Doporučujeme školám dodatky vydávat elektronicky ve formátu pdf a uveřejnit je na webu školy, aby si je absolventi mohli kdykoli stáhnout. V této podobě jsou tak nejlépe dostupné a využitelné pro další studium a trh práce, například jako součást e-portfolia,“ doporučuje Dagmar Svobodová z Národního centra Europass ČR.

Úlevy pro vybrané obory
Letošní dodatky k osvědčení mají několik verzí a zachycují úlevy z maturit pro vybrané sociální a zdravotnické obory. Na absolventy zdravotnických a sociálních oborů se podle nového opatření mohou vztahovat dvě varianty maturitních zkoušek, a tudíž i dvě podoby Europass dodatků k osvědčení. Obě varianty se liší v části s informacemi o hodnocení společné části maturitní zkoušky na dodatku. Rozdílný je i způsob získání dodatku k osvědčení.

Více informací naleznete na edo.europass.cz a https://europass.cz/co-je-europass/dodatek-k-osvedceni.


Ukázky dodatků:


Příběhy studentů
Markéta: Europass jsem využila ve Velké Británii. Ještě před konečným Brexitem jsem se rozhodla studovat univerzitu a dodatek mi pomohl k překladu kvalifikace z Česka, konkrétně maturity. Celý proces přijímacího řízení byl mnohem jednodušší, než jsem se obávala. Dnes jsem úspěšnou studentkou psychologie. 

Václav: Europass jsem využil při cestě do Německa. Minulý rok jsem se účastnil studentského studijního pobytu na Stuttgart Universität. Škola tehdy po mně požadovala nějaký dokument, kde by si mohla ověřit dosavadní dosažené vzdělání – maturitní vysvědčení. A tak jsem zvolil Europass. Vyřízení bylo jednoduché, rychlé a bez problému. Na zahraniční univerzitě dokument přijali bez jakýchkoliv potíží. 

Tomáš: Získání Europassu je pro mě naprosto skvělá událost. Pomohl mi při hledání zaměstnání, jelikož potenciální zaměstnavatel vidí a má potvrzené mé odborné dovednosti i jiným dokumentem než často fádním maturitním vysvědčením. Děkuji za vaši službu. 

Alexander: Deset let jsem pracoval v gastronomii a cestovním ruchu, ale po operaci kolene jsem chtěl přejít na kancelářskou práci a již dlouho jsem chtěl pracovat v zahraničí. Přijal jsem nabídku v IT/Finance ve Varšavě. Při nástupu po mně bylo požadováno přeložené maturitní vysvědčení, proto jsem využil služeb Europassu.

Štěpán: Hlásil jsem se na uměleckou školu v Malajsii – obor ilustrace a byl jsem přijat. Poté nastaly dlouhé měsíce řešení a ověřování kdejakých dokumentů, tím nejproblémovějším bylo mé maturitní vysvědčení. Z Malajsie totiž po mně chtěli ověření/potvrzení, jakou úroveň vzdělání toto maturitní vysvědčení nese. Tuto záležitost jsem řešil s velvyslanectvím Malajsie a mým gymplem, až mi nakonec na MŠMT paní poslala odkaz na váš Europass web, ať to prý zkusím. Dal jsem na její radu a zatím to vypadá, že to ministerstvu školství v Malajsii bude stačit, jelikož jsem dostal informaci, že proces mého studentského víza pokročil kupředu. Pokud vše půjde podle plánu, odlétám studovat. A proč Malajsie? Je to velmi blízko středu uměleckého průmyslu, a právě v Malajsii je jedna z nejlepších škol v mém vysněném oboru! 

Příklady úspěšných absolventů oborů, kteří našli práci snů i s uvedením dodatků k příslušným oborům vzdělání najdete ZDE

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 11. června 2021