MŠMT finančně podporuje učitele, kteří pracují s talentovanými žáky na SŠ a ZŠ

Vydáno:

MŠMT každoročně vyhlašuje desítky soutěží připravovaných odborníky v podobě náročných testů, příkladů a praktických úkolů, které poskytují rychlou, plošnou a dostatečně přesnou identifikaci znalostí a schopností nadaných žáků. Aby však mohl celý systém dobře fungovat, musí existovat potřebná podpora ze strany pedagogů. Jsou to oni, kdo žáky motivují, aby se do soutěží přihlásili, a kdo je také na tyto soutěže připravují. Máme mnoho učitelů, kteří předávají znalosti svým žákům nad rámec školních vzdělávacích programů, například v odborných seminářích, cvičeních, zájmových předmětových kroužcích a laboratorních cvičeních. Tyto aktivity jsou dobrou přípravou žáků k hlubšímu poznání některých oborů a tím i k správné volbě profesní kariéry. Většina takových vyučujících se talentovaným žákům věnuje dobrovolně ve volném čase.

MŠMT finančně podporuje učitele, kteří pracují s talentovanými žáky na SŠ a ZŠ
Mgr.
Michal
Urban,
pověřen zastupováním náměstka pro řízení sekce sportu a mládeže MŠMT
Program Excelence
Abychom více podpořili pedagogy, kteří se věnují rozvoji talentovaných žáků, realizujeme na MŠMT již 6. rokem rozvojový program Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích - Excelence středních škol. Na tento program byla každoročně vyčleněna částka ve výši 20 milionů Kč, kterou se nám pro rok 2016 podařilo navýšit na 25 milionů Kč. Tyto peníze jsou účelově určeny na mzdy pedagogů, kteří vzdělávali talentovaného žáka v hodnoceném oboru. Základem programu je propojení finanční odměny pedagogů s úspěchy jejich žáků v systému vybraných soutěží (98 oborů a kategorií) od krajských kol až po mezinárodní úroveň. V letošním roce se do tohoto programu zapojilo 376 středních škol.
Cílem programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích - Excelence středních škol je:
-
podporovat zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované středoškolské žáky;
-
posílit zájem a motivaci žáků, pedagogických pracovníků a škol o účast v soutěžích a přehlídkách a tak zvyšovat vědomostní úroveň žáků nad rámec školních vzdělávacích programů;
-
podporovat zájem žáků o přírodovědné, technické a další vybrané předměty a vytvářet předpoklady pro přípravu dostatečného počtu špičkových odborníků v preferovaných oborech;
-
podporovat aktivitu pedagogických pracovníků při práci s žáky, v jejichž silách je schopnost dosahovat výborných výsledků, a to i v rámci mimoškolních vzdělávacích aktivit;
-
finančně ocenit úsilí pedagogických pracovníků středních škol při vzdělávání žáků podle výsledků v soutěžích vyhlašovaných a spoluvyhlašovaných MŠMT.
Střední školy si mohou žádat o finanční prostředky pro své pedagogy
Střední školy tak mohou žádat o dotaci podle výsledků, kterých jejich žáci dosáhli v soutěžích vyhlašovaných a spoluvyhlašovaných MŠMT v předcházejícím školním roce ve věkové kategorii nad 15 let. Na základě podané žádosti obdrží střední školy v následujícím kalendářním roce finanční prostředky, které jsou určeny na odměny pedagogů, kteří se na úspěchu žáků podíleli.
Program je administrován pomocí veřejně přístupné elektronické databáze (http://excelence.msmt.cz), kde jsou umístěny výsledkové listiny téměř všech soutěží zařazených do Věstníku MŠMT. Kdokoliv si tedy může zkontrolovat výsledky, které lze filtrovat podle jména žáka, názvu školy, názvu soutěže nebo kraje. Databáze je naprogramována tak, aby byla uživatelsky co nejpříjemnější a nepředstavovala pro uživatele další administrativní zátěž.
Vedení školy si z databáze velmi jednoduchým způsobem vygeneruje žádost školy o dotaci a organizátoři soutěží jsou zase díky pomocným systémům schopni rychle a flexibilně zapisovat údaje o účastnících do předem připravených výsledkových formulářů (jméno a příjmení, pořadí, škola, rok narození). Systém tak umožňuje informovat širokou veřejnost o výsledcích jednotlivých kol soutěží a automaticky přiděluje dle podmínek programu jednotlivým žákům body (počínaje krajským kolem až po účast na mezinárodním kole). Celkem je v tomto informačním systému zařazeno přes 2500 výsledkových listin soutěží žáků základních i středních škol, z nichž cca 700 je zařazeno do programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích - Excelence středních škol.
Bodovací systém byl nastaven velmi jednoduše, aby byl pro všechny srozumitelný. Soutěžící v krajských kolech jsou bodováni do 6. místa, za účast v ústředních kolech obdrží bod 30% nejlepších účastníků, vítězové ústředních kol získají dále body za umístění do 3. místa, za účast v mezinárodním kole jsou příslušnými body ohodnoceni všichni účastníci. U soutěží, které nemají postupová kola, získávají body pouze první tři soutěžící. V systému bodování jsou poměrně výrazně zvýhodněny technické a přírodovědné obory. Hodnota jednoho bodu v letošním roce dosahovala 9763 Kč. V praxi to tedy znamená, že když se umístí žák na 6. místě v krajském kole například matematické olympiády (nebo jiné soutěže v nejpreferovanější skupině soutěží), obdrží učitel, který se na tomto úspěchu podílel, tuto částku jako jednorázovou odměnu ke svému platu.
Celý systém již zahrnuje výsledky téměř 3500 bodově hodnocených žáků a letos získalo z programu 50 škol více než 100 tisíc Kč na mzdy pedagogů.
Nově je možné odměnit i učitele základních škol
Od roku 2016 se tento koncept rozšiřuje o oblast základních škol. MŠMT proto vyhlásilo 1. ročník rozvojového programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích ve školním roce 2015/2016 - Excelence základních škol 2016, který vychází ze stejných základů identifikace nadaných žáků na soutěžích odborně garantovaných MŠMT a následného finančního ocenění jejich pedagogů jako u výše popsaného rozvojového programu Excelence středních škol. Vyhlášením tohoto programu se odstraní dosavadní systémová nevyváženost vzniklá jednostrannou finanční podporou pouze pedagogů středních škol. Učitelé středních a základních škol budou mít k dispozici stejný motivační nástroj hodnotící kvalitu péče vyučujícího o talentované žáky.
Počet základních škol je sice oproti počtu středních škol mnohem vyšší, ale počet soutěží určených žákům základních škol je oproti středním školám významně nižší. Naprostá většina soutěží pro základní školy končí úrovní krajských kol. Národní a mezinárodní kola pro žáky základních škol prakticky neexistují. V důsledku toho může být uzávěrka pro podávání žádostí základních škol dříve než u programu pro školy střední, což umožní rychlejší vyplacení odměn jednotlivým pedagogům.
Základní školy si budou moci vygenerovat své žádosti v termínu 1. července až 9. září 2016 z elektronického systému obsahujícího výsledkové listiny, který se nachází na webové adrese http://excelence.msmt.cz/. Dále je nutné automaticky vygenerovanou žádost vytisknout, statutární zástupce žadatele ji podepíše a v termínu odešle na MŠMT. Hodnota jednoho bodu by měla být srovnatelná jako u programu Excelence středních škol.
Více informací o programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích ve školním roce 2015/2016 - Excelence základních škol 2016 najdete na http://www.msmt.cz/ mladez/program-excelence-zakladnich-skol.

Související dokumenty