Zámecký oběd v Chroustovicích z místních regionálních potravin pomáhali vařit studenti i radní Pardubického kraje

Projekt „Kuchyně našich babiček“, ve kterém se vaří podle starých tradičních receptur a zároveň podle současných moderních trendů a výživových doporučení, se přehoupl do své druhé poloviny - tentokrát na Odborném učilišti v Chroustovicích. Je to v pořadí třetí akce, třetí okres Pardubického kraje, třetí školní jídelna, která se do projektu zapojila. Projekt je záměrně umisťován do různých typů škol zřizovaných Pardubickým krajem. Po Střední zdravotnické škole ve Svitavách a Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku bylo organizátory z odboru školství Pardubického kraje zvoleno odborné učiliště na Chrudimsku, které se řídí krédem: netrap se teorií, staň se řemeslníkem!

Zámecký oběd v Chroustovicích z místních regionálních potravin pomáhali vařit studenti i radní Pardubického kraje
Ing. Bc.
Vladimír
Štefančík,
referent odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje
Na odboru školství Pardubického kraje před dvěma lety rozhodli podpořit přímou výměnu zkušeností a teoretické kurzy organizované naším krajským úřadem doplnit praktickou ukázkou, jak je možné vařit zdravě, chutně, a přitom moderně i ve školních jídelnách. Dnes už školení a kurzů pro kuchařek je v průběhu roku celá řada, a přesto je pro ně stále těžké se těchto školení účastnit a uvolnit se z kuchyně, tedy jídelny. Proto jsem hledal cestu k nim. Nejprve je nutné jít za nimi rovnou do kuchyně, protože o zdravém vaření můžete mluvit, jak dlouho chcete, ale každého přesvědčíte rychleji, když ukážete, že to jde a jak na to. Jsem rád, že stejně to vidí i Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje odpovědný za školství, který převzal nad celým projektem záštitu, pečlivě sleduje přípravu každé akce a velmi se na každou z nich těší.
S každou další akcí se synergicky zvyšuje účinek projektu a rozrůstá se vzájemná spolupráce školních jídelen. Je pak na školní jídelně, jak propaguje změnu jídelního lístku v den konání akce vůči svým strávníkům. V případě odborného učiliště Chroustovice se tohoto úkolu zhostil pan ředitel, Jaroslav Bálek, a to přímo ukázkově. Komunikaci vedl jak směrem k žákům - obědové menu bylo voleno svátečně i s ohledem na plánovanou návštěvu pana hejtmana a dalších hostů, takže žáci učiliště měli příležitost ochutnat vepřová líčka, což zajisté není zrovna jídlo, které se objevuje na jejich talířích pravidelně, tak směrem k samotnému personálu učiliště, který se nejen na přípravě menu, ale i dalšího pohoštění osobně podílel. Přizvanými hosty byli také někteří subdodavatelé odborného učiliště: Václav Blažek, předseda Zemědělského družstva Rosice u Chrasti (dodavatel masa), nebo Petr Rejman, výkonný ředitel S & Ř, CH KOVO, s. r. o., Chroustovice, či Jaroslav Novotný, starosta obce Lozice. Na návštěvu přijel také místostarosta města Kojetín, Miloslav Oulehla.
Chroustovické učiliště poskytuje teoretickou i praktickou výuku v široké škále oborů, mezi nimi také cukrář, kuchař a pekař. Všechny tyto obory se podílely na přípravě jednoho obědového menu dne 11. dubna 2019. A jaké menu vybral garant projektu tentokrát? „Vařili jsme fazolovou polévku s bylinkami, která byla zahuštěna bramborovým pyré. Výhodou bylo, že jsme nemuseli použít mouku. Dále jsme připravovali vepřová líčka na zelenině, která se upečou na svíčkovém základu, zelenina se mixuje se smetanou opět bez mouky. K tomu jsme podávali pečené brambory se semínky, s rozmarýnem, hlávkový salát s ředkvičkami, mrkví a zakysanou smetanou, na závěr byl servírován moučník - makovec s hruškami,“ prozradil Oldřich Szedlák, hlavní kuchař kojetínské školní jídelny.
Společně s Hanou Rohovou, ředitelkou Školní jídelny Kojetín, je Oldřich Szedlák garantem celého projektu a v den akce se stává šéfem zapojené školní jídelny. K ruce měl nejen personál dané jídelny, v případě chroustovické školní jídelny Martinu Vrátilovou, vedoucí úseku GASTRO, která zastupovala vedoucí školní jídelny, a kuchařky, ale také Naděždu Nepivodovou, učitelku odborného výcviku obor kuchař, a Editu Schneiderovou, vedoucí oboru kuchař, ale také tři žáky tohoto oboru.
Tento tým zkušených kuchařů doplnilo ještě několik dalších rukou v podobě pana radního Bohumila Bernáška a Evy Malinové, ředitelky Krajské hospodářské komory, se kterou škola spolupracuje v rámci výběru vhodných zaměstnavatelů, zejména v oblasti individuálních praxí žáků, ale i jejich dalšího uplatnění na trhu práce. Příprava moučníku proběhla pod vedením Hany Rohové v prostorách odborné učebny oboru cukrář společně s žáky oboru cukrář a jejich učitelkou odborného výcviku Jitkou Valentovou. Pro tento značně rozšířený tým kuchařů a kuchařek nebyl problém uvařit několik porcí navíc pro všechny hosty projektu. U svátečního stolu se jich nakonec sešlo 25.
Na odborném učilišti najdete ještě další dva obory, které nelze opomenout - zahradník a aranžér květin. Díky starostlivé péči zdejších zahradníků bylo možné ze skleníku využít první zeleninu, ale i čerstvé květiny, které šikovní aranžéři připravili nejen na stůl, ale i do krásných kytiček pro hosty. Celý den tak díky zručnému a zkušenému personálu i díky žákům a pečlivé přípravě pana ředitele Jaroslava Bálka proběhl v příjemné atmosféře. Hned několik drobných pozorností a detailů jej však proměnilo v nevšední zážitek pro všechny zúčastněné. Ani třetí akce tohoto projektu se tak nezměnila ve všední rutinní vaření a vykouzlila úsměv na tváři garantů projektu i samotných strávníků.
V rámci projektu jsme i tentokrát na odboru školství Pardubického kraje zajistili nákup pracovních oděvů a obuvi pro celý kuchařský tým, ale také propagaci v médiích, především ve formě reportáže v regionální televizi V1 nebo na ČT v regionálním zpravodajství. S oslovením médií nám velmi významně pomohl i pan ředitel odborného učiliště. Je vidět, že je to moderní učiliště, které si váží každé spolupráce a umí z ní vytěžit maximum. Díky propagaci v médiích se nám daří naplňovat další záměr tohoto projektu - propagovat školní stravování vůči veřejnosti a podpořit pozitivní vnímání školních jídelen. Počty publikovaných příspěvků věnovaných těmto akcím se neustále zvyšují, a to je dobře. Školní stravování se dnes obejde bez průmyslových vývarů a dochucovadel, a přesto se umí vrátit k tradičním recepturám, které byly vždy postavené na kvalitních surovinách.