Luštěniny

Vydáno:
Luštěniny
Eliška
Červeňová
kuchařka
Luštěniny neboli bobovité mají svá semena v luscích, jejichž forma může být velice různorodá. Lusk může být kulatý, plochý, dlouhý nebo krátký, tlustý nebo tenký, dřevnatý nebo dužnatý. Jsou běžně dostupné všude na světě a jejich obliba stále stoupá. Mezi nejznámější druhy patří hrách, fazole, čočka, mezi méně známé bob obecný, cizrna nebo podzemnice olejná.
HRÁCH
-
je sytý, vydatný pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin;
-
obsahuje fosfor, vápník, měď, provitamín A, železo, vitamíny skupiny B;
-
je vhodný pro všechny typy stravování, pozor jen na žlučník;
-
působí preventivně proti rakovině;
-
díky hořčíku pomáhá při regeneraci tkání, má omlazující účinky;
-
podporuje růst svalů při sportu a cvičení;
-
dodává elán a energii;
-
zlepšuje vidění;
-
vysoký obsah vlákniny působí detoxikačně;
-
snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku;
-
zbavuje tělo jedovatých látek;
-
zelený hrášek pomáhá při zácpě, hemoroidech;
-
posiluje nervy a poskytuje duševní svěžest.
FAZOLE
-
jsou bohaté na železo, vápník, draslík, vitamín C, vitamíny skupiny B;
-
vitamín B3 který je nezbytný pro činnost mozku, napomáhá odbourávat cholesterol, je důležitý pro těhotné a kojící ženy, jeho nedostatek se projevuje nespavostí, nechutenstvím, hubnutím, poruchami zažívacího traktu;
-
obsahuje vitamín E;
-
fazole pomáhají při onemocněních srdečního a cévního systému, ideální potrava pro lidi s vysokým krevním tlakem;
-
výborná prevence proti diabetu;
-
snižují riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku;
-
nukleové kyseliny působí na tělesné buňky jako omlazovací prostředek;
-
mají vysoký obsah bílkovin;
-
obsahují mangan, který je důležitý pro růst vlasů;
-
pomáhají při přetížení kloubů;
-
zelené lusky pomáhají proti chorobám jater, ledvin a močového měchýře;
-
používají se jako prevence proti snížené funkci sleziny a slinivky břišní.
ČOČKA
-
je velmi výživná a sytící, poskytuje velké množství vitamínů, stopových prvků a minerálních látek;
-
je ceněnou surovinou pro sportovce a rekonvalescenty;
-
molekuly glukózy se uvolňují do střev pomalu, proto ji můžou i diabetici;
-
dále obsahuje vitamíny skupiny B, lecitin, fosfor, hořčík, vápník;
-
je to výborný prostředek proti neurózám, depresím a stresům;
-
vysoký obsah vlákniny podporuje činnost střev, působí proti zácpě a hemoroidům;
-
vysoký obsah železa, mědi a kyseliny listové přispívá ke zlepšení krvetvorby, vhodná pro ženy během menstruace;
-
pomáhá snižovat hladinu cholesterolu;
-
působí preventivně proti rakovině;
-
pro vegetariány je nejlepším zdrojem bílkovin;
-
zelené a hnědé druhy jsou zdrojem selenu, železa, zinku a manganu, fosforu;
-
opatrně by měli čočku konzumovat nemocní se dnou a revmatismem.
CIZRNA
-
kulatý bob s ořechovou chutí;
-
oblíbená ve střední Asii a Středomoří;
-
pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posiluje nervovou soustavu;
-
obsahuje proteiny, sacharidy v podobě škrobu, prospěšné tuky, dále vitamíny skupiny B, mangan, železo, zinek, vitamín E;
-
ideální v těhotenství pro bohaté zastoupení kyseliny listové.
PODZEMNICE OLEJNÁ
-
plodina jihoamerických indiánů rozšířena do Asie i Afriky;
-
užitek poskytují semena, která obsahují 42-87 % jemného oleje;
-
pravidelná konzumace buráků upevňuje zdraví pokožky a sliznic;
-
prospívá pacientům s poruchami srdeční činnosti;
-
pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi;
-
olej se používá i zevně při ekzémech a suché pokožce.
BOB OBECNÝ
-
je zdrojem fosforu a manganu;
-
obsahuje i železo, zinek, hořčík, niacin a vitamín E;
-
doporučuje se při anémii z nedostatku železa, v průběhu těhotenství, adolescentům, sportovcům a lidem zotavujícím se po operacích.
Nakupování, skladování a vaření:
-
kupujeme je neporušené, stejně zbarvené, stejné velikosti a nezatuchlé;
-
před zpracováním je nejdříve přebereme a propláchneme pod tekoucí vodou;
-
starší luštěniny namáčíme déle;
-
vody musí být tolik, aby byly luštěniny ponořené, vaříme na mírném ohni, vodu doléváme podle potřeby;
-
sůl přidáváme, až když jsou luštěniny měkké;
-
čočka je chutnější, čím je menší;
-
čočku vždy dáváme do studené vody, kterou pak přivedeme k varu, aby dobře změkla;
-
vařením se v čočce ničí lektin (to je toxický protein, který se nachází ve všech luštěninách);
-
čočka je také vhodná k naklíčení;
-
při přípravě pyré se doporučuje luštěniny propasírovat přes sítko, slupky způsobují nadýmání;
-
čerstvé lusky jsou křehké, šťavnaté, hladké a nevyschlé;
-
čerstvé lusky skladujeme v chladničce maximálně dva dny, pak ztrácejí vitamíny, chuť a vadnou;
-
při čištění lusků odkrájíme obě špičky, odstraníme postranní vlákna, omyjeme a spaříme v osolené vodě;
-
luštěniny také sterilujeme k dalšímu použití;
-
zelený hrášek je vhodný i k mražení, neztratí tím chuť ani barvu, zelené fazolové lusky se také hodí ke zmražení;
-
k luštěninám se hodí používat bylinky, jako je dobromysl, bazalka, majoránka nebo saturejka;
-
díky zvýšenému obsahu proteinů se často připravuje mouka, vhodná pro bezlepkovou dietu;
-
luštěniny také bývají součástí pekařských směsí pro nekvašený chléb.
Některé druhy fazolí a jejich využití v kuchyni:
MUNGO - malé zelené fazolky, naklíčené jsou vhodné do salátů.
FLAŽOLET - světle zelené nedozrálé fazolky, mají křehkou konzistenci, vhodné do salátů nebo k jehněčímu masu.
ADZUKI - malé červené fazole se sladkou chutí se používají v orientální kuchyni.
FAZOL MĚSÍČNÍ - krémová struktura, jemná chuť, skvělá do středomořských pokrmů.
KIDNEY - mají mírně nasládlou chuť s moučnatou konzistencí, základ pro chilli con carne.
Některé druhy čočky jejich využití v kuchyni:
ZELENÁ ČOČKA NELOUPANÁ - při vaření se nerozpadá, je dobré ji nechat nabobtnat.
HNĚDÁ HORSKÁ ČOČKA - má pevnou slupku, je ceněná hlavně pro svou výraznou chuť.
LOUPANÁ ČERVENÁ ČOČKA - je oblíbená hlavně v Indii, Egyptě a v Turecku, její úprava je rychlá a jednoduchá.
Luštěniny mají v kuchyni široké uplatnění do pomazánek, polévek, příloh či hlavních pokrmů.
RECEPTY
Mexické fazole
V hrnci na oleji opečeme 600 g libového mletého masa, přidáme nakrájené 2 cibule a 3 stroužky česneku a necháme zpěnit. Osolíme, opepříme a přidáme mexické koření podle chuti. Zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou. Přidáme 4 nakrájená rajčata, dvě lžíce drcených rajčat, půl kila vařených fazolí (Kidney) a 100 g uzeného masa. Povaříme asi deset minut, podáváme posypané čerstvým koriandrem.
Čočková polévka s kysaným zelím
300 g předvařené hnědé čočky zalijeme 1,5 l vývaru, přidáme 1 bobkový list a vaříme asi deset minut. Přidáme čtvrt kila propláchnutého kysaného zelí a dále vaříme. Na sádle nebo másle si připravíme cibulovou jíšku a polévku zahustíme. Ochutíme solí, pepřem a octem. Podáváme se zakysanou smetanou a ozdobíme saturejkou
Tuňákový salát s cizrnou a mátou
200 g kuskusu necháme nabobtnat podle návodu na obalu. Do mísy postupně dáme kuskus, 800 g předvařené cizrny, 400 g konzervovaného tuňáka, 300 g rozpůlených cherry rajčátek a půl salátové okurky nakrájené na nudličky. Zálivku si připravíme zvlášť z olivového oleje, citronové šťávy, nasekané máty, soli a pepře. Vše důkladně promícháme a hned podáváme
Cizrnová pomazánka
100 g uvařené cizrny rozmixujeme se 100 g lučiny a lžící oleje na pastu, dochutíme solí a citronovou šťávou. Přidáme 2 lžíce sušených pšeničných klíčků, a nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou půlku salátové okurky. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s opečenými tousty
Tak to by bylo ode mě tentokrát vše. Věřím, že se bude článek líbit a necháte se inspirovat při vaření.