Pokus jako hra 2

Vydáno: 5 minut čtení

Další experimentování a bádání za využití běžných či odpadových materiálů. Provádění jednoduchých zábavných chemických či fyzikálních pokusů, tvorba fyzikálních hraček, nápady a inspirace na vědu hrou. Takto zněla anotace na pokračující vzdělávací dílnu, která se uskutečnila v rámci "Celostátního semináře vychovatelek a vychovatelů školních družin a školních klubů", který se konal letos na začátku června v Praze. Některé inspirace z dílny nabízí následující příspěvek.

 

Pokus jako hra 2
Jaroslava
Pachlová
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Na letošní dílně, která se během celostátního semináře dvakrát opakovala, se staly nejoblíbenějšími obměny známých jednoduchých pokusů. Tyto aktivity nejsou náročné na čas, materiál a ani přípravu, přesto je výsledek pro děti, ale i dospělé strhující a motivující pro další bádání.
1. Nejjednodušší fontánka
Materiál:
plastová láhev, balónek, brčko s ohebným kloubem, ostré nůžky, a pokud budete pokus provádět v místnosti, je potřeba větší nádoba na zachycování vody
Provedení a metodický postup:
Do láhve asi ve 2/3 výšky pomocí ostrých nůžek udělejte otvor, do kterého zasuňte brčko tak, aby ohebný kloub zůstal vně láhve. Pokud by unikal vzduch kolem zasunutého brčka, tak otvor utěsněte třeba plastelínou. Láhev naplňte vodou, stačí pod otvor s brčkem, nafouknutý balónek nasaďte na hrdlo láhve a nechte působit unikající vzduch.
POZNÁMKA
Aby dětem balónek při nasazování na hrdlo láhve neucházel, tak jej po nafouknutí jemně na konci zatočte, roztáhněte ústí balónku a přetáhněte přes hrdlo láhve. Balónek pusťte a povolte zakroucení, pokud se tak již při manipulaci nestalo.
Pozorujte, co se stane. Z brčka začne vytékat voda.
Vysvětlení:
Vzduch unikající z balónku tlačí na vodní hladinu v láhvi a vytlačuje z ní vodu brčkem.
2. Strašidelná ruka
Materiál:
novinový papír, plastový talíř, nůžky, špejle
Provedení a metodický postup:
Děti si obkreslí svoji ruku na novinový papír a její tvar vystřihnou. Papírové prsty postupně natočí na špejli, kterou po zatočení vysunou. Papírovou ruku se zatočenými (jako ohnutými) prsty položí na hladinu vody v talíři a čekají, co se stane. Ruka se začne pomalu rozevírat, prsty natahovat...
Vysvětlení:
Voda díky vzlínavosti stoupá do malých prostorů mezi vlákny papíru, zaplní je, ohyby se narovnávají a výsledkem toho je, že se "ruka rozevře".
Využití:
Tento pokus existuje v různých obměnách, tuto variantu s rukou můžete využít např. při Halloweenu. Můžete vyzkoušet savost různých druhů papíru, ruku pokreslit či do postupně odkrývajících se míst (prstů) napsat vzkaz apod.
3. Skleněná káča
Materiál:
čtyři skleněné kuličky, tavná pistole
Provedení a metodický postup:
Čtyři kuličky pomocí tavné pistole slepte do pyramidky, tzn. základ tvoří tři kuličky a na ně jako vrchol přilepte čtvrtou. Chytněte horní kuličku mezi prsty a káču roztočte. Co se bude dít? Káča (setrvačník) se přetočí na jednu kuličku a rotuje a rotuje...
(Pozn.: Slepujete-li kuličky tavnou pistolkou, stane se, že se při delším používání kuličky odlepí, ale nic se neděje, zakápněte znovu lepidlem a jede se dál.)
Využití
:
Tyto skleněné káči jsou super rychlé na výrobu a pro děti je překvapivé, jak rotuje celá sestava na jedné kuličce. Děti si při roztáčení procvičují jemnou motoriku. Můžete pokus vyzkoušet i s jinými kuličkami. My jsme udělali např. velkou barevnou káču ze čtyř plastových míčků, roztočení není sice už tak jednoduché, tření je větší, ale efekt zaručený.
Podle černobílého obrázku si můžete ještě před výrobou udělat představu, jak na výrobu a roztočení skleněné káči.
4. Tající sněhulák
Materiál:
4 sáčky jedlé sody, lžička saponátu na mytí nádobí a troška vody, kelímek, lžička, plech na pečení nebo jiná nádoba, ocet, plastová injekční stříkačka
Provedení a metodický postup:
Na výrobu jednoho sněhuláčka potřebujete čtyři sáčky sody. Sodu nasypte do nádobky, přidejte lžičku saponátu a trošku vody tak, aby se vytvořila hmota, ze které děti vytvarují tři bílé kouličky. Sněhuláčka mohou samozřejmě ozdobit. My jsme použili zbytky mechové pryže na knoflíky, pusu, nos, koště, hrnec a očka. Sněhuláčka postavte na plech se zvednutými okraji a pomocí injekční stříkačky jej postříkejte octem. Pozorujte, co se bude dít. Sněhulák začne "roztávat". Viz video a fotografie na:
www.zs-straz.cz/index.php?a=3727
Vysvětlení:
Sněhuláček se roztéká a trochu pění, to vše je dílem jednoduché chemické reakce. Smícháte-li jedlou sodu a ocet, vytvoří se spousta droboučkých plynových bublinek, ty napění saponát a sněhuláček jako "roztaje".
Při zkoušení pokusu jsme například sodu doplnili pečicím práškem, nevytvořila se úplně kompaktní hmota, ale materiál dokonale imitoval sníh, sněhuláček byl trochu popraskaný, ale i tak se pokus vydařil, ocet jsme vpíchli do spodní kouličky aj.
Všechny uvedené pokusy jsou úspěšně vyzkoušené při běžné činnosti družiny. Další návody na pokusy najdete například na portále
rvp.cz
, stačí vyhledat
Tvořivé pokusohraní
. Nebojte se pokusy modifikovat, nechte děti bádat, ať samy zjišťují, jak věci fungují.

Související dokumenty

Články

Pokus jako hra