Masopustní taškařice

Vydáno:

Masopust neboli karnevalové období je časem veselosti, legrace a zábavy, v tomto období neplatí až tak úplně předpisy o chování. Lidé si připravují masky a maškary, tancují a baví se. V našem městysu masopust obvykle vrcholí průvodem o masopustním úterý, před tzv. Popeleční středou, kterého se s dětmi z naší družiny účastníme. Krom různých taškařic a vyrábění masek připravujeme také tradiční karneval.

Masopustní taškařice
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Nejdříve se s dětmi seznámíme, co masopust znamená a že slovo karneval pochází z italského slova carnevale, což je vlastně v překladu „maso pryč“. Je to období od Tří králů až do počátku postní doby. Opět se nabízí práce se slovem půst a otázky jako např.: Dokážete se vzdát nějakých dobrot nebo zříct oblíbené zábavy?
Jak ozvláštnit tradiční výrobu masek
Jedním ze zábavných způsobů může být hra: „Návrháři z družiny aneb nej... masopustní model“. V přepravkách máme vytříděné různé části oblečení, kostýmů a doplňků. Děti se rozdělí do skupin a určí si role návrháře, stylisty, modela... Snaží se vytvořit co nejnápaditější a nejlegračnější model, který pak předvedou na komentované přehlídce maškar. Takto vzniklá maska, při jejíž výrobě se recykluje staré vyřazené oblečení, podporuje kreativitu dítěte a každý kus je originál. Tato aktivita se nám osvědčila i při karnevalu s rodiči, kdy děti oblékaly do nejoriginálnějších a nejzábavnějších modelů své rodiče.
Další aktivitou, kterou hravě zvládnou i prvňáčci, může být vyrábění střapaté paruky z odpadového materiálu. Na výrobu potřebujeme mikrotenové sáčky nebo igelitové tašky, starou čepici nebo ustřižené sešité punčocháče, nůžky, velkou jehlu a pevnou nit. Nejdříve nastříháme velké množství mikrotenových proužků a ty pak našíváme po celém povrchu čepice. Vznikne originální střapatá paruka, ve které není zima při masopustním průvodu, je odolná i proti dešti a na karnevalu jste nepřehlédnutelní.
Masopust a fašiangy
V loňském školním roce jsme spolupracovali v našem projektu Dotek ztracených časů se slovenskými partnery a s nimi jsme porovnávali české a slovenské masopustní zvyky. Vytvořili jsme obrázky tradičních masek, zatancovali jsme si a natočili masopustní tance jako například tento:
Fašanek sa kráti
1.
Fašanek sa kráti, už sa nenavráti, /: staré baby plačú, že sa nevyskáču.:/
2.
Fašanku, fašanku, šak ťa je na mále, /: jako tej rosičky na zelenej trávje.:/
Kroky jsou velmi jednoduché, aby se dalo tančit i v maskách. Mimo jiné vznikl Receptár fašiangových dobrôt - Receptář masopustních dobrot, kde děti pátraly po rodinných receptech. A mnoho dalších aktivit.
Tradiční družinový karneval
Asi v každé družině se pořádá karneval. U nás se většinou masky, výzdoba a zaměření vážou k celoroční hře. Takže jsme měli karneval „nesmírně vesmírný“, „pirátský“, „cestovatelský“, „cirkusový“ atp. Před každým karnevalem si děti samy navrhnou plakáty, které pak rozvěsí po škole a do vitrín ve vsi.
Na portále www.rvp.cz jsem již před lety vytvořila úložiště her, nápadů a aktivit na dětské karnevaly a maškarní reje. Oblíbené jsou písničky s pohybem a jako příklad uvedu dva tanečky. První je tradiční polský taneček Labada, který procvičí názvy různých částí těla. Zde česká verze, jak ji zpíváme my:
 Tancujeme labadu, labadu, labadu, tancujeme labadu, labaděnku.    
Ruce? Byly? (ptá se vychovatelka)
Byly. (odpovídají děti)
Hlava? Byla? (ptá se vychovatelka)
Nebyla. (odpovídají děti)
Tancujeme labadu, labadu, labadu, tancujeme labadu, labaděnku.
Ruce? Byly? Byly.
Hlava? Byla? Byla.
Ramena? Byla? Nebyla. Atd.
Děti tancují v kruhu a drží se za tu část těla, která byla právě jmenována (obzvláště kotníky jsou oblíbené...).
Druhá aktivita Karamba - kasamba je spíše hrou, která vede k vyjádření nálad a pocitů. Pod slovy hry si děti vlastně nic neumějí představit, ale svým projevem jim dají určitý „význam“. Ve hře se opakují tato slova: karamba, kasamba a pirueta. Každé slovo má svůj určený pohyb: na slovo karamba (jinak také caramba, můžeme přeložit jako hrome!, k čemu!) se účastníci hry rozkročí a vzpažují ruce, na slovo kasamba zůstanou rozkročeni, ale předkloní se s třepetajícíma rukama dolů a na slovo pirueta (otočka) se děti napřímí a otočí kolem své osy.
Vlastní hra probíhá takto:
-
vedoucí hry určuje náladu při předvádění pohybů a výrazu přednesu slov, např. radostně (účastníci hry radostně slova vykřikují KARAMBÁ a mohou přidat radostný pohyb hlavou, „rozzářenou“ mimiku, ruce vystřelují nad hlavu, při slově KASAMBÁ se to opakuje radostným třepetáním rukou a poslední radostné zvolání Á PIRUETA doprovodí otočka); smutně bude vypadat úplně jinak - pohyby i slova budou pomalejší, tišší, svěšená ramena, „povadlá“ mimika;
-
nálady se střídají - mohou je určovat i účastníci hry (vesele, naštvaně, zlostně, zamilovaně, unuděně, uplakaně, otráveně, pyšně atd.);
-
hra je výborná na zlepšení nálady a uvolnění po velkém soustředění i při výuce.
Improvizovaný karnevalový fotografický ateliér
Masky se dle zájmu nechají vyfotit v improvizovaném karnevalovém fotoateliéru. Děti a rodiče mohou fotografovat i tradiční masopustní průvod a fotky pak uveřejníme na webu školy. Prostě tradice se dají spojit s dnešní dobou a využít z každé to nejlepší.

Související dokumenty