Kosmická cestovní kancelář Proxima

Vydáno:

Každý rok motivuji děti v družině celoroční hrou. Velice oblíbenou se stala Kosmická cestovní kancelář Proxima. Toto téma jsem už před lety zpracovávala jako celotáborovou hru a bylo mi líto nashromážděných her, pokusů, aktivit a činností dále nevyužít. Vesmírné téma v sobě ukrývá mnoho možností a mezioborových přesahů a vazeb

 

 

 

Motivace

Už na konci prázdnin se začaly na školním webu objevovat motivační slogany: Kosmická cestovní kancelář Proxima - brána do jiných světů! Zajišťuje přípravu a expedice kosmických výprav za poznáním a dobrodružstvím.
Motto: „S KCK Proxima až na konec galaxie“... Po trochu tvrdší přípravě se tedy můžete těšit na let do kosmu. Pokud kosmické prostředí přežijete - ha, ha, ha - budete zírat na věci prapodivné - pusté planety, žhnoucí hvězdy, neobvyklé měsíce, objevíte i mnoho zábavných věcí...
Malba vesmíru
Proč Proxima? Proxima je nejbližší známou hvězdou vzhledem k naší sluneční soustavě. Nachází se v souhvězdí Kentaura. (Pozn.: Toto souhvězdí je viditelné z jižní polokoule a samotnou hvězdu nelze spatřit pouhým okem kvůli její malé jasnosti. A jaká je pro představu asi ta „nejbližší“ vzdálenost? Př.: Kosmická sonda NASA s názvem New Horizons pohybující se rychlostí zhruba 60 000 km/h doletěla k Plutu za 9 let, přičemž k Proximě by stejnou rychlostí letěla 78 tisíc let.)
A 1. září jsme si už notovali kosmickou písničku, která se stala hymnou k celoroční hře:
S CéKá Tour Proxima cestuji po vesmíru, znám hvězdy, planety, Slunce i černou díru. Vždycky mě překvapí, jak to tam všude žije, rozličných stvoření plná je galaxie... (text Jiří Pachl na melodii Tak jsem tady od V. Redla)
Také proběhla anketa: Chtěl(a) bys letět do vesmíru? Krátké odpovědi bylo možno napsat na anketní lístky, popř. druháci a starší žáci zaznamenávali odpovědi prvňáků. Dvě odpovědi za všechny:
„Ano, chtěl, protože jsem nikdy nebyl ve vesmíru. Chtěl bych se podívat na planety a hlavně na Saturn. Zažil bych velké dobrodružství.“ „Ano. Protože jsem expert a všechno studuju. Chtěl bych vidět marťany a vesmírný prach. Chtěl bych studovat planety.“
Průběh a plánování
Musíte uznat, že teď nezbylo nic jiného než se na cestu do vesmíru pořádně připravit. Každý měsíc jsme měli naplánováno, co se bude v naší KCK dít.
Setkání s mimozemšťany
První pololetí
V září jsme začali s přípravami na cestu a výcvikem kosmonautů. Cílem každého účastníka bylo získat platný kosmický pas. Výcvik probíhal v rovině „teoretické“ -různé planetární pokusy, poznávání sluneční soustavy, v rovině „fyzické“ - hry pro posílení fyzické odolnosti, a „psychologické“ - týmové hry, hry na pozornost a plno dalších aktivit. Samozřejmě bylo třeba patřičně vyzdobit družinu, a tak v průběhu roku vzniklo mnoho výtvarných prací inspirovaných vesmírem.
Druhé pololetí
Po půlroční kosmické přípravě každý účastník obdržel osvědčení, které jej opravňovalo k letu do vesmíru s KCK Proxima. Od února jsme prolétávali sluneční soustavou a dostali jsme se i za ni. Vesmírní cestovatelé během letu získávali informace o planetách, hvězdách a dalších vesmírných tělesech. Navštívili i neznámé planety a došlo i k velkému setkání s ufony. Na svých vesmírných cestách kosmičtí turisté snímali povrchy planet - využili výtvarných technik, jako je frotáž nebo malování do barevné hmoty, vytvořili mnoho podob ufonů. V této sérii se nejoblíbenější aktivitou stal tanec mimozemšťanů, což je jednoduchý experiment se zvukem a jeho vibracemi. Přivezli také vzorky vesmírných nerostů. Vyzkoušeli mnoho letových vlastností různých raket od těch nejjednodušších balónkových až po foukací, octové či vodní.
Na palubě kosmické lodi děti zažily nejen mnoho objevného, ale i zábavného. Jednou z nejzdařilejších akcí se určitě stal nesmírně vesmírný karneval, kde se zapojili kreativně i rodiče. Proběhly také různé vesmírné hrátky, už názvy napoví, že to nebyla žádná obyčejná pozemská zábava: např. pád do černé díry, souboj s vetřelci, hvězdný cíl, zmatení ufoni, velký třesk, čištění Mléčné dráhy či záhada vesmírného slizu. O svých objevech jsme pravidelně informovali návštěvníky školního webu.
Dne 12. dubna bylo celé odpoledne věnováno tematickému bloku - první let člověka do vesmíru. Dne 3. května byl celý den zase věnován Slunci.
Vyvrcholením celého projektu bylo předání potvrzení o absolvované vesmírné cestě, každý účastník získal odměnu a ti nejaktivnější vesmírný suvenýr z Muzea kosmonautiky.
UKÁZKY AKTIVIT
1. Letíme!
Úvodní výtvarná skupinová aktivita
Pomůcky:
velký arch papíru, kopírka, nůžky, pastelky, vodovky, fixy, tužka, bílý papír A4, barevné papíry, tyčinkové lepidlo
Motivace:
Chystáme se na první start s naší kosmickou kanceláří, vejdeme se všichni do rakety? Jaké to asi bude?
Provedení:
-
Z velkého archu papíru vystřihneme jednoduchý tvar rakety - musí být tak velká, aby se nám tam vešly portréty všech cestovatelů. My jsme slepili izolepou dva pruhy papíru, nahoře zašpičatěli, dolů přidali po stranách dvě „křidélka“ a „hořící plyny“ pod raketu z oranžového papíru.
-
Všem „kosmickým turistům“ okopírujeme ruce (stačí černobíle a nezapomeňte kopii hned podepsat, aby se dětem obrázky nepomíchaly), děti si okopírované ruce vystřihnou.
-
Děti si namalují či nakreslí svůj portrét na bílý papír velikosti A4 a hlavu si též vystřihnou.
-
Hlavu s mávajícíma rukama si vlepí do rakety, ruce mohou i plandat, konečná práce je pak plastičtější a dělá to dojem opravdu mávajících rukou.
-
Nakonec si děti z barevného papíru vystřihnou „bublinu“, vepíší vzkaz nebo pozdrav se svým jménem a vlepí ke své hlavě (např. Je to tu lepší než na Zemi. Asi se nevrátím. / Zdravím maminku. Je tu hezky. / Udělalo se mi šoufl. - přilepeno k zeleně vybarvené hlavičce. / Jupí. Povedlo se. / Přivezu vám mimozemšťana.)
-
Celou raketu pověsíme na velkou plochu a okolo přidáme vystříhané hvězdy.
Letíme
2. INFO pro KCK
Dlouhodobější aktivita pro týmy kosmických cestovatelů zakončená výstavkou Týmy kosmonautů prozkoumávají neznámé planety - vesmírné destinace vhodné pro zařazení do katalogu kosmické cestovní kanceláře Proxima. Dlouhodobější úkol vhodný i na pobyt v přírodě. Děti vytvoří prezentaci ve formě plakátu či brožurky spojenou s výstavou vzorků.
Základní informace
-
název
-
objevitelé
-
velikost
-
velikost v porovnání se Zemí
-
délka dne
-
délka roku
-
atmosféra
-
předpověď počasí
-
turistické zajímavosti
-
rady pro cestovatele
-
foto
Vzorky
-
neživé, popř. živé přírody
-
mapa (na fotografii ukázka mapy vytvořené tzv. mramorováním, snímáním olejových skvrn z povrchu vody), dále děti mohly fotit a fotografie různě upravovat apod.
-
ukázka kosmické stravy
Prezentace týmů a výstavka
Mapa
3. Tanec mimozemšťanů
Ukázka jednoho velmi oblíbeného jednoduchého pokusu se zvukem
Pomůcky:
krepový papír, potravinářská fólie, nádoby (misky, plechovky...), gumičky, nůžky, CD přehrávač s rádiem
Provedení:
-
Na povrch nádoby napněte potravinářskou fólii a upevněte ji gumičkou,
-
natrhejte krepový papír na malé kousíčky a dejte je na fólii,
-
nádobu položte vedle reproduktoru a zapněte přehrávač či vylaďte vhodnou rádiovou stanici s razantní hudbou,
-
začněte potichu a přidávejte hlasitost, natrhané kousíčky papíru se začnou pohybovat,
-
z krepového papíru vystřihejte postavičky mimozemšťanů, dejte je na fólii, pusťte hudbu a nechte je „tancovat“. (viz ukázka na YouTube: https://www.youtube.com/watch?vZb9MfUJUsGcs;tZ12)
Tanec mimozemšťanů
Vysvětlení:
Zvuk vycházející z reproduktoru rozvibruje fólii a papírové kousíčky se rozpohybují. Zkuste různé styly hudby.
4. QR kódy
Děti rády pracují s technologiemi. Pro jejich smysluplné využití můžete pro „kosmonauty“ připravit kvíz či hru s úkoly pomocí QR kódů. QR kód si můžete jednoduše vygenerovat například na http://www.qrgenerator.cz/ nebo http://goqr.me/. Stačí zadat potřebné údaje - tzn. text a další, vygenerovat, stáhnout do počítače a podle potřeby vytisknout apod. Na přečtení kódu můžete použít např. tyto aplikace: pro Android: QR Code Leader, pro iOS: QR Code Reader by Scan, pro WP: QR Code Scanner.
Takto vypadá QR kód s nápisem: KCK PROXIMA a ve druhém je ukryta otázka...
... A PÁR VĚT NA ZÁVĚR PŘÍSPĚVKU
Téma vesmíru se zdá nekonečné, tak jako vesmír sám. Toto je jen malý střípek z realizované celoroční hry. Uskutečněno bylo i velmi úspěšné školní spaní na kosmické téma Expedice Return aneb Pomozte mimozemšťanovi domů. Na konci školního roku jsem dostala od nemocné prvňačky napěchovanou velkou obálku, kde velkým hůlkovým písmem stálo PRO PANÍ KOSMOVYCHOVATELKU! A to už je, panečku, pořádné vyznamenání:-).

 

 

 

Související dokumenty