Inspirace stromy 2

Vydáno: 5 minut čtení

Zima je časem odpočinku a klidu. Tak jako se ukládáme ke spánku my, tak se těší na zimní odpočinek i stromy. Svléknou listy, zabalí se do peřiny a jdou spát. Pro nás může být strom v zimním hávu zdrojem estetického zážitku a mnohých inspirací. A co potom taková tradice vánočních stromů? Stromy nás prostě obohacují v každém ročním období.

Inspirace stromy 2
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Ve školní družině jsme i v zimě pokračovali v našich „stromových“ aktivitách a zde následuje malá ukázka toho, jak jsme se nechali inspirovat stromy v zimním období.
SVĚTÝLKOVÁ SLAVNOST STROMŮ
Zima je ročním obdobím, kdy je nejvíce tmy v celém roce, proto jsme si v naší družině pošmourná a tmavá rána rozzářili barevnými svítilničkami. Brzy ráno, když děti přicházejí ještě za tmy do družiny, pak nezářily do tmy jen naše svítilničky, kterými jsme ozdobili holé stromy, ale i oči dětí. Školní sad byl najednou pohádkový.
K výrobě svítilničky jsme potřebovali umyté sklenice od zavařenin, barevný krepový papír, tyčinkové lepidlo, drátek, korálky a svíčky. Nejdříve jsme společně s dětmi umyli a vysušili dostatečný počet sklenic. Natrhali barevný krepový papír na menší kousky a jimi zvenku polepili celou sklenici. Na drátek děti navlékly korálky a ten upevnily na sklenici jako držátko. Svítilničky jsme pověsili na větve stromů a vložili svíčky, které jsem pak ve vhodný čas zapálila.
OBLÉKÁME STROMY
Všech činností v družině se účastnily i děti z přípravné třídy a zvládaly je se staršími kamarády na výbornou. Tato aktivita rozvíjela jemnou motoriku. Potřebovali jsme šablonu stromu, tužku, kartony, nůžky a zbytky vln. Vystřiženou siluetu stromu z kartonu děti postupně obtáčely různými zbytky vln. Takto „oblečené“ stromy pak tvořily pěknou nástěnnou dekoraci.
VÁNOČNÍ STROM Z RUKOU
Vánoční strom z rukou představuje zimní variantu stromu přátelství a je ideální pro skupinovou práci. Potřebovali jsme velký formát kartonu, zelené papíry ve více odstínech, nůžky, lepidla, temperové barvy, bílý a žlutý papír, štětce a hnědou voskovku. Každé dítě si obkreslilo na zelený papír svoji ruku a tvar vystřihlo. Děti pak postupně na karton lepily vystřižené zelené tvary rukou a vytvářely bohatý jehličnatý strom. Lepidlem potíraly pouze dlaňovou část, aby část s prsty mohla tvořit objem. Když jsme měli strom nalepený, dotvořili a dozdobili jsme jej dokreslením dolní části kmenu hnědou voskovkou, polepením vystřiženými bílými vločkami, „zasněžením“ pomocí obtisků zmuchlaného papíru a postříkáním bílou barvou. Na vrchol jsme nalepili ze žlutého vlnitého kartonu hvězdu.
STROMEČEK JAKO OZDOBA
Jednoduchý nápad na vánoční tvoření ze zbytkového materiálu. Na tuto aktivitu jsme opět využili zbytky kartonů a barevných přízí, korálky a flitry, nůžky, lepidlo (případně tavnou pistolku), děrovačku a odlamovací nožík. Vystřihly jsme zjednodušený trojúhelníkovitý tvar jehličnatého (vánočního) stromu. Šablona měla tyto rozměry: výška stromečku 18 cm, šířka 14,5 cm a šířka okraje 1,5 cm. Poté jsem vyřízla vnitřní část trojúhelníku a vznikly tak dva stromečky. Okraje většího stromečku jsme proděravěli děrovačkou a do menšího plného stromečku jsme udělali zástřihy. Zbytky přízí děti provlékaly dírkami, a vyplňovaly tak prázdnou část většího stromečku. Menší stromečky obtáčely vlnou. Nakonec stromečky dozdobily korálky, flitry apod. Provlékly nitku na zavěšení a ozdoba byla hotova.
STROMY POD SNĚHEM
Zimní stromy jsme vytvářeli další jednoduchou kombinovanou výtvarnou technikou, která zaujala jak mladší, tak i starší děti. Tentokrát jsme na ni potřebovali konturovací černou barvu na sklo, bělobu, štětce, vatové tyčinky a tlumené odstíny barevných papírů formátu A5 (šedé, modré, fialové...). Černou barvou na sklo děti namalovaly tvar holého stromu, barvu nanesly tak, aby vytvořila pěknou strukturu připomínající kůru stromu. Po zaschnutí stromu obtiskly pomocí štětce a vatové tyčinky bílý sníh.
Čas okolo Vánoc je provoněn pečením cukroví a my jsme si jej provoněli „pečenými stromy“.
PEČENÉ STROMY
Co jsme na tuto pochoutku potřebovali a jak jsme při pečení postupovali? Nejdříve jsme si zamíchali těsto z 1/2 kg hladké mouky, 1 kostky droždí (40 g), 1 vejce, 100 ml smetany, 1 dcl oleje, 1 1/2 lžíce krystalového cukru, 1/4 l mléka a nechali ho na teplém místě vykynout. Dokud těsto kynulo, nasekali jsme si oříšky a mandle. Vykynuté těsto jsme rozváleli na obdélník, potřeli vajíčkem a posypali nadrobno nasekanými ořechy, mandlemi, vanilkovým a krystalovým cukrem a hlavně skořicí. Nikdo z dětí nebyl na žádnou přísadu alergický, takže jsme nic nemuseli vynechat. Z těsta jsme vykrojili dva obdélníky tak, aby odpovídaly velikosti formy na srnčí hřbet, a zbylé těsto jsme rozkrájeli na 2,5cm pásy. Dvě formy jsme překlopili naopak, potřeli olejem a položili na ně obdélníky z těsta. Obě formy jsme pekli najednou na jednom plechu asi 10-13 min. Zbylé pásy těsta jsme upekli položené na pečicím papíru. Po upečení větví jsme vytvořili kmen s hustou korunou. Strom byl voňavý a chutný.
Zkonstatovali jsme, že je velká škoda, že takové stromy nerostou i v lese. Možná bychom chodili na procházky do lesa mnohem častěji.

Související dokumenty

Články

Inspirace stromy