Brusiči drahých kamenů

Vydáno:

Chcete s dětmi vyzkoušet něco jiného či méně obvyklého? V naší družině jsme objevili a zkusili málo známou rukodělnou aktivitu, která děti zaujala, zabavila, podpořila jejich tvořivost, a přestože vyžadovala trpělivost, nikdo výrobu „drahého kamene“ nevzdal. Děti naopak činnost motivovala k vyrábění a k objevování dalších variant.

 

Brusiči drahých kamenů
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Děti si zahrají na brusiče a vybrousí si drahokam, posléze se promění ve šperkaře a vyrobí z drahokamu šperk dle vlastního přání. Práci si rozdělte do několika dnů.
K této aktivitě si připravte tento materiál:
-
zbytky barevných papírů,
-
disperzní lepidlo, například Herkules,
-
nůžky,
-
brusné papíry,
-
bezbarvý lak na nehty.
Postup výroby je následující:
1.
Nastříhejte si mnoho stejných tvarů z barevných papírů ve velikosti budoucího „kamene – drahokamu“, stejné tvary vám usnadní práci při pozdějším broušení.
2.
Barevné papírky na sebe lepte disperzním lepidlem a rozhodně jím nešetřete. Při lepení přemýšlejte nad barevnou kombinací vašeho budoucího drahokamu. Vytvořte „špalíček“ ze slepených papírů vysoký minimálně 0,5 cm. Ten nechte nejméně čtyři dny schnout. Slepený špalíček papíru musí být opravdu pořádně proschlý!
3.
Po úplném proschnutí už nastoupí práce brusičská. Postupně vybrušujte hrany budoucího kamene, špalíček držte při broušení šikmo k brusnému papíru a začnou se vám odkrývat jednotlivé barevné vrstvy. Tato část může trvat více jak hodinu, i déle. Broušení doporučuji dělat venku, protože se tvoří jemný prach. Také dejte pozor na ubroušené nehty a prstíky.
  
4.
Vybroušený „kámen – drahokam“ přetřete bezbarvým lakem na nehty.
5.
Dalšímu využití se meze nekladou. Nyní si děti mohou zahrát na šperkaře a vyrobit z vybroušených a nalakovaných drahokamů přívěsky, náušnice nebo založit sbírku drahých kamenů.
Konečné výrobky překvapí svou originalitou samotného výrobce a zejména každého obdarovaného.

Související dokumenty