Balónkománie

Vydáno:

Pomalu a jistě se blíží karnevalové období, které je časem legrace a zábavy. Barevné nafukovací balónky tradičně patří nejen mezi karnevalovou výzdobu, ale i mezi nenáročné pomůcky k zábavným hrám, soutěžím a pokusům. V příspěvku najdete inspiraci na využití balónků jak na karnevalové taškařice, tak na veselé hry a soutěže v družině.

 

Balónkománie
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Když je venku nečas a děti jsou plné energie, zkuste si s nimi zahrát „pinkanou“ v sedě s balónky. Tato hra se dá hrát v běžné místnosti bez složitých úprav.
BALÓNKOBOJ ANEB PINKANÁ V SEDĚ
Příprava hrací plochy: Dá se hrát téměř v každé místnosti (družině, třídě) nebo části místnosti. Jen je potřeba upravit budoucí hřiště, dáme na stranu stolky a židličky, hrací místo rozdělíme na polovinu a místo sítě uvážeme provázek do výše cca 60 cm.
Řízení školyPravidla: Podobají se volejbalu či přehazované. V jednom družstvu může hrát 5-10 hráčů, všichni hráči sedí, případně klečí. Hraje se s nafouknutým balónkem a ten musí letět vždy nad provázkem. V poli si mohou hráči pinkáním přihrávat, třetí pinknutí musí už jít přes „síť“ (provázek) k soupeři. Bod získává družstvo, když se v soupeřově poli dotkne balónek země.
Nejčastější chyby ve hře, při kterých soupeř získává bod, jsou: hráč překročí střední čáru do soupeřova pole, družstvo hraje míčem počtvrté, míč skončí mimo hřiště.
Po každém získaném bodu se hráči bodujícího družstva posunou o jedno místo ve směru hodinových ručiček, každý hráč si vyzkouší různé pozice v poli.
Pravidla si můžete upravit dle svých zkušeností a věku hráčů (např. vyloučení hráče za postavení se, ztráta míče za hru pod provázkem apod.). Hraje se na tři vítězné sety - v jednom setu vítězí ten, kdo získá dříve 11 bodů.
Další aktivita, která připomíná sportovní odvětví, je tenis s balónky. Tato hra zabaví děti už při přípravě.
BALÓNKOVÝ TENIS
Příprava náčiní: Budete potřebovat papírové talíře, špachtle nebo dřevěná pravítka, tavnou pistoli a samozřejmě balónky. Papírové talíře si mohou děti nejdříve vybarvit a ozdobit dle svého. Na zadní stranu talíře paní vychovatelka pomocí tavné pistolky připevní špachtli a „raketa“ na tenis je připravena. Jako alternativní náčiní se dá použít i plácačka na mouchy.
Samotná hra: Děti mohou hrát ve dvojicích nebo čtveřicích v místnosti nebo na chodbě tak, že si nahrávají a pinkají s nafouknutým balónkem jako při tenisu či badmintonu. Můžete uspořádat i soutěž jednotlivců, kdo déle udrží balónek pinkáním ve vzduchu. Děti samy přijdou na další využití pálek z papírových talířů ke hrám s balónky.
Řízení školyVýhodou těchto her je bezpečnost, nenáročnost a možnost zapojení se všech dětí při výrobě i vlastní hře.
V další části příspěvku se balónky změní na materiál k experimentování, ale zároveň budou pokusy součástí zábavných her.
POKUSY S BALÓNKY JAKO ZÁBAVNÁ HRA
1. Bláznivý balónek
První ukázka promění obyčejný balónek změnami těžiště v neobyčejný.
Pomůcky: balónek, provázek, nůžky, hopík, případně ocelová kulička
Postup: Do balónku vložte hopík, nafoukněte jej a zavažte. Začněte si s balónkem házet, ale co se to s ním děje? Chová se velmi podivně, nedá se chytit, třepe se, poskakuje...
Vysvětlení: Vše je ve změně těžiště balónku, ve kterém se volně pohybuje hopík a to způsobuje nepředvídatelné pohyby balónku. Zkuste uvnitř balónku hopík roztočit a pak odhodit, to bude tanec. Činnost vhodná i na ven, balónek se zatížením nepodléhá povětrnostním podmínkám.
Obměna pokusu: Když do balónku vložíte ocelovou kuličku, stane se váš balónek „mrtvým“, líným, nebude se naopak pohybovat, bude se jen povalovat po zemi. Při této činnosti dbejte na bezpečnost, ocelová kulička může protrhnout stěnu balónku a někoho zranit. Proto jen demonstrační pokus prováděný dospělým jako doplnění a protiváha předešlé činnosti.
2. Závody raket
Řízení školyNesmíme zapomenout na oblíbené balónkové závody raket, které se dají provádět kdekoliv, tzn. jak v družině, ve třídě, na chodbě, v sále, tak i venku.
Pomůcky: balónky, brčka, izolepa, nůžky, provázky
Provedení: Na nafouknutý balónek pomocí izolepy přilepte 1-2 kousky odstřihnutého brčka (podle délky balónku). Brčkem protáhněte provázek, který na konci někdo drží nebo je pevně uvázán (např. okolo stromu, na žebřinách, na háčku apod.). Nezavázaný konec nafouknutého balónku pusťte a balónek - „raketa“ poletí, začne se pohybovat na opačnou stranu než vycházející vzduch. Můžete si udělat dvě i více drah z provázků vedle sebe a uspořádat závody. Která raketa doletí nejdál?
Vysvětlení: Funguje zde zákon akce a reakce. Protože jsme raketě - balónku připravili pomocí provázku dráhu, pohybuje se balónek po naší určené dráze, je to prostě „řízená střela“.
3. Rotující balónky
Potřebujete relaxovat, kochat se a nechat se udivovat přírodními zákony? Vyrobte si kruh (kolo) z balónků a nechte jej volně rotovat v proudu vzduchu.
Pomůcky: sedm balónků, fén, oboustranná lepicí páska
Provedení: Nafoukněte balónky a pevně je zavažte, pomocí oboustranné lepicí pásky slepte balónky k sobě a posledními dvěma uzavřete kruh. Zapněte fén na studený chod a zeptejte se, co se bude dít, vložíte-li kolo z balónků do proudu vzduchu. Vyletí ke stropu, nebo spadnou na zem? Pozorujte, co se stane. Děti i dospělí jsou vždy překvapeni a nadšeni rotujícím kolem z balónků. Pokud si uděláte na fén stojánek, balónky se budou nezávisle na vás točit a poletovat si v proudícím vzduchu a vy si zatím můžete zahrát zase jinou balónkovou hru.
Řízení školyA už je čas na zábavné disciplíny s balónky. Zanechte starostí a pojďte se smát a bavit na karneval. Nejdřív místnost pořádně vyzdobte. Balónky můžete pomalovat, polepit a vytvořit nepřeberné množství figur a dekorací. Do pytlů nebo krabic si předem nafoukněte balónky, abyste se nezdržovali při organizaci zábavy.
Soutěž v nafukování balónků
Kdo dřív nafoukne balónek do požadované velikosti? Můžete kontrolovat pomocí kroužku na cvičení, balónek nesmí projít.
Balónkový tanec bez použití rukou
Dvojice hráčů má balónek mezi čelem či hrudníky nebo jsou k sobě zády a balónek mají mezi zadečky. Na hudbu tančí, nesmí s tancem přestat a balónky přidržovat rukama. Které dvojici balónek při tanci nespadne?
Zdobení balónků
Soutěž o nejkrásnější tvář nakreslenou lihovým fixem na balónek tak, aby nepraskl.
Praskání balónků
Každé z dětí má přivázaný jeden balónek provázkem okolo kotníku. Během krátkého časového úseku (např. 1 min.) každý usiluje nohou prasknout balónek jiného dítěte. Zároveň si však musí chránit svůj balónek bez pomoci rukou - rychlým během, uhýbáním či změnou směru. Vyhrává ten, komu zůstane po uplynutí jedné minuty balónek nepoškozený.
Holení balónků
Při této aktivitě zažijete hodně smíchu, využijte balónky z předchozí aktivity s namalovanými obličeji. Děti utvoří dvojice. Na balónek naneste holicí pěnu, jedno dítě namydlený balónek drží a druhý z páru ji následně seškrabuje tupou stranou příborového nožíku. Balónek nesmí prasknout.
 
Praskání balónku při dosednutí
Komu první praskne balónek položený na židli? Děti dosedají na balónek a snaží se jej dosednutím na něj prasknout.
Poletující balónek
Budete potřebovat nafouknutý balónek a hráče stojící v kruhu. Vedoucí pustí hudbu a začíná balónková pinkaná. Hráči musí udržet pinkáním balónek ve vzduchu. Pinká se vždy směrem k druhému hráči. Pokud balónek spadne na zem, vypadává hráč, který je nejblíže balónku. V momentě, kdy se zastaví hudba, vypadne ten, kdo se dotkl míče naposledy. Hudbu pouští a zastavuje vybraný hráč, který je zády, aby nemohl ovlivnit vyřazení hráče.
Co nejvíc balónků
Nafoukněte balónky a umístěte je na podlaze. Každý soutěžící, když na něj přijde řada, má 30 sekund na sebrání a udržení co nejvíce balónků. Za každý balónek získává 1 bod. Vyhrává ten, kdo nasbírá nejvíce bodů. Děti mohou držet balónky, jak je napadne: pod tričkem, mezi nohama, v podpaží...
Balanc s balónkem
Řízení školyDěti se snaží udržet balónek co nejdéle na stanovené části těla - na hlavě, na prstu, na hřbetu či dlani ruky, na noze.
Říkaná s balónky
Připravte jeden balónek a děti postavené v zástupu. Nechte jedno dítě vyhodit balónek do vzduchu. Když balónek vyhodí, řekne dalšímu dítěti, jakou částí těla se má balónku dotknout - hlava, paže, noha, nos atd. Balónek musí být vždy odražen ze spodu do výše.
Padák a balónky
S padákem a balónky se dá hrát mnoho her. Např. děti rozvlní padák a snaží se udržet co nejvíce balónků ve vzduchu nebo si každé dítě podepíše svůj balónek a po rozkmitání padáku zvítězí ten balónek, který zůstane v padáku jako poslední.
 
Balónkový prásk neboli balónková tombola
Toto je balónková odměňovací aktivita. Potřebujete tolik balónků, kolik je dětí, a malé dárečky jako odměny. Vyberte počet dárků, kolik chcete mít, a očíslujte je. Malé lístečky s čísly umístěte do nenafouknutých balónků. Balónky nafoukněte a zavěste ze stropu nebo ze šňůry. Nechte každé dítě vybrat balónek, prasknout ho a zjistit, co vyhrál.
Balónkový prásk můžete využít i na zadávání indicií nebo úkolů pro další hru. Do balónku můžete nasypat konfety a pak prásk a konfety se budou snášet k zemi.
Her a nápadů s balónky je nespočet. Balónky jsou nenáročnou pomůckou a při hrách s nimi se zabaví velká skupina dětí. Různé tvary balónků vybízejí k dalším aktivitám. Třeba balónkové vodní bomby, ale ty se zrovna do zimního období nehodí - můžete ale zkusit vytvořit ledové balónky. Do balónků nalijete vodu obarvenou potravinářskou barvou a nechte je zmrznout přes noc na školní zahradě, na parapetech či v mrazáku. Po úplném zmrznutí vody budete s dětmi nejen pozorovat, jestli balónky zvětšily svůj objem, ale po sejmutí gumového obalu budete mít barevné ledové balónky, kterými můžete vyzdobit zasněžené plochy u školy.
Chodí-li do družiny děti v zimním období ještě za tmy, připravte pro ně pinkanou se svítícími balónky. Do balónků vložte aktivované svítící tyčinky, nafoukněte je, pevně zavažte a děti z nich budou nadšené.
Pokud vás omrzí hry a sportování s balónky, využijte je k výtvarným činnostem. Takové balónkové otisky děti jistě uvítají a mohou je motivovat k dalšímu dotváření.
Mohla bych ještě zmínit využití tvarovacích balónků a nezapomeňte, že s balónky je zábava v každém ročním období. Autíčka a lodičky na balónkový pohon, fontánky z balónků, vrtulníčky...
A na závěr spustíme balónkovou muziku. Balónky jsou pořádným zdrojem zvuku - pískání, frkání, tak ať je vás i děti při masopustním veselí pořádně slyšet!

Související dokumenty