Věstník MŠMT 6/2024

Vydáno: 5 minut čtení

Stanovení dalších finančních prostředků pro mateřské, základní a střední školy a konzervatoře zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí na rok 2024 na financování adaptačních a integračních aktivit cizinců s dočasnou ochranou.

Ke stažení - Věstník 6/2024 

Stanovení dalších finančních prostředků

pro mateřské, základní a střední školy a konzervatoře zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí na rok 2024 na financování adaptačních a integračních aktivit cizinců s dočasnou ochranou 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) v návaznosti na usnesení vlády ze dne 6. dubna 2022 č. 285 ke stanovení strategických priorit vlády České republiky ke zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu a usnesení vlády ze dne 22. června 2022 č. 560 o změně usnesení vlády ze dne 6. dubna 2022 č. 285 a v souladu s ustanovením § 161 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro poskytnutí dalších finančních prostředků stanovuje:

I. Podmínky

  1. Další finanční prostředky jsou určeny pro právnické osoby vykonávající činnost mateřské školy, základní školy (včetně základní školy speciální) nebo střední školy nebo konzervatoře, s výjimkou mateřských a základních škol při zdravotnických zařízeních, zřizované krajem, obcí
    nebo dobrovolným svazkem obcí, které vykázaly v systému sběru dat MŠMT (https://sberdat.uiv.cz/login) v rámci mimořádného sběru dat „Ukrajinci“ alespoň 10 cizinců s dočasnou ochranou1 a zároveň tvoří podíl těchto cizinců alespoň 10 % z počtu dětí a žáků právnické osoby dle bodu I.b) (dále jen „právnická osoba“).
  2. Počet dětí a žáků právnické osoby se určí součtem následujících údajů:
    • počtu dětí uvedených ve výkazu S 4c-01 o přípravné třídě a o přípravném stupni základní školy speciální podle stavu k 30. 9. 2023 – oddíl III, sloupec 3, řádky č. 0301 a 0305 (celkový počet dětí v přípravném stupni a přípravné třídě);
    • počtu dětí uvedených ve výkazu S 1-01 o mateřské škole podle stavu k 30. 9. 2023 – oddíl III, součet sloupce 3 a 7 z řádku č. 0304 (celkový počet dětí v běžných a speciálních třídách);
    • součtu počtu žáků uvedených ve výkazu M 3a o základní škole podle stavu k 31. 3. 2024
    • součtu počtu žáků uvedených ve výkazu M 8a o střední škole podle stavu k 31. 3. 2024
    • součtu počtu žáků uvedených ve výkazu M 9a o konzervatoři podle stavu k 31. 3. 2024
  3. Další finanční prostředky se poskytují na náklady vzniklé od 1. 9. 2024 do 31. 12. 2024.

II. Kritéria

  1. Normativ neinvestičních výdajů na 1 cizince s dočasnou ochranou se stanovuje ve výši 5 750 Kč.
  2. Počet cizinců s dočasnou ochranou se určí z údajů vykázaných právnickou osobou v systému sběru dat MŠMT (https://sberdat.uiv.cz/login) v rámci mimořádného sběru dat „Ukrajinci“.
  3. Celková výše dalších finančních prostředků bude určena jako součin počtu cizinců s dočasnou ochranou dle bodu II.b) a normativu stanoveného dle bodu II.a).

III. Účel

Další finanční prostředky jsou určeny na úhradu:

  1. platů, ostatních osobních nákladů, zákonných odvodů a přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb pedagogických pracovníků a nepedagogických zaměstnanců, jejichž náplní práce je podpora adaptace a integrace cizinců s dočasnou ochranou ve škole a/nebo
  2. ostatních neinvestičních výdajů podporujících adaptační a integrační aktivity (učebnice, učební pomůcky, DVPP a další výdaje vymezené v § 160, odst. 1 písm. c) a d) školského zákona).

IV. Další podmínky 

  1. Další finanční prostředky budou poskytnuty jednorázově dle kritérií uvedených v bodu II prostřednictvím krajských úřadů a Magistrátu hl. m. Prahy nejpozději do 15. října 2024.
  2. Další finanční prostředky není možné využít k financování činností hrazených z jiných zdrojů. Ředitel školy odpovídá za oddělení činností, včetně jejich tematického a časového rozlišení, u analogických pozic hrazených z jiných finančních zdrojů (včetně evropských) a garantuje, že nedojde k tzv. dvojímu financování.
  3. V případě, že právnická osoba finanční prostředky (nebo jejich část) nevyužije v souladu se stanoveným účelem, je povinna je vrátit prostřednictvím místně příslušného krajského úřadu/Magistrátu hl. města Prahy do státního rozpočtu.
  4. Každá právnická osoba, která obdrží další finanční prostředky dle bodu I, je povinna prostřednictvím mimořádného sběru dat MŠMT informovat do 28. 2. 2025 o způsobu využití finančních prostředků. 

V. Účinnost
Stanovení dalších finančních prostředků pro mateřské, základní a střední školy a konzervatoře zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí na rok 2024 nabývá účinnosti dnem zveřejnění ve Věstníku MŠMT.

Zdroj: https://msmt.gov.cz/dokumenty/vestnik-msmt-06-2024