V Česku se nadále vydává nejvíce studentských průkazů ISIC na světě

Vydáno: 2 minuty čtení

1661 českých škol a jejich studentů dnes využívá studentský průkaz ISIC. Oproti 1 525 školám minulý rok tak jde o devítiprocentní nárůst. Přes polovinu z toho tvoří střední školy, rychle ale roste i využívání průkazu na školách základních, kterých je už 728. Platných průkazů ISIC je nyní v Česku vydáno 610 056, i toto číslo rok od roku roste a největší podíl zde opět tvoří středoškolští studenti. Česko je v počtu vydaných průkazů s velkým odstupem první na světě. Obdobně je tomu i u učitelských průkazů ITIC, kterých momentálně platí 28 816. Zde tvoří největší skupinu učitelé ZŠ.

„Řada škol používá průkazy ISIC jako identifikační průkaz studenta. Většina spolupracujících škol také ISIC využívá ke vstupu do budovy přes čipové identifikační systémy a velmi často i ve školních jídelnách. Co se týče slev na ISIC, tak podle našeho čerstvého průzkumu mezi 2 417 studenty patří mezi nejoblíbenější z nich doprava po Česku, restaurace včetně rychlého občerstvení a elektronika,“ uvedl Radek Schich, ředitel společnosti GTS Alive, která v Česku studentské i učitelské průkazy ISIC a ITIC vydává a spravuje.

 

Zmíněný průzkum také ukázal, že necelá polovina studentů průkaz ISIC využívá několikrát měsíčně a necelá třetina dokonce několikrát týdně. Masově je podle výsledků průzkumu využívána například sleva v řetězci rychlého občerstvení KFC. Jako nejoblíbenější novinku za poslední rok studenti označili desetiprocentní slevu v řetězci Tesco. Vyhledávané jsou dále vedle výše zmíněné elektroniky také například slevy v některých knihkupectvích či lékárnách.

I podle letošního průzkumu společnosti Behavio si studenti s průkazem ISIC spojují hlavně slevy v dopravě, doklad totožnosti, využití ve škole a slevy na jídlo a pití. Většina studentů má podle tohoto průzkumu také zájem o to, mít v telefonu v aplikaci svůj studentský průkaz se všemi službami. Zřejmě i proto roste zájem o aplikaci Alive App, která přenáší průkaz ISIC a další průkazy i do mobilu: dnes má tuto aplikaci 322 tisíc uživatelů.

A u 150 maloobchodních značek už lze ISIC digitálně verifikovat – studenti tedy nemusí průkaz hledat v peněžence, ale stačí jim rychlé naskenování QR kódu na pultu prodejce mobilem, a hned zjistí, na jaké slevy mají nárok.

 

Do budoucna chystá GTS Alive více čistě digitálních průkazů, další rozvoj digitální verifikace v prodejnách, nový čipový systém pro školy založený na využití mobilních telefonů nebo větší integrací s dopravci. Také se dále rozvíjí průkaz AliveID Alumni pro absolventy vysokých škol.

 Zdroj: GTS Alive