Umělá inteligence ve výuce

Vydáno: 2 minuty čtení

Praktické materiály na portálu JSNS.CZ vhodné i pro vyučující, kteří s AI začínají 

Pro vyučující, kteří ji chtějí zařadit do své výuky, ale nejsou si jistí tím, kde a jak začít, vznikla nová sada výukových materiálů. Balíček připravil vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) organizace Člověk v tísni.

Lekce založená na krátkém a poutavém videu, 6 praktických aktivit, manuál k promptování a návod pro vyučující, jak na AI krok za krokem, jsou navrženy tak, aby usnadnily učitelům práci s AI a pomohly jim zapojit umělou inteligenci do svých hodin.  

Pro výuku i do běžného života 

Na portálu JSNS.CZ vyučující najdou kompletní plán hodiny postavený na krátkém videu s názvem Jak umělá inteligence myslí?, kterou doprovází tři praktické aktivity do výuky. Další aktivity k využití nástrojů generativní umělé inteligence najdou učitelé na portálu JSNS.CZ u již existujících lekcí z oblasti moderních československých dějin, mediálního vzdělávání nebo lidských práv. Průvodce je zaměřen především na vyučující středních škol, případně vyšších ročníků základních škol a týká se pouze neplacených verzí AI nástrojů pro generování textu. 

Učitelé, kteří se v tématu AI teprve rozkoukávají, mohou vyzkoušet praktický manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému mohou začít zapojovat AI do hodin vlastním tempem. Sadu doplňuje Slovníček AI pojmů, informační text o tom, jak funguje generativní umělá inteligence, a manuál k promptování, který ocení pedagogové nejen při své práci se studenty, ale i v běžném životě. Práci s chatboty pak mohou po prozkoumání instruktážních materiálů od JSNS využít vyučující nejen ve výuce, ale i při přípravě do hodin nebo při administrativní práci. 

Zdroj: Vzdělávací program JSNS