Svazkové školy a spojená ředitelství

Vydáno: 3 minuty čtení

Konference s názvem Nové cesty k efektivnímu vzdělávání a správě - Rozdrobené české školství, Vztah velikosti školy a kvality vzdělávání, Potenciální úspory z rozsahu a dopad na snížení administrativní zátěže

Konferenci zahájila zástupkyně státního tajemníka MŠMT Martina Běťáková. V úvodním bloku vystoupil zástupce vrchního ředitele sekce vzdělávání a mládeže Jaromír Beran, ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a děkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer. Následovaly panelové diskuse, kterých se zúčastnili ředitelé a ředitelky vybraných škol a jejich zřizovatelé. Mezi hosty konference patřili především zástupci samospráv i poslanci, úředníci odborů školství na různých úrovních, reprezentanti školských asociací, škol a dalších aktérů ve světě vzdělávání.

Více informací

Klíčové poznatky, které na konferenci zazněly:

Efektivní správa a sdílení zdrojů: Svazkové školy a spojená ředitelství umožňují obcím 
a školám společně využívat finanční prostředky, personální kapacity, zázemí i materiální vybavení. Díky profesionalizaci managementu i zastupitelnosti klíčových pozic vytváří takové školy prokazatelně více prostoru pro rozvoj kvalitní pedagogické práce a mohou nabídnout lepší podmínky pro pedagogy i žáky, což přispívá ke zvýšení kvality výuky.

Posílení regionální spolupráce: Vytváření školních svazků podporuje úzkou spolupráci mezi obcemi a školami v rámci jednoho regionu. Tato spolupráce zlepšuje organizaci školství a napomáhá k lepší dostupnosti vzdělávání i v odlehlých částech České republiky a zejména pomáhá snižovat velké kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými školami a snižovat tak nerovnosti v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání, které jsou pro náš vzdělávací systém bohužel typické.

Kvalita vzdělávání na prvním místě: Větší školy s větším počtem zaměstnanců a žáků jsou schopny lépe vytvářet podmínky pro kvalitní výuku, zaměstnat kvalifikované učitele i třeba speciální pedagogy a školní psychology, zapojovat školu do projektů, a také zajišťovat srovnatelnou kvalitu vzdělávání na všech odloučených pracovištích.

Konference vytvořila prostor pro klíčová data a informaci, diskusi těch, kterých se téma nejvíce týká, a sdílení naprosto praktických zkušeností, které je pro každodenní praxi samospráv velmi důležité. 

Na konferenci navazují workshopy pro zřizovatele po celé ČR, na kterých se budeme společně tématům svazkování a spojovaní škol pod jedno ředitelství věnovat perspektivou konkrétních regionů. Pokud se chcete workshopu zúčastnit a neobdrželi jste pozvánku, kontaktujte krajského vedoucího středního článku ve vašem kraji - https://www.edu.cz/pro-vedeni-skoly/ips-stredni-clanek-podpory/kontakty-stredni-clanek/.

Zdroj: https://www.edu.cz/konference-21-10-2024/