Norská kniha dětem s jemným humorem odpovídá na otázky spojené s koncem života

Vydáno: 3 minuty čtení

Nakladatelství Cesta domů vydalo knihu určenou především čtenářům mladšího školního věku "Jak mluvit o smrti."

Etablovaná norská autorka Anna Fiske v ní v kratších textech a vlastními ilustracemi odpovídá dětem na otázky, které mohou být pro rodiče a prarodiče příliš těžké. Osobitý text vyznačující se upřímností a břitkým humorem do češtiny převedla Kateřina Krištůfková.  

„Autorka zpracovává témata velmi věcně, citlivě a tak, aby děti všemu snadno porozuměly, přitom však zachovává také hravost. To je ostatně pro severskou dětskou literaturu typické. Seveřané soudí, že neexistují témata nevhodná pro děti – je jenom potřeba jim je vysvětlit úměrně jejich věku,“ říká Kateřina Krištůfková. Překladatelka, známá mj. překlady detektivek Joa Nesbøho, přeložila i 3 z předešlých knížek Anny Fiske (Haló, tam dole!, Haló, město!, Jak se dělají děti?) a titul o konci života Cestě domů sama doporučila.

Anna Fiske v knížce ukazuje, že lidé neumírají jen jako staří a nemocní, ale že umřít může i miminko nebo mladý voják ve válečném konfliktu. Pomocí obrázků například přibližuje, jak vypadá pohřeb. A píše i o truchlení a o tom, že by měl přijít čas, kdy stesk a bolest po ztrátě blízkého člověka ustupují a zemřelí dál žijí v srdcích a vzpomínkách.

„Se smrtí se setká každý z nás a je dobré vědět nejen to, jak o ní mluvit, ale třeba také jaké emoce s námi mohou při setkání s ní cloumat a co nám může pomoct, abychom se dokázali vyrovnat s odchodem našich milovaných; přičemž nemusí jít vždy jen o lidi. V tomhle ohledu dokáže knížka podat pomocnou ruku dětem i dospělým,“ říká Kateřina Krištůfková.

Autorka se na 80 stranách zabývá i představami o posmrtném životě, biologickými procesy v těle a dotkne se třeba i tématu sebevražd. Originální ilustrace se vyznačují záměrnou nedokonalostí, díky kterým jsou její knížky dětským čtenářům ještě bližší.

Z norského originálu Hvordan snakker man om  døden? (2023) přeložila Kateřina Krištůfková. Jazyková redakce: Daniela Mrázová, odpovědná redaktorka: Štěpánka Ryšavá. Vydala Cesta domů v roce 2024.

Zdroj: Tisková zpráva Cesta domů, z. ú.  ze dne 11. července 2024