MŠMT se připojuje k iniciativám podporujícím aktivní životní styl

Vydáno: 4 minuty čtení

Společná argumentace, propojení řady fungujících projektů, sil i zkušeností do jednotnějšího hlasu, intenzivní komunikace směrem k relevantním aktérům, využitelné zdroje a data o významu pravidelného pohybu pro lidské zdraví jako prevence závažných onemocnění nebo nabídka realizace programů podpory napříč populací – to jsou hlavní pilíře činnosti multisektorové iniciativy na podporu zdravého pohybu a aktivního životního stylu ve společnosti, zastřešené platformou Aktivní Česko (www.aktivnicesko.cz).  Mezi podporující odborné partnery se zařadilo také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Alarmující snížení množství pohybových aktivit v populaci má vážné zdravotní a sociální dopady. Nedostatek pohybu představuje vysoký rizikový faktor úmrtnosti a má zásadní vliv na fyzické i psychické zdraví dětí, mládeže i dospělé populace v aktivním i seniorském věku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala společně s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) novou zprávu s názvem Step Up (Zvedněte se!), která analyzuje ekonomickou zátěž všech 27 členských států EU způsobenou nedostatkem pohybu jejich občanů. Zvýšení úrovně pravidelné fyzické aktivity ve společnosti by prokazatelně prodloužilo průměrnou délku života ve zdraví a ušetřilo nemalé náklady na zdravotní péči, zejména u pacientů trpících civilizačními onemocněními. Jen dosažením základního doporučovaného množství 150 minut intenzivnější pohybové aktivity týdně by ušetřilo 0,6 % nákladů na zdravotní péči v Evropě, což představuje 8 miliard EUR ročně.

Na významné zhoršení fyzické kondice u žáků na základních a středních školách a celkově na nutnost významně podporovat pohybové aktivity dětí, žáků i studentů poukázalo také rozsáhlé tematické šetření České školní inspekce, jehož výsledky shrnuje podrobná tematická zpráva. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si význam aktivního pohybu dětí, žáků a studentů, stejně jako důležitost školního prostředí pro podporu rozvoje pohybových dovedností, jednoznačně uvědomuje a připravuje komplex opatření, námětů a strategií směřujících k podpoře pohybových aktivit ve školách. Ta by měla stát na čtyřech základních pilířích reflektujících oblast aktivního pohybového režimu dětí a žáků během celého dne, modernizaci pojetí výuky tělesné výchovy, pohybové a sportovní aktivity v zájmovém vzdělávání i problematiku školního a univerzitního sportu (více zde).

Vedle významného akcentu kladeného na aktivní pohyb dětí, žáků a studentů ve školách se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zaměří také na propagaci a podporu pohybových aktivit a aktivního životního stylu u svých vlastních zaměstnanců a zaměstnankyň a také u zaměstnanců dalších organizací spadajících do resortu školství, mládeže a tělovýchovy.

Multisektorová platforma Aktivní Česko se začala formovat v září 2022 v rámci kulatého stolu pořádaného v rámci Evropského týdne sportu, organizovaného na půdě Hospodářské komory ČR. Do platformy se postupně zapojily subjekty napříč společností z oblasti zdravotnictví, školství, sportu a pohybových aktivit, volnočasových aktivit, veřejné správy, podnikatelského prostředí i cestovního ruchu.

V pátek 19. 5. 2023 se pak v prostorách 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze uskuteční úvodní Národní summit Aktivní Česko, jehož součástí budou odborné přednášky a navazující panelové diskuse vycházející z doporučení Globálního plánu WHO na zvýšení pohybové aktivity ve společnosti. Doporučení směřují do 4 strategických oblastí: Aktivní společnost, Aktivní lidé, Aktivní stát a Aktivní prostředí. Účast potvrdili zástupci evropské federace EuropeActive, české kanceláře WHO, Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, České školní inspekce, Státního zdravotního ústavu, Národní sportovní agentury, střešních organizací v oblasti sportu, lékařských asociací, zdravotních pojišťoven, Hospodářské komory ČR i vysokých škol tělovýchovného směru.

„Všichni dobře víme o zásadně pozitivních přínosech pohybu a aktivního životního stylu pro fyzickou kondici a tělesné i duševní zdraví. Přesto je situace v těchto oblastech v rámci České republiky stále obrovskou výzvou. Iniciativu Aktivní Česko velmi podporujeme a za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jsme připraveni významně zintenzivnit systematickou podporu pohybových aktivit dětí, žáků a studentů a stejně důsledně, jako je tomu běžné v rámci státní a veřejné správy ve vyspělých zemích světa, se budeme snažit k aktivnímu životnímu stylu a k pravidelnému a zdravému pohybu motivovat i zaměstnance ministerstva,“ komentuje státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys.

Více informací na www.aktivnicesko.cz

Zdroj: https://www.msmt.cz/msmt-se-pripojuje-k-iniciativam-podporujicim-aktivni-zivotni