Kurikulum pro 21. století – debata v PANTu

Vydáno: 2 minuty čtení

Další debata věnovaná výzvám ve vzdělávání se bude věnovat zásadním změnám ve výuce. Odehrávat se bude 21. 11. 2024 v Centru PANT v Ostravě.

Ve školním roce 2026/2027 by měly základní školy zavádět kompetenčně pojaté kurikulum. České školství tak čeká největší změna od roku 2005, kdy byly zrušeny osnovy a zavedeny rámcové vzdělávací programy. Právě ty nyní prochází revizí směrem ke kompetenčně pojatému kurikulu. To si klade za cíl u žáků rozvíjet kompetence – tedy vědomosti, dovednosti a návyky v osmi klíčových oblastech (kompetence k učení, kompetence komunikační, kompetence osobnostní a sociální, kompetence k občanství a udržitelnosti, kompetence k podnikavosti a pracovní, kompetence k řešení problémů, kompetence kulturní a kompetence digitální). Jak velká to bude systémová změna? Připraví kompetenčně pojaté kurikulum žáky na život v 21. století? A zvládnout nové pojetí RVP ZV učitelé a ředitelé úspěšně implementovat na školách? Našimi hosty budou Matěj Bulant, ředitel odboru Kurikulum odborného vzdělávání, kariérového poradenství a dalšího vzdělávání v NPI ČR a Jiří Nantl, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Debatu moderuje Markéta Beková, šéfredaktorka magazínu EduRevue.

Vstup volný.

Debatu pořádá Národní pedagogický institut, k. s., Ostrava ve spolupráci s Centrem PANT a Statutárním městem Ostrava. Mediálním partnerem je magazín EduRevue.

Všechny debaty v rámci cyklu Vzdělávání pro 21. století můžete sledovat na YouTube kanále zde: 

https://www.youtube.com/channel/UC8QS7AgO-KVxgYg79pxy50A