Den památky obětí komunistického režimu

Vydáno: 2 minuty čtení

Společnost Člověk v tísni každoroční akci s názvem Den Příběhů bezpráví, jejíž cílem je v letošním roce uctění památky lidí, kteří byli zabiti při pokusu o překonání železné opony. 

„Není to tak dávno, co lidem, kteří nechtěli žít v zemích tehdejšího východního bloku, v nichž byla zdánlivě ušlechtilá idea komunismu uvedena v praxi, stála při útěku v cestě železná opona. Stovky lidí – muži, ženy, i děti – byly zastřeleny, zemřely výbuchem miny, po zásahu elektrickým proudem, nebo je roztrhali psi. Železná opona evropským kontinentem již neprochází, nemusíme riskovat život na hranici mezi evropskými státy. Naše svoboda je ale opět ohrožována a nebezpečí znovu přichází z východu. Rusko, stejně jako v minulosti Sovětský svaz, se chová imperiálně, vojenskou agresí se snaží rozšířit směrem na západ. Hranici demokratického evropského prostoru nyní brání lidé v Ukrajině. Akcí proto chceme vzdát poctu i jim. Bojují nejen za svoji vlast ale rovněž za naši svobodu,“ říká Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách.   

Pietní akce na Karlově mostě v Praze proběhne 27. června dopoledne od 9:30 a bude trvat zhruba hodinu. Hlavními aktéry happeningu budou studenti, kteří ponesou panely s medailonky a portréty lidí, kteří byli zabiti při pokusu o překonání železné opony. Studenti symbolicky most přepaží na dvě strany a lidé přecházející z východu na západ se tak setkají s těmi, jenž zemřeli na cestě za svobodou.

Zdroj: https://www.jsns.cz/projekty/pribehy-bezpravi/den-pb-2024 a tisková zpráva ze dne 26. června 2024 programu Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s.,