Beseda: Mluvit ve škole o nemoci nebo smrti? Mnohdy těžké, ale potřebné

Vydáno: 2 minuty čtení

Odborníci upozorňují, že téma umírání a smrti má své nezastupitelné místo v životě dětí a mládeže. Přestože to může být náročné, je důležité s ním otevřeně pracovat i ve školním prostředí. Organizace Cesta domů proto pořádá debatu určenou pedagogům i široké veřejnosti, která se uskuteční v úterý 19. března v pražském kině Bio Oko.

Od 17 hodin odborníci představí širší kontext a praktické příklady, včetně diskuze nad otázkami, jak se vyrovnat s těžkými situacemi spojenými s nemocí nebo úmrtím ve školském prostředí. Vstup je zdarma.

Hosté besedy: Mgr. Sylvie Stretti, Ph.D. (Poradna pro pozůstalé Vigvam) Mgr. Martina Tesařová (Domácí hospic Cesta domů) Mgr. Tereza Gafna Váňová (Lauderovy školy v Praze)

Moderuje Mgr. Daniel Pražák (pedagog, autor podcastu Hovory z kabinetu)

Vstup na besedu je volný do vyčerpání kapacity sálu, zájemci si mohou vyzvedávat vstupenky zdarma na pokladně kina.

Účastníci na místě zdarma obdrží nový titul nakladatelství Cesta domů, publicisticky laděný sešit nabízející rozhovory a články odborníků, kteří radí, jak se připravit na situace spojené s umíráním a smrtí ve školním prostředí Je smrt školou povinná…?!. Otázky do diskuze lze položit už teď prostřednictvím formuláře.

„Děti všechno vidí, ale dají si to do špatných souvislostí. A snaha jim neublížit může být nakonec poškozující. Často je naše tendence s dětmi o smrti nemluvit a vyhýbat se jí motivována tím, že chceme děti chránit a nevystavovat je těžkému tématu. Ale ony ho žijí. A potřebují pravdivé informace a přítomnost dospělého, který je pro ně oporou,“ upozorňuje v textu publikace terapeutka Tereza Olivová z Poradny Vigvam.

Organizace Cesta domů dále nabízí zážitkové workshopy a metodické listy či kurzy zdarma pro pedagogy, aby získali potřebné kompetence pro práci s dětmi v obtížných situacích. Tyto zdroje jsou dostupné na stránkách cestadomu.cz/pedagogove. Beseda, kurzy i materiály jsou zdarma díky podpoře Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je realizován v rámci Fondů EHP a Norska.

Zdroj: Cesta domů