10 vzdělávacích trendů pro rok 2021

Vydáno: 2 minuty čtení

Jak bude vypadat vzdělávání v roce 2021? Jaké přístupy a technologie jej ovlivní a budou formovat

Článek představuje několik vzdělávacích trendů současnosti a nabízí jejich vliv na další charakter vzdělávání. Více o "predikcích", které vycházející ze znalosti dané problematiky a zkušenosti jejích autorů a které jsou výsledkem spojení odbornosti, schopnosti předvídat a jisté míry vizionářství, si můžete přečíst v příspěvku Učitelského spomocníka.

  1. Online vzdělávání zaměřené na personalizaci
  2. Synchronní kolaborace a asynchronní učení
  3. Whiteboard místo tabule
  4. Výuka pomocí videa
  5. Učení pomocí interaktivních prohlídek s prvky rozšířené a virtuální reality
  6. Nano výuka
  7. Gamifikace
  8. M-vzdělávání na prvním místě
  9. 5G vzdělávání
  10. Vzdělávání přes sociální média

Výše uvedené predikce vychází ze znalosti dané problematiky a zkušenosti jejích autorů. Jsou výsledkem spojení odbornosti, schopnosti předvídat a jisté míry vizionářství. Možná si říkáte, k čemu jsou všechny tyto predikce dobré, vždyť předvídat budoucnost zase až tak důležité není. A máte pravdu. Důležitější než predikce vytvářet je stát se jejich součástí. Jak kdysi někdo řekl: „Nejlepším způsobem, jak předpovídat budoucnost, je tvořit ji.“ [6] Pojďme ji tedy společně tímto způsobem předpovídat.

Zdroj: Pro spomocník RVP.cz Jaroslav Mašek; https://spomocnik.rvp.cz/clanek/22792/10-VZDELAVACICH-TRENDU-PRO-ROK-2021.html?fbclid=IwAR02P9bfltEnJ6YS3ybos6ecXczW8fQZJpJOx_Zvoh6VbOk8FpDCg_kzw7I