Konzervatoře v České republice

Vydáno:

Umělecké vzdělávání má v českých zemích dlouholetou tradici. Přesto, že o provázanosti ZUŠ, konzervatoří, středních škol uměleckého směru a vysokých škol se často hovoří, žádný ucelený a na sebe navazující systém uměleckého vzdělávání doposud není nastaven. Umělecká tvorba je jedním z nejznámějších produktů naší země a většina našich světově uznávaných umělců získala své základy právě díky této návaznosti. Proto jsme ve spolupráci se Stálou konferencí ředitelů ČR a Asociací konzervatoří ČR otevřeli prostor pro představení těchto škol, jejich ředitelských a pedagogických osobností. Věříme, že se tak zahájí dialog, který povede k opravdovému systémovému nastavení kooperace českých uměleckých škol.

Škola byla zřízena 1. září 1971 a po určitou dobu organizačně patřila k teplickému gymnáziu. Postupně získala samostatnost a dnes má k dispozici čtyři budovy, včetně moderního objektu s koncertním sálem, nahrávacím studiem a varhanami. Pro dojíždějící studenty je k dispozici domov mládeže.
Do dlouho chystaných oslav tohoto výročí zasáhla „koronavirová“ krize, nicméně veřejnost, žáci, pedagogové a přátelé školy o oslavy nepřijdou. V plném proudu jsou přípravy „odložené padesátky“, které cílí na červen roku 2022. A že se máme na co těšit, dávají tušit nepřehlédnutelné koncertní aktivity posledních let, kterými škola významnou měrou přispívá ke kulturnímu koloritu statutárního města Teplice a v širším měřítku celého Ústeckého kraje.
S trochou nadsázky se dá říct, že na kulturní stopy konzervatoře narážíme kontinuálně v Teplicích a okolí na „každém kroku“: od pravidelných komorních vystoupení v malý