Nenechte se lapit v síti, 1. část

Vydáno: 6 minut čtení

V posledních letech se díky neustále se rozvíjejícímu prostředí IT technologií zvyšuje počet uživatelů, kteří mají stálý přístup k internetu. S rozmachem chytrých telefonů a tabletů není problém přistupovat k internetu z libovolného místa. Množství volných bezdrátových sítí a cena datových tarifů tomu nahrává.

Nenechte se lapit v síti
RNDr.
Dagmar
Brechlerová,
Ph. D.,
odborná asistentka na ČVUT, členka Poradního výboru NCBI
Často jsou uživateli těchto technologií také děti či mladiství (dále „d + m“), jež mají mnohdy daleko širší technické znalosti týkající se právě mobilních technologií a jejich využití než dospělí. Uvědomme si, že mladší generace si už život bez internetu ani nepamatuje, pro ně je to taková samozřejmost jako pro starší lidi automatická pračka. S používáním internetu se pojí nejen zábava, ale také povinnosti a nutnost přijmout bezpečnostní opatření. Je nutné zajistit, abychom svým chováním na internetu neohrožovali sebe ani druhé lidi a aby nedocházelo k porušování určitých zásad (mnohdy i zákonů).
Pokud se uživateli dostane do rukou zařízení, kde má pocit anonymity (který je však dnes hodně relativní – není problém dohledat prakticky jakéhokoliv uživatele zařízení s internetovým připojením), může tento uživatel získat dojem, že si bude dělat, co chce, a nebude za to čelit žádným postihům. Stejně tak nový uživatel často zanedbá základní bezpečnostní poučky, protože si není vědom rizik, která na něj číhají ve spojitosti s užíváním informačních technologií, zejména sociálních sítí.
Je proto nutné zajistit, aby d + m (ale i všichni ostatní uživatelé), kteří mají přístup k internetu prostřednictvím jakéhokoliv přístroje, byli co nejdříve poučeni o svých povinnostech, vhodném a nevhodném chování na internetu, bezpečnostních rizicích týkajících se používání přístroje, funkcích přístroje a dalších aspektech.
Prvním bodem, kterému je potřeba se věnovat, je samotná obsluha přístroje, ať už se jedná o počítač, tablet, či chytrý telefon. Pro nezkušeného uživatele může být jen obsluha přístroje poměrně náročná, je tedy nutné zajistit, aby d + m věděli, jak zařízení obsluhovat. Pokud budou chtít instalovat nové programy, je nutné zajistit, aby to byly originální programy, a nevystavovali se tak případným právním problémům. Aby neměnili nastavení systému tak, že by mohlo ohrozit přístroj či informace v něm. Je nutné poučit nového uživatele o celé řadě aspektů užívání IT přístroje, a pokud možno zajistit i stav, ve kterém nebude moci k problémům dojít. Jak OS Windows, tak OS Android nabízejí mnoho možností.
Dalším bodem je používání webového prohlížeče – zde je nutné zajistit, aby se d + m nedostali k nevhodnému obsahu. Je pravděpodobné, že od určitého věku začnou tento obsah cíleně vyhledávat, nicméně je nutné zajistit, aby s tím nezačali např. rovnou přes známé pornoservery. Je vhodné monitorovat aktivitu d + m a v případě porušení zákazu návštěv na podobných stránkách sáhnout po výchovných opatřeních, nicméně se zároveň zaměřit i na osvětu.
Je také možné zablokovat nevhodný obsah některou formou rodičovského zámku (Parental lock). Ten může mít různou podobu, nejobvyklejší je aplikace, která shromažďuje z databáze škodlivé adresy a na ty pak blokuje prohlížeči přístup. Stejně tak lze v prohlížečích nastavit tzv. whitelist (například formou zásuvného modulu do prohlížeče) – seznam povolených webů, na které je možné přistupovat, všechny ostatní weby jsou pak zakázány. Problém s přístupem k nevhodnému obsahu však primárně závisí na výchově a trpělivém vysvětlování, protože žádný systém rodičovské ochrany není stoprocentní a vzhledem k množství návodů na internetu je možné je za určitých okolností obcházet. Navíc vzhledem k schopnostem některých dětí v oblasti IT není neobvyklé, že zvládnou zámek obejít a poté se o znalosti podělí se svými spolužáky.
Důležitým bodem pak je velmi rozsáhlé téma vlastních uživatelských účtů – na sociálních sítích, k e-mailovému klientu, na populárních webech typu YouTube a podobně. V první řadě pro tvorbu vlastních účtů mohou být nastaveny limity samotnými provozovateli – například sociální síť Facebook umožňuje vytvoření profilu pouze osobám starším 13 let, stejně tak Google, pod nějž spadá YouTube, umožňuje registraci až od 13. Je však pravděpodobné, že si podobné informace nemají provozovatelé jak zjistit, a problém by nastal až v momentě, kdy by se udané informace prověřovaly (například v momentě právních sporů). V této oblasti je dále nutné se zaměřit na celou řadu aspektů týkajících se obsluhy vlastního účtu a rizik, spojených s přílišnou naivitou nebo nezkušeností: může dojít k odcizení účtu z důvodu slabého hesla, prozrazení hesla nevědomky či vylákání přístupových informací útočníkem například pomocí sociálního inženýrství. Je tedy nutné poučit d + m ohledně tvorby a správy hesel, stejně tak vysvětlit základní bezpečnostní rizika spojená s používáním přihlašovacích údajů.
Jedním z nejdůležitějších bodů je pak samotné chování mladistvých na sociálních sítích a diskuzních fórech obecně. To zahrnuje množství podtémat, kterým je nutné se věnovat:
-
Bezpečnost diskuze s neznámými lidmi i se známými uživateli (kterým ale mohl být například odcizen účet, případně se jedná o falešnou identitu), přátelení se s neznámými lidmi jen z důvodu zvýšení si sociální prestiže.
-
Diskuze v rámci slušného chování a zákona (časté je například schvalování trestných činů či podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv svobod člověka ze strany mladistvých, kteří si často ani neuvědomují, že tím páchají trestný čin sami).
-
Sexuální obtěžování mladistvých a mladistvými (obtěžující zprávy a komentáře, posílání nevhodného obrazového a video obsahu, navazování sexuálně zaměřené konverzace s potenciálními sexuálními útočníky – pedofilie).
-
Sdílení nevhodného materiálu uživatelem samotným či některým z jeho přátel, riziko vydírání, možnost problémů ve škole z důvodu sdílení nevhodného materiálu.
-
Obecné nastavení zabezpečení Facebook profilu, Google profilu (případně dalších).
-
Falešný a podvodný obsah na stránkách (nebezpečné a podvodné linky, podvodné soutěže a řada dalších), sdílení HOAX příspěvků.
Všechna témata obsahují celou řadu drobných rizik a problémů, na které je však dobré se zaměřit také, protože zanedbání kteréhokoliv může mít značně negativní dopad na uživatelskou bezpečnost. Jak je vidět, jde o pestrou a rozsáhlou problematiku, kterou se pokusí náš seriál obsáhnout.