Talentcentrum - pomoc učitelům i žákům v rozvoji

Vydáno:

Dokážou navrhnout technologii úpravny vody pro konkrétní obec, jsou schopni hledat látky zamezující dělení rakovinných buněk, upravovat sériové motory na závodní výkon nebo programovat roboty. Tak si možná představujeme typickou cílovou skupinu aktivit pro nadané. Ve skutečnosti tvoří na první pohled úspěšní a vynikající žáci jen část účastníků soutěží či programu Talnet. Mnohem více je takových, kteří na první pohled ničím výjimeční nejsou a ani například v testech IQ by nedosahovali žádných extrémních hodnot.

Talentcentrum - pomoc učitelům i žákům v rozvoji
Mgr.
Vojtěch
Tutr,
metodik specialista pro podporu talentovaných
Talentcentrum Národního institutu pro další vzdělávání (dále jen NIDV) nabízí školám, třídním kolektivům i jednotlivým žákům řadu aktivit podporujících jejich nadání a v neposlední řadě pomáhá také učitelům v jejich snaze nadání žáků rozvíjet. Středoškolákům je určena velká část těchto aktivit nejen proto, že se v tomto věku rozhodují o své další profesní orientaci, ale také z toho důvodu, že je zajistitelná kontinuita rozšiřování dosažených znalostí a schopností v následujícím stupni vzdělávání - na vysokých školách. Tedy alespoň by měla být. Řada vysokých škol je schopná individualizovat výuku těm studentům, kteří vykazují nadprůměrné schopnosti a objevují se i takové fakulty, které jsou ochotny zpřístupnit vzdělávání středoškolákům.
Jedním z dlouhodobě úspěšných projektů Talentcentra je Talnet - soubor několika druhů aktivit, z nichž většina probíhá online, a je tedy dostupná odkudkoli a v kterékoli době. O programu Talnet bylo informováno podrobně ve Školním poradenství v praxi č. 5/2015.
Talnet není dostupný jen časově a místně, ale také finančně. Za aktivity totiž účastník nic neplatí - pouze u těch prezenčních si hradí jízdné a část nákladů na ubytování a stravu u vícedenních akcí. Online kurzy Talnetu, tzv. T-kurzy, prohlubují znalosti v oborech, jako je fyzika, biologie, chemie, matematika nebo programování zejména v oblastech, kterých se školní výuka moc nedotýká. Jejich přínos pro žáky ale tkví i v tom, že je připravují na strukturu vysokoškolského studia. V každém pololetí či semestru totiž nejprve probírají v online prostředí lekce s úkoly, které účastníci vypracovávají v dialogu s instruktorem, ve druhé části se mohou věnovat psaní seminární práce, kterou poté obhajují v online prostředí před svými kolegy i instruktory. Učí se tak formulovat myšlenky, diskutovat a odpovídat na kritické poznámky.
Účastníci T-kurzů se mohou zúčastnit také kratších aktivit - T-exkurzí, potkávat se na společných soustředěních nebo se věnovat reálnému bádání na prázdninové T-expedici. Na ni si během roku ve zvláštním online kurzu připravují badatelské záměry, které musejí obhájit před komisí, aby je pak mohli během T-expedice realizovat. Některé T-exkurze je možné po dohodě připravit také menším školním či jiným kolektivům na míru.
Talnet dále nabízí svým absolventům psychologické testování a poradenství cílené na harmonický rozvoj osobnosti. Talentcentrum dále organizuje čtrnáct předmětových soutěží zaměřených na jazyky, historii, literární a výtvarnou tvořivost, programování a matematiku.
Zvláštní postavení má Středoškolská odborná činnost, kde žáci mohou vytvářet samostatné tvůrčí práce za pomoci konzultantů. Řada úspěšných absolventů SOČ získala za své práce i prestižní ocenění v navazujících mezinárodních soutěžích, jako je např. INTEL-ISEF v USA, sponzorovaná výrobcem PC komponentů Intel.
Talentcentrum aktivity nejen vyvíjí a realizuje. Jelikož se mnoho subjektů, včetně škol, věnuje rozvoji různých nadání, snaží se informovat o všem, co žákům a jejich učitelům může pomoci. Protože si nepřehlednou situaci na poli podpory nadání dobře uvědomuje i ministerstvo, pověřilo Talentcentrum NIDV vytvořením krajských sítí podpory nadání. V každém kraji tak existuje krajský koordinátor na pracovišti NIDV, jehož úkolem je informace o situaci podpory nadání v kraji získávat, poskytovat a dále podněcovat a iniciovat dění v kraji za účasti různých partnerů, jako jsou poradny, pracovníci krajských úřadů, Česká školní inspekce a další. Informace o krajských sítích podpory nadání, aktivitách a subjektech podporujících rozvoj nadání a dalších souvisejících tématech poskytují stránky www.talentovani.cz, které Talentcentrum provozuje. Na stejné webové adrese je k dispozici odborný časopis Svět nadání, který informuje o novinkách z výzkumu i praxe identifikace a podpory talentů.
Původním posláním NIDV je vzdělávání učitelů a tento fakt se odráží i v práci Talentcentra. Nabídka nejrůznějších kurzů, konferencí a dalších aktivit je zařazena do nabídky NIDV, dostupné na webu www.nidv.cz.
Pro podporu nadání vyhlašuje MŠMT dotační program, jehož administraci NIDV vede. Pro letošek bude výzva vyhlášena na přelomu září a října; informace o ní budou uveřejněny na www.talentovani.cz i na www.nidv.cz.
Zkušenosti učitelů ukazují, že aktivity na podporu nadání mohou být vhodné i pro širší skupiny zájemců z běžných tříd:
Díky Talnetu moji žáci opakovaně prožili nadstandardní výuku chemie. Taková příležitost! Skutečná a perfektně vybavená laboratoř, a nejen na podívání... Kdo by odmítl vyzkoušet si peklo ve zkumavce, vidět chemické světlušky ve sklenici a mnoho dalších parádních experimentů, natož hned ze základní školy vstoupit na půdu vysokoškolskou? Talnet mi pomohl motivovat žáky a velice si cením odborného přístupu instruktora Talnetu RNDr. Pavla Teplého, Ph.D. Kladnou odezvu jsem shledala i u příjemně překvapených rodičů. Ač si jejich děti nepamatují, co bylo ve škole k obědu, doma nadšeně převyprávěly zážitky z laborování. Pro malou základní školu bez odborné laboratoře je to skutečná pomoc.
Mgr. Marie Hřebíková, ZŠ Luže

Související dokumenty