Najmout si nebo propachtovat? aneb Občanské právo pro každého (recenze knihy)

Vydáno:

Občanskému právu nebývá vyhrazen nijak široký prostor ve středoškolských vzdělávacích programech. Je to podobný „ztracený“ případ jako donedávna finanční gramotnost. Například oligosacharidy probírají v chemii všichni, i když získané poznatky málokdo v životě detailně upotřebí. U nakládání s penězi a u soukromého práva je naopak jistota použití v běžném životě stoprocentní. Logicky by z toho měla vyplynout snaha poskytnout takovým vzdělávacím tématům prostor co největší.

Najmout si nebo propachtovat? aneb Občanské právo pro každého (recenze knihy)
Mgr.
Miroslav
Hřebecký
 
lektor školského managementu
Kdo chce orientovat vzdělání žáků na praktické každodenní využití, čím hlouběji se do těchto témat zanoří, tím lépe. Úplně každý, kdo bude sedět ve třídě, se dřív nebo později s problematikou nájmů a podnájmů, manželstvím nebo děděním setká.
Na osvícené pedagogy, kteří se snaží jít tímto směrem, míří ojedinělá publikace, která jim může významně pomoci. Jde o jednu z prvních knih, která osvětluje zcela revidovaný občanský zákoník. Navíc je z pera hlavních autorů této legislativní normy – pánů Karla Eliáše, Bohumila Havla a Petra Bezoušky, jimž sekundovala Daniela Šustrová. Svoji záštitu nad dílem převzalo Ministerstvo spravedlnosti.
Text na první pohled cílí především na studenty práv a odbornou právnickou veřejnost. Velice dobře se však hodí i pro učitele společenských věd. Hloubka ponoru a míra odbornosti textu je pro semiprofesionála, za kterého takového učitele ve vztahu k právnické branži považujeme, ideální. Učebnici pro studenty tato kniha určitě nenahradí, přímo určená jim není, ale pro přípravu referátu nebo k přípravě na maturitu ze základů společenských věd se bude hodit.
Osobně oceňuji pro potřeby vyučování zejména velmi přiléhavé životní situace a příběhy, na nichž jsou novinky vysvětlovány. Každá kapitola začíná úvodem v kurzivě, který je podán edukativně a je dobře využitelný při výkladu v hodině, a končí velmi přehledným závěrečným shrnutím hlavních změn a zcela nově upravovaných oblastí.
Poněkud napínavý je v současnosti reálný termín, kdy nový zákoník nabude účinnosti – zda k 1. 1. 2014, jak bylo avizováno, nebo o rok později. Vše závisí na přijetí doprovodných legislativních norem a na nepřehledné situaci v parlamentu. S nasazením do výuky však není třeba čekat.
Soukromé právo se novelou občanského zákoníku mění skutečně zásadně, mnohde se vrací ke kořenům rakouskouherského kodexu, považovaného ve své době za nejdokonalejší na světě. Znovu jsou zaváděny pojmy jako pacht nebo výměnek. Vzbudil jsem vaši zvědavost? Je nepochybné, že získaná fakta zcela jistě upotřebíte nejen ve výuce, ale i ve svém soukromém životě. Co tedy na zmíněnou publikaci obětovat letošní zákonné volno na samostudium, paní a páni občankáři?
Občanské právo pro každého
s podtitulem
Pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku
vydalo nakladatelství Wolters Kluwer Česká republika v roce 2013 ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Související dokumenty