Můj příběh s Talnetem

Vydáno:

Ve Speciálu pro střední školy č. 6/2015 jsme informovali o aktivitách vzdělávacího programu Talnet.1) Program je zaměřen na poskytování přiměřených příležitostí pro rozvoj nadání žáků středních a základních škol. Soustava aktivit, z nichž většina probíhá online, je rozprostřena do celého roku. Jedním z důležitých přínosů programu je zprostředkování kontaktu žáků s podobně zaměřenými vrstevníky. Přinášíme vám zkušenosti samotných účastníků s aktivitami vzdělávacího programu Talnet.

Můj příběh s Talnetem
Mgr.
Vojtěch
Tutr,
metodik specialista pro podporu talentovaných
Maksymilian Iurchenko, 11 let ZŠ Žernosecká, Praha 8
Jsem v Talnetu rok a půl. Dostal jsem se do něj trochu náhodou, když jsem hledal nějaký vědecký program. Dlouho jsem nemohl nic najít, tak mě napadlo: Proč se neobrátit na největší odborníky? Napsal jsem proto dopis panu ministru školství, mládeže a tělovýchovy Marcelu Chládku. Po několika týdnech jsem už myslel, že žádnou odpověď nedostanu. Nakonec ale přišel dopis. V tom dopise mi psal o jednom moc zajímavém projektu - o Talnetu.
V Talnetu jsem našel kurz fyziky, kterého jsem se zkusil zúčastnit. Na začátku kurzu jsme rozebírali, jakou kdo bude mít úlohu. Já jsem si vzal úlohu týkající se zvuku. Nevěděl jsem, jak hledat informace. Díkybohu mi pomohli, nasměrovali mě a opravovali mi chyby vedoucí Talnetu (RNDr. Stanislav Zelenda, Mgr. Vojtěch Tutr, Mgr. Miroslav Litavský) a garanti toho kurzu (Mgr. David Wagenknecht a můj garant Ota Kunt).
T-exkurze jsou další zajímavá akce, kterou Talnet organizuje. Za rok jich udělá celkem hodně, takže výběr je veliký. Na začátku T-exkurze je online příprava. Tam se dozvíme trochu teorie a s čím budeme mít tu čest. Druhá část T-exkurze je samotná exkurze. Při ní se podíváme na pracoviště. Můžeme tam zkusit to, o čem ostatní ani netušili, že se to dá zkusit. Například v chemii si můžete rozplavit zkumavku, ve fyzice vytvořit fotovoltaický článek a v biologii uvidíte s pomocí nanočástic stříbra trepku velkou. Nakonec je třetí část - T-report. Musíte do něj napsat, co jste prožili, o čem jste se dozvěděli, jednoduše řečeno musíte udělat minireportáž (já osobně jsem byl na všech T-exkurzích, jenom jednu jsem propásl).
Když to shrnu, Talnet mi dal hodně znalostí, hodně vědomostí a hodně zábavy a legrace. Proto bych chtěl poděkovat všem vedoucím Talnetu, všem garantům, všem účastníkům, kteří mi pomáhali, pomáhají a pomáhat budou.
Anna Korytářová, 17 let Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba
Když jsem se před pár lety poprvé dozvěděla o projektu s názvem Talnet, nic mi to neříkalo a neznala jsem nikoho, kdo by s ním měl zkušenosti. Vůbec mě tehdy nenapadlo, že se právě prostředí Talnetu pro mne stane na řadu následujících let neodmyslitelnou součástí mého mimoškolního života. Nyní mám zkušenosti téměř se všemi aktivitami, které Talnet nabízí - absolvovala jsem řadu T-kurzů (především několik kurzů chemie a kurz nazvaný Nad vědou v dějinách), zúčastnila se výborných T-exkurzí (při kterých jsem se dostala do útrob výzkumných ústavů či si vyzkoušela roli amerického politika v historicky laděné role play aktivitě), účastnila se mnoha soustředění (kde jsem se seznámila a poté znova a znova setkávala se skvělými přáteli) a vyzkoušela jsem si i tu nejnáročnější a podle mého názoru i nejakčnější záležitost pořádanou Talnetem - letní T-expedici.
V rámci kurzů mě vždy velmi bavila tvorba a obhajoba seminárních prací. Je zde možnost prezentovat práci naživo před odbornou porotou i ostatními „talneťáky“. I toto mne, myslím, výrazně posunulo v mých vyjadřovacích a obecně prezentačních schopnostech, získala jsem větší sebevědomí.
Jak vyplývá z řádků výše, Talnet nabízí mnoho. Pro mne osobně znamenal přínos v oblasti vědy, komunikace s lidmi, organizačních schopností a mnoha dalších věcí, které snad ani nezvládnu vyjmenovat. Poskytl mi zážitky na celý život, chvíle souznění se skvělými lidmi a nová přátelství, která bych jinak asi nezískala. Proto doporučuji každému, kdo v sobě nachází zájem o nové věci a nebojí se dosud netušených příležitostí, ať se zapíše do některého talnetího kurzu a nastartuje svoje působení v Talnetu. Sama považuji rozhodnutí přihlásit se do Talnetu za jedno z vůbec nejlepších ve svém životě. Bez něj bych se nyní pravděpodobně nevěnovala poznávání nových věcí a vědě tak intenzivně, jak to dělám nyní.
1 Kontakty na realizátory: Talentcentrum NIDV, www.talnet.cz, tutr@nidv.cz, tel: 222 221 291.

Související dokumenty