Význam vitaminu A ve stravě školních dětí

Vydáno:

Nad touto otázkou se můžeme pousmát či jen zastavit. Odpověď je přece zřejmá. Ano. Je však faktem, že mnoho z nás se domnívá, že stačí jíst dost mrkve a situace je vyřešena.

Význam vitaminu A ve stravě školních dětí
prof. MUDr.
Jaromír
Astl,
CSc.
přednosta ORL kliniky v ÚVN Střešovice, 3. lékařská fakulta UK Praha
Vitamin A se vyskytuje v naší stravě ve dvou podobách – v živočišných potravinách jako vitamin A1 retinol či vitamin A2 (3-dehydroretin) a v potravinách rostlinného původu ve formě provitaminů alfa karotenu, beta-karotenu a lykopenu. Beta karoten se především v játrech štěpí na vitamin A.
Protože však z beta-karotenu dokáže tělo získat méně vitaminu A, odhaduje se, že potřebné množství betakarotenu by bylo až 6x vyšší než v případě vitaminu A. Přeměnu beta-karotenu na vitamin A významně usnadňuje přítomnost tuků ve stravě a pomoci s uvolňováním zásob vitaminu A z jater může také zinek. Negativně může tento proces ovlivnit konzumace alkoholu a některé léky. Přirozeně je vitamin A obsažen v rybím tuku a rybách, žloutcích, vnitřnostech a mléčných výrobcích, ve formě beta-karotenu potom v zelenině (zejména v mrkvi, špenátu, brokolici, mangu a meruňkách).
Doporučená denní dávka je 0,8 mg/den (či 4,8 mg betakarotenu = poměr 1: 6). Pro pokrytí doporučené denní dávky postačí například 100 g meruněk nebo tuňáka, 25 g vařeného špenátu nebo jedna čajová lžička rybího oleje (ten obsahuje ve 100 ml až 19 000 g vitaminu A).
Vitamin A má vliv zejména na správnou funkci oční sítnice, kvalitu pokožky a sliznic. Je nezbytný pro správnou obranyschopnost a přispívá také k tvorbě bílkovin v těle.
Nedostatek vitaminu A se projevuje nejčastěji špatným viděním za tmy, suchostí očí a porušením rohovky. Objevit se mohou také popraskané koutky úst a svědivá hrubá pokožka, dětem hrozí častější nemocnost. Nedostatek vitaminu A způsobuje rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavní aktivity, zpomalení pohlavního vývoje, snížení potence, snížení imunity, sklon k zánětům. Přírodní provitamin A (beta-karoten) by měl být bez vedlejších účinků. Diabetes vyvolává potíže v přeměně betakarotenu na vitamin A. Při nemocech srdce se doporučuje užívat jej formou sirupů či prášků nejčastěji třikrát denně.
Nadbytek vitaminu A je stejně tak nebezpečný jako jeho nedostatek. Z pestré stravy většinou nehrozí, je spojen zejména s užíváním vitaminových preparátů. Projevuje se ztrátou chuti k jídlu, nevolnostmi, poruchami jater, olupováním kůže či vypadáváním vlasů. Nejzávažnější je v období těhotenství, kdy může způsobit trvalé poškození plodu! Při konzumaci zeleniny se předávkování bát nemusíme.

Související dokumenty