Zvoneček na přivítání jara

Vydáno:

Symbolem jara je zpívající ptáček. Zvoneček ve tvaru ptáčka bude předmětem našeho dnešního tvoření. Může mu předcházet motivační environmentální povídání o významu ptactva v přírodě, o jeho ochraně nebo o zimním krmení ptáků.

Samotnou práci začneme hnětením hlíny v rukách. Nejdříve uděláme kouli ve velikosti dětské pěsti (obrázek č. 1). Z té vytvoříme homoli (obrázek č. 2), která se stane tělem zvonečku. Do základny homole vtlačíme palec (obrázek č. 3). Tím vytvoříme otvor, který pomocí prstů vytahujeme, a tím vytváříme požadovaný tvar (obrázek č. 4). Stěna zvonečku by měla mít tloušťku 5 až 7 milimetrů. Povrch uhladíme navlhčenými prsty. Konečný tvar by měl být dutý, symetrický a na povrchu hladký (obrázek č. 5).
Jsme-li s naší homolí spokojeni, je čas na vytváření vzhledu. Budeme pracovat s plátem hlíny. Ten si vyválíme kuchyňským válečkem (obrázek č. 6). Dbáme na to, aby plát byl všude stejně silný. Pokud se dětem tato práce nedaří, vytvoříme jim pomůcku. Hlínu rozválíme tak, že ji vložíme mezi dvě dřevěné latě o síle 5 milimetrů. Tím zajistíme stejnou sílu plátu. Budeme modelovat oči, křídla i ocásek. Z plátu tyto části vykrojíme skalpelem (obrázek č. 7 a 8). Používáme starý skalpel s ostrým hrotem. Dbáme na čistý řez. Pokud dětem dělá problém vyříznout dvě stejná křídla, vytvoříme pro děti papírovou šablonu.
Šablonou ocásku můžeme ulehčit dětem práci s tímto dílem. Navlhčenými prsty opracujeme jednotlivé části do konečné podoby. Vidličkou zdrsníme povrch křídel a ocásku (obrázek č. 9). Tím samým způsobem provedeme úpravu homole. Oči, křídla i ocásek lepíme na homoli pomocí šlikru (rozpuštěná hlína ve vodě). Zobák vymodelujeme ze zbytku plátu. Vytvoříme několikacentimetrového hada, ze kterého vymodelujeme tvar zobáku. Místo na homoli, kam ho chceme umístit, zdrsníme skalpelem, naneseme šlikr a přilepíme. Vlhkými prsty a za pomoci skalpelu nebo jiného hladítka uhladíme spoj. Ocásek mírně prohneme. Tím získáme dynamičtější tvar (obrázek č. 10). Ptáček je téměř hotov. (Obrázek č. 11)
Pokud chceme dodat výrobku profesionální podobu, dozdobíme hlavičku. Použijeme techniku lisování hlíny za pomoci lisu na česnek. Kuličku těsta vložíme do strojku a protlačíme (obrázek č. 12). Část takto vytvořených vlasů pomocí odřízneme skalpelem a opět za pomoci šlikru přilepíme na určené místo. Výrobek je téměř hotov (obrázek č. 13).
Zbývá ptáčkovi dodat hlas. Výrobek je dutý (obrázek č. 14). Abychom ptáčka rozezněly, musíme vytvořit ještě kuličku s dírkou na zavěšení jako srdce zvonku. To není obtížné. Použijeme stejnou techniku jako na začátku, pouze s menším množstvím materiálu. Do kuličky uděláme dírku tím, že ji napíchneme na špejli (obrázek č. 15).
Ptáček je připraven k pálení. Musí dobře vyschnout, jinak by nám při prvním pálení (tzv. přežahu) popraskal. Teplotu pálení zvolíme podle použité hlíny. Předpokládejme, že se bude jednat o teplotu okolo 950 stupňů C.
Po vychladnutí pece výrobek naglazujeme. Pro děti zvolíme techniku natírání štětcem. Nezapomeneme řádně otřít styčnou plochu. Pokud tak neučiníme, dojde k přilepení výrobku na podložku v peci. Tím se znehodnotí nejen výrobek, ale i podložka v keramické peci.
Kuličku, která je srdcem zvonku, pálíme pouze jednou. Uvážeme ji na provázek a tavnou pistolí vlepíme do nitra našeho ptáčka.
Jakmile hotový výrobek (obrázek č. 16) zacinká, udělá radost nejen dětem. Práce je tentokrát náročná jak na trpělivost dětí, tak na pedagogickou práci. Proto, je-li to možné, doporučujeme pracovat s menšími skupinkami dětí.

Související dokumenty