Výchovná opatření ve školní družině a možné vyloučení dítěte/žáka ze zájmového vzdělávání

Vydáno:

Výchovná opatření jako podmíněné vyloučení a vyloučení dle § 31 školského zákona se vztahují též na školská zařízení. Vychovatel/vychovatelka ve školní družině nemají ze zákona pravomoc kázeňská opatření udělovat. Vychovatelé však mohou navrhnout kázeňské opatření, které by mělo být řádně odůvodněno, a návrh předat řediteli školského zařízení nebo třídnímu učiteli účastníka zájmového vzdělávání, kteří mohou kázeňská opatření udělovat.

Výchovná opatření ve školní družině a možné vyloučení dítěte/žáka ze zájmového vzdělávání
Ing. Mgr.
Andrea
Šimáková
 
Odbor pro mládež MŠMT
Výchovná opatření by měla být upravena ve vnitřním řádu školského zařízení, včetně možnosti vyloučení účastníka ze zájmového vzdělávání, a řádně zveřejněna. Vnitřní řád, který je důležitým dokumentem školského zařízení, obsahuje podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků nebo studentů a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí. Školní vzdělávací program obsahuje popis podmínek bezpečnosti práce a ochrany zdraví, za nichž se zájmové vzdělávání v konkrétním školském zařízení uskutečňuje. Ustanovení ve školním vzdělávacím programu školní družiny tedy musí z vnitřního řádu školského zařízení vycházet a jeho obecná ustanovení konkretizovat pro podmínky jednotlivých forem zájmového vzdělávání.
Ředitel školského zařízení může rozhodnout o
vyloučení účastníka
ze zájmového vzdělávání ve školní družině, školním klubu či středisku volného času, pokud tento účastník soustavně porušuje nebo nějakým významným způsobem porušil kázeň a pořádek, ohrožuje zdraví a bezpečnost svou i ostatních nebo se dopustil jiného závažného přestupku proti dobrým mravům. Zvláště hrubé slovní a úmyslné fyzické útoky žáka nebo studenta vůči pracovníkům školského zařízení se vždy považují za závažné zaviněné porušení povinností stanovených školským zákonem.
Rozhodnutí o vyloučení účastníka ze zájmového vzdělávání by měl
ředitel předem projednat se zákonnými zástupci žáka, vyhotovit o něm písemný zápis a informovat o něm zřizovatele.
V rozhodnutí o podmíněném vyloučení stanoví ředitel školského zařízení zkušební lhůtu, a to nejdéle na dobu jednoho roku. Dopustí-li se žák nebo student v průběhu zkušební lhůty dalšího zaviněného porušení povinností stanovených tímto zákonem nebo vnitřním řádem, může ředitel školského zařízení rozhodnout o jeho vyloučení.
Forma
dalších kázeňských opatření
(např. napomenutí třídního učitele, důtka třídního učitele, důtka ředitele školy) není školským zákonem předepsána. Ministerstvo stanoví druhy dalších kázeňských opatření a podmínky pro udělování a ukládání těchto dalších kázeňských opatření a pochval nebo jiných ocenění prováděcím právním předpisem. Jedná se o vyhlášku č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Uplatní se při porušení povinností stanovených školním řádem základní školy (viz § 17 odst. 3 vyhlášky). Vyhláška č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, pak v § 10 odst. 3 stanoví další kázeňská opatření při zaviněném porušení povinností stanovených školním řádem střední školy.
Na školská zařízení se tyto vyhlášky nevztahují.
Se zletilým účastníkem zájmového vzdělávání, který není z pohledu školského zákona považován za žáka nebo studenta a nelze ho podle § 31 odst. 2 školského zákona ani podmíněně vyloučit, ani vyloučit, se doporučuje sjednat
možnost jednostranného ukončení jeho účasti v zájmovém vzdělávání
z týchž důvodů ze strany právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení.
Neuhrazení úplaty za zájmové vzdělávání nezakládá důvod ani pro podmíněné vyloučení, ani pro vyloučení žáka nebo studenta ze zájmového vzdělávání
podle § 31 odst. 2 školského zákona. Nelze „trestat“ nezletilého účastníka zájmového vzdělávání za to, že jeho zákonní zástupci neuhradili předepsanou úplatu. Pokud ve školním vzdělávacím programu nejsou stanovena pravidla pro ukončení činnosti z důvodu nezaplacení úplaty, tato pravidla je možné se zletilými účastníky nebo se zákonnými zástupci nezletilých účastníků sjednat před zahájením jejich účasti v zájmovém vzdělávání.

Související dokumenty