Reklamní tiskoviny ve školní družině

Vydáno:

Moje dítě přineslo domů v sešitku, kde si s paní družinářkou vyměňujeme různé vzkazy (např. kdo a kdy vyzvedne dítě), reklamní letáček na pojištění, kterým si paní družinářka přivydělává. Děti si ho dokonce samy vystřihovaly a lepily do sešitku... Doma jsme toto sdělení měli jako všechny ostatní podepsat. Domnívám se, že se jedná o osobní mimoškolní komerční aktivitu paní družinářky a že taková věc do školy nepatří. Paní družinářku jsem kontaktovala a snažila se jí vysvětlit, že její jednání je nevhodné. Ona se bránila, že jí škola nezakázala si přivydělat a ona nemá jinou možnost být v kontaktu s jinými potenciálními klienty, než jsou rodiče dětí. Bohužel jdu na to jen svým selským rozumem - poraďte mi, čím mohu argumentovat (zákon?), pokud bych se proti tomu chtěla dále ohradit. Jak jsem zjistila, podobné aktivity nejsou na školách zas tak výjimečné, bylo by možné říct k tomu pár slov?

 

Reklamní tiskoviny ve školní družině
Ing. Mgr.
Andrea
Šimáková
vedoucí oddělení neformálního a zájmového vzdělávání, MŠMT
ODPOVĚĎ:
K uvedené situaci, kdy vychovatelka nabízela reklamní letáček na pojištění, sděluji, že na tuto situaci by se dal aplikovat školský zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, část
Zákaz činnosti a propagace politických stran a hnutí, zákaz reklamy, § 32:
(1)
Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace.
(2)
Ve školách a školských zařízeních
se zakazuje reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání
, a reklama, nabízení k prodeji nebo prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí a dále reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.
Letáček na pojištění není v souladu s cíli a obsahem vzdělávání, proto do obsahu vzdělávací činnosti školní družiny nepatří. Jiná situace by byla, kdyby ve školní výuce bylo obecně probíráno, co je pojištění, k čemu slouží, např. jako součást výuky finanční gramotnosti.

Související dokumenty