Počet dětí/žáků v jednom oddělení školní družiny

Vydáno:

Vyhláška č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, v § 10 odst. 2 stanoví, že oddělení školní družiny se naplňují do počtu 30 účastníků. Jedná se o účastníky v pravidelné činnosti, kteří jsou přijímáni ředitelem/ředitelkou školy na základě písemné přihlášky (dle § 9 odst. 4 vyhlášky).

Počet dětí/žáků v jednom oddělení školní družiny
Ing. Mgr.
Andrea
Šimáková,
Odbor pro mládež MŠMT
Do jednoho oddělení školní družiny nelze zapsat více než 30 účastníků (není jich tam možno zapsat např. 40 s tím, že se nějak prostřídají dle momentálního časového rozsahu jejich docházky). V praxi jsem se setkala i s dotazem, zda je možné zřídit tzv. sdílené místo ve školní družině. Tento pojem naše právní předpisy neznají a neumožňují.
Součástí přihlášky k činnosti družiny ve formě uvedené v § 2 písm. b) je totiž písemné sdělení zákonných zástupců účastníka o rozsahu docházky a způsobu odchodu účastníka z družiny. Zákonný zástupce může v průběhu docházky dítěte/žáka do školní družiny kdykoli tento rozsah docházky změnit (např. rozšířit na celou dobu provozu školní družiny).
Čistě teoreticky by se tedy mohlo stát, že přestože původní rozsah docházky jednotlivých účastníků školní družiny nepokrývá celou dobu provozu školní družiny při přítomnosti všech 30 dětí/žáků, tato situace se může úpravou rozsahu docházky zákonnými zástupci změnit a všechny přihlášené a přijaté děti/žáci mají nárok na to chodit do družiny po celou její provozní dobu. Pokud by bylo přijato/zapsáno na základě přihlášky do jednoho oddělení školní družiny více účastníků než 30, koho z právoplatně zapsaných by ředitel vyloučil v případě, že by všichni chtěli chodit po celou dobu provozu družiny, aby jich zůstalo právě 30? To jsou neřešitelné situace a je třeba znovu zdůraznit, že právní předpisy sdílení místa ve školní družině neumožňují. A to ani nezmiňuji bezpečnostní rizika a další aspekty (kdo by hlídal, zda je v oddělení právě maximálně 30 žáků atd.).
Pro úplnost uvádím, že nejnižší počet žáků v oddělení školní družiny není právními předpisy stanoven, je tedy na zvážení ředitele, jakým způsobem bude řešit nejnižší počty žáků v družině.

Související dokumenty