Malování na hedvábí pro každého

Tak už je to zase tady. PRÁZDNINY. Každý rok se ptáme, kdo se více těší, zda děti, rodiče či učitelé. Stále častěji slýcháváme stesky pracovně zaneprázdněných rodičů, jak je obtížné dětem vytvořit zajímavý prázdninový program. Tábor, babička, dovolená. To ale na dva měsíce nestačí. Proto roste popularita příměstských táborů. Pořadatelem bývají školní družiny, centra volného času nebo spolky. Aktivity v těchto zařízeních bývají velice pestré, zaměřené na různé sportovní, technické, přírodovědné i rukodělné činnosti. Občas se stane, že zkušeným volnočasovým pedagogickým pracovníkům dojde inspirace. Proto pro všechny, kteří se dostali do nápadového vakua, přinášíme odzkoušenou aktivitu malování na hedvábí.

 

 

 

 

Malování na hedvábí pro každého
Mgr.
Petr
Došek,
ředitel ZŠ Velvary
Mgr.
Jana
Došková,
vedoucí keramického kroužku při ZŠ Roudnice nad Labem a majitelka keramické dílny Keramika pro radost
Co potřebujeme:
-
Nový hedvábný šáteček nebo šálu
Dá se koupit ve specializovaných kamenných obchodech s výtvarnými potřebami nebo e-shopu. Cena je závislá na rozměrech a začíná na 35 korunách. Pánové si mohou objednat i kravatu.
-
Barvy na hedvábí Quick color
30mililitrová ampule přijde přibližně na 50 korun. Aplikuje se po kapkách, proto je možné ji použít na deset a více šátků. Na jeden šátek se používají dvě, maximálně tři barvy.
-
Mikrovlnnou troubu se základní funkcí mikrovlnného ohřevu.
-
Aviváž, žehličku bez napářky s nastavitelnou teplotou na hedvábí, kelímek od velkého jogurtu (400 g nebo 500 g), nůžky, plátěný ručník, žehlicí plochu.
Pokud máme všechny propriety, můžeme se pustit do práce. Doporučuje postupovat podle následujících kroků
1. Odpárání
Nejdříve je nutné odstranit cedulku s identifikací hedvábí, dovozcem a popisem údržby. Při této činnosti si musíme dát pozor na to, abychom nůžkami nepoškodili samotný šátek či šálu.
2. Uzlování
Na hedvábném polotovaru uděláme uzle. Pevné, ale ne příliš utažené – později je budeme rozvazovat. Podle tvaru našeho polotovaru můžeme zvažovat, kde uzle uděláme, nebo je prostě vytvářet nahodile. Při zvolení nahodilého vázání uzlů je výsledný efekt velkým překvapením. Každý šátek je stoprocentním originálem.
3. Máčení
Před aplikací barvy je nutné zauzlovaný šátek namočit do studené vodní lázně. Poté z hedvábí vymačkáme vodu rukou. Pozor, šátek neždímáme kroucením.
4. Barvení
Při čtvrtém kroku aplikujeme barvu. Na tento krok je potřeba soustředění a kázeň. Doporučujeme používat dvě barvy. Barvu kapeme do uzlů. Tubu s barvou nemačkáme. Za pomoci lehkého ťukání necháme barvu z tuby vykapávat. Velké množství barvy není pro konečný efekt vhodné. Nejdříve budeme barvit světlou barvou plochy mezi uzly. Potom samotné uzle tmavou barvou. Pro pěkný konečný efekt doporučujeme nechat bílá, nebarvená místa. Pozor na to, aby barva neukápla tam, kam nemá. Taká prsty od barvy mohou znehodnotit výsledek. Z našich zkušeností vyplývá, že je vhodné pracovat ve dvojicích. Namočený polotovar položit na igelitovou podložku, jedno dítě polotovarem otáčí, druhé opatrně aplikuje barvu. Po ukončení aplikace vložíme šátek do kelímku. Nemačkáme!
Pro tuto činnost doporučujeme použít igelitovou fólii na pracovní stůl, kterou po ukončení aktivity vyhodíme. Potřísnění pracovní plochy je trvalé.
5. Ohřívání
Kelímek s nabarveným šátkem vložíme do mikrovlnné trouby. Po dobu jedné minuty zahříváme šatek v kelímku na maximální výkon. Před vyjmutím kelímku z mikrovlnky je nutné děti upozornit na to, že kelímek může být horký. Může dojít k popálení nebo k opaření.
6. Máchání
Teplý šátek z kelímku vyklopte do lázně se studenou vodou a vymáchejte ho. Šátek v lázni vychladne a dá se s ním bezpečně manipulovat. Po řádném vymáchání a vymačkání vody bychom měli mít vlhký, studený a zauzlovaný šátek.
7. Avivážová koupel
Předem si připravíme nádobu s teplou vodou s aviváží. Začneme pomalu rozvazovat jednotlivé uzle. Jakmile budeme mít šátek bez uzlů, vložíme ho do připraveného roztoku teplé vody s aviváží a řádně vymácháme. V dlani šátek vymačkáme, až bude vlhký. Pro sušení můžeme použít také zabalení do plátěného ručníku. V žádném případě však šátek neždímáme kroucením.
8. Žehlení
Žehličku nastavíme na hedvábí. Připravíme si žehlicí plochu, na kterou rozprostřeme vlhký obarvený šátek. Žehlení doporučujeme začít přes již použitý vlhký ručník. Předejde se tím špatnému nastavení žehličky a případnému poničení výrobku. Po tom, co se přesvědčíme, že je s teplotou vše v pořádku, dokončíme žehlení bez ručníku.
Výrobek je hotov. Šátek, šála nebo i kravata můžou sloužit jako identifikační označení táborového oddílu, odlišení dětí od ostatních lidí při cestování dopravním prostředkem pro rychlou vizuální kontrolu nebo třeba jako dárek. Některé děti ocení i vlastnoručně vyrobený módní doplněk.

 

 

 

Související dokumenty