InspIS ŠVP: Česká školní inspekce pomůže s ŠVP i školním družinám

Česká školní inspekce v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES) vyvinula kromě jiného také elektronický informační systém InspIS ŠVP, jehož smyslem je pomoci školám a školským zařízením s tvorbou, úpravami a celkovou administrací školních vzdělávacích programů (ŠVP). Systém uživatele při tvorbě ŠVP systematicky vede, zajišťuje správnost formální podoby dokumentu a pomocí kontrolních vazeb zajišťuje soulad s příslušným rámcovým vzdělávacím programem (RVP). Systém zajistí také automatizovanou kontrolu učebních plánů a vnitřních vazeb ŠVP s využitím interaktivních nápověd. Je tedy možné soustředit se na obsah a vlastní vzdělávání podle ŠVP, nikoli na jeho formální stránku, správnost či soulad s RVP. Škola, která systém InspIS ŠVP využije a zavede do něj svůj ŠVP, získává navíc výhodu i do budoucna, protože pokud dojde k revizi odpovídajícího RVP, systém tyto změny bude reflektovat a školu navede k úpravám ŠVP tak, aby byl opět v souladu s upraveným RVP.

 

InspIS ŠVP: Česká školní inspekce pomůže s ŠVP i školním družinám
PhDr.
Ondřej
Andrys,
MAE,
náměstek ústředního školního inspektora
Průběžné vylepšování
Česká školní inspekce provádí průběžně další úpravy a vylepšení systému InspIS ŠVP, s cílem přispět k maximální využitelnosti ze strany škol a školských zařízení. Průběžně dochází k aktualizaci stávajících šablon RVP a zároveň jsou do systému doplňovány podklady umožňující tvorbu ŠVP dalším typům škol nebo školských zařízení. Ambicí České školní inspekce je, aby systém InspIS ŠVP mohli jako vhodnou pomůcku k práci s ŠVP používat postupně pedagogové všech stupňů, druhů a typů škol a školských zařízení.
Využitelnost pro školní družiny a školní kluby
Pro školní rok 2016/2017 jsou v systému InspIS ŠVP připravena důležitá rozšíření. Jedním z nich je možnost vytvářet a upravovat ŠVP v InspIS ŠVP i tehdy, pokud nebyl vydán RVP. Základem tvorby těchto ŠVP tedy není jako v ostatních případech RVP, ale jsou vytvořeny tzv. podklady pro ŠVP. Tyto nové funkcionality budou moci velmi dobře využívat školní družiny a školní kluby (a také střediska volného času či domy dětí a mládeže).
Obsahovým základem pro jejich vytvoření byly metodiky tvorby ŠVP těchto školských zařízení. Oproti RVP, který určuje detailněji obsah ŠVP, je vytvořený podklad v určitých ohledech volnější, aby umožnil většině školských zařízení vlastní ŠVP do systému InspIS ŠVP vložit a využít jeho výhod. Především jde o snadnou editovatelnost, přehlednou návodnou strukturu, ale také o kontrolní mechanismy, které odhalí případné formální chyby. ŠVP lze na základě podkladu pro ŠVP vytvářet velmi podobně jako podle RVP, které byly již dříve do systému vloženy. Největší odlišností je absence předepsaného obsahu vzdělávání (tzv. očekávaných výstupů - RVP výstupů). Na rozdíl od ŠVP tvořeného podle RVP se očekávané výstupy v ŠVP podle podkladu pro ŠVP nemohou vázat na RVP výstupy, protože žádné nejsou. Dalším výrazným rozdílem podkladů pro ŠVP, především oproti RVP ZV, je větší množství forem vzdělávání - činností (například pravidelná, příležitostná, osvětová, táborová apod.). Podklad pro ŠVP umožňuje relativně volně strukturovat činnosti do období nebo ročníků a libovolně je v ŠVP pojmenovávat.
Vzdělávací programy pro pedagogy
Školení pedagogů pro práci se systémem InspIS ŠVP organizuje ve spolupráci s Českou školní inspekcí Národní institut pro další vzdělávání (NIDV), který takové vzdělávání nabízel již v minulém školním roce. Pro velký zájem ze strany škol připravil NIDV další nabídku školení pro práci se systémem InspIS ŠVP i na školní rok 2016/2017.
V nabídce vzdělávání jsou právě i programy určené pro vzdělávání k využitelnosti InspIS ŠVP ve školních družinách a školních klubech. Konkrétní podrobnosti týkající se vzdělávacích seminářů pro práci se systémem InspIS ŠVP jsou k dispozici v rámci vzdělávací nabídky NIDV na webových stránkách www.nidv.cz.
Další informace o systému InspIS ŠVP (včetně prezentačních videí a videomanuálů) jsou k dispozici na webových stránkách České školní inspekce www.csicr.cz.
ČŠI
Ukázka podkladu pro ŠVP pro školní družiny a školní kluby v systému InspIS ŠVP

Související dokumenty