Docházka žáka do školní družiny bez přihlášení

Vydáno:

Potřebuji poradit v tom, zda může být do školní družiny přijat žák bez přihlášky. Nejedná se o dohled v době mezi dopoledním a odpoledním vyučováním. Může rodič požadovat školní družinu nepravidelně, např. 1x za 14 dní bez přihlášky v případě, že to potřebuje z osobních důvodů (např. rodič si jde něco vyřídit na úřady)? Kdo potom nese zodpovědnost za žáka v případě úrazu? Domnívám se, že v tomto případě je přihláška nutná. (Tazatelkou je ředitelka základní školy.)

Připravujeme ve spolupráci s odborem pro mládež MŠMT
Ing. Mgr.
Andrea
Šimáková
ODPOVĚĎ:
V této souvislosti je třeba konstatovat, že vyhláška č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů umožňuje, že se „činností vykonávaných družinou ve formách uvedených v § 2 písm. a), c) a f) mohou účastnit i žáci nebo děti, kteří nejsou přijati k pravidelné denní docházce do družiny". (viz § 9 odst. 3)
Jedná se dle § 2 o následující formy činnosti:
a)
příležitostnou výchovnou, vzdělávací, zájmovou a tematickou rekreační činnost nespojenou s pobytem mimo místo, kde právnická osoba vykonává činnost školského zařízení pro zájmové vzdělávání;
c)
táborovou činnost a další činnosti spojené s pobytem mimo místo, kde právnická osoba vykonává činnost školského zařízení pro zájmové vzdělávání;
f)
využití otevřené nabídky spontánních činností.
Příležitostné činnosti zahrnují jednorázové akce pestrého tematického zaměření, jako např. výlety, vycházky, exkurze, sportovní odpoledne, taneční zábavy, divadelní, koncertní a další kulturní představení, zapojení do sportovních soutěží, kulturních festivalů a přehlídek, různé tradiční soutěže, jako jsou pouštění draků, soutěž ve cvrnkání kuliček, dále též malování na chodníku, cesta pohádkovým lesem a další akce zábavně-rekreačního charakteru. Z druhého pohledu se jedná např. o organizování seminářů, jednorázových školení, besed, přednášek a dalších akcí výchovně-vzdělávacího charakteru. Mezi příležitostné akce se zahrnují i tzv. „městské" či „příměstské" tábory v místě. Časový rozsah těchto akcí je vymezen dobou konání - od několika hodin až do jednoho dne. Uvedené činnosti jsou organizovány zpravidla v místě působnosti školského zařízení pro zájmové vzdělávání. Výjimku tvoří zpravidla zájezdy, výlety, exkurze apod.
Pokud by se jednalo o některý z těchto typů činnosti, mohl by se jich účastnit i žák nepřihlášený do školní družiny, v případě táborové činnosti (vč. příměstských) by však musel vyplnit přihlášku na tábor (viz § 9 odst. 4 věta první). Pokud však jde nějakým způsobem o pravidelnou účast žáka na zájmovém vzdělávání, nemusí se jednat o každodenní, ale pravidelnou docházku, pak je nezbytná přihláška do školní družiny - viz § 9 odst. 4: „O přijetí účastníka k činnosti družiny ve formě uvedené v § 2 písm. b) nebo c) se rozhoduje na základě písemné přihlášky. Součástí přihlášky k činnosti družiny ve formě uvedené v § 2 písm. b) je písemné sdělení zákonných zástupců účastníka o rozsahu docházky a způsobu odchodu účastníka z družiny." Forma činnosti podle § 2 písm. b) - „pravidelná výchovná, vzdělávací a zájmová činnost". Důležité také je, že v době, kdy žák do družiny dochází, probíhá zájmové vzdělávání (nikoli pouze dohled nad žáky). Z těchto důvodů je přihlášení do školní družiny nezbytné, odpovědnost za žáka nese v době, kdy je v družině, škola / školské zařízení. Závěrem je třeba zdůraznit, že školní družina není v žádném případě určena ke „hlídání" žáků v době, kdy si rodič příležitostně potřebuje něco zařídit, nýbrž je plnohodnotným vzdělávacím zařízením, kde se s žáky odborně pracuje pod vedením zkušených pedagogů a kde právě pravidelnost zájmového vzdělávání může přinést výsledky v rozvoji osobnosti žáka a jeho dovedností.

Související dokumenty