Poklady jara

Vydáno:

Jaro už je to cítit ve vzduchu, dny se nám pomalu prodlužují a sluníčko nás šimrá svými paprsky. Příroda se probouzí a my jsme po zimě naladění na čerstvé poklady ze zahrádky. Kdo by odolal křehkým oddenkům chřestu, šťavnaté rebarboře nebo křupavému mangoldu?

Poklady jara
Eliška
Červeňová,
kuchařka
MANGOLD
Zelenina, která upadla v zapomnění. Přitom jde o levnou potravinu s bohatou historií. Znali ji už staří Římané. Můžeme jím nahradit třeba špenát nebo kapustu.
Mangold
-
je lehce stravitelný, nízkoenergetický, má hodně vlákniny;
-
podporuje cévní soustavu a činnost jater;
-
je velmi dobrý při prevenci rakoviny (chrání hlavně tlusté střevo);
-
posiluje nervový systém a je protizánětlivý (pomáhá při zánětu žil);
-
je vhodným doplňkem při onemocnění kloubů, může zlepšit dnu, protože snižuje hladinu kyseliny močové;
-
chrání ledviny, pomáhá při zácpě;
-
pečuje o zdravý zrak;
-
je bohatý na vitamíny C, B, A, E, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a kyselinu listovou.
Rozlišujeme
-
listový mangold často se konzumuje jako špenát, je velice oblíbený zejména v jižních zemích, jako je Itálie. Nevýhodou je nízká trvanlivost. Při nákupu pozor na příliš velké listy, mají nahořklou chuť.
-
řapíkatý mangold je hodně oblíbený i ve střední Evropě, kde se také pěstuje, ale nejvíce se dováží z Itálie. Má široké listy a bílé nebo červené dužnaté řapíky, které připravujeme odděleně.
CHŘEST
Jedná se královskou, lahodnou zeleninu. Pěstoval se už ve staré Číně a v Egyptě. Ve střední Evropě má sezonu od konce dubna do poloviny června, na jihu lze sklízet asi o měsíc dříve. Jedná se o křehkou zeleninu, která potřebuje křehké zacházení. Pozor na správné skladovaní, ideální je zabalit ho do vlhké utěrky a dát do lednice. U nás se tradičně pěstuje u Ivančic a na Mělnicku.
Chřest
-
je lehce stravitelný, má nízký obsah kalorií;
-
je močopudný, čistí krev, podporuje činnost ledvin;
-
zlepšuje soustředění, paměť a posiluje nervový systém;
-
udržuje zdravé cévy;
-
díky zásobování kyslíkem zlepšuje naši fyzickou i psychickou pohodu;
-
obsahuje betakaroten, vitamíny E, C, B, kyselinu listovou, draslík, zinek, fosfor, železo, jod a sodík.
Druhy chřestu:
-
bílý chřest je nejoblíbenější odrůdou a cení se tím více, čím jsou jeho výhonky bělostnější. Tento druh nesmí před sklizní přijít do styku se slunečními paprsky. Proto se musí přikrývat zeminou. Roste velmi rychle, až deset cm za 24 hodin, proto se v sezoně výhonky sklízejí každý den. Je důležité ho před tepelnou úpravou celý oloupat (shora dolů). Slupky se dají použít na vývar. Hlavním producentem je Německo, Francie a Polsko.
-
zelený chřest barvu získává působením slunce. Má výraznější chuť než bílý a obsahuje více vitamínu C. Pro svou jednodušší pěstitelskou náročnost je i levnější, navíc některé druhy se nemusí loupat, stačí očistit dolní část výhonku.
-
fialový chřest silně aromatická zelenina, která za svou barvu vděčí přírodnímu barvivu antocyanu. Vyznačuje se výraznější nahořklou chutí. Pěstuje se hlavně v Německu.
REVEŇ, REBARBORA
Je jako prázdniny její sklizeň trvá jen chvíli. Byla významnou léčivou rostlinou již ve staré Číně. Je to vytrvalá bylina s hlíznatými, dužnatými oddenky červené nebo zelené barvy. Zpravidla se využívá jako ovoce.
Rebarbora
-
musí vždy projít tepelnou úpravou, jinak je nepoživatelná;
-
listy se nejí;
-
pozor na hliník, reaguje s kyselinou šťavelovou a vytváří látky tělu škodlivé;
-
nedoporučuje se ledvinářům, těhotným a kojícím matkám;
-
zlepšuje krevní oběh a stav cév;
-
má blahodárné účinky na nervovou soustavu;
-
zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů;
-
obsahuje vitamíny B, A, C, kyselinu listovou, jablečnou, citronovou, šťavelovou, hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, uhlík.
JAHODY
Jsou velmi aromatické a pro svou vynikající chuť prostě neodolatelné. V našich končinách jsou prvním ovocem. Jedná se o vysloveně nízkokalorické a zdraví prospěšné plody. Sezona není dlouhá, proto je potřeba ji využít.
Jahody
-
posilují metabolismus;
-
pomáhají při léčbě srdce a cév (prevence infarktu);
-
jsou vhodné při chudokrevnosti, dně, při léčbě zánětů;
-
jsou močopudné, také snižují horečku;
-
pročišťují a odvodňují tělo;
-
zahánějí únavu a nervozitu;
-
obsahují vitamíny A, B, C, E, B, draslík, hořčík, kobalt, fluor, vápník a vlákninu.
Odrůd je mnoho, přibližně 70 druhů.
RECEPTY
Slaný koláč s krůtím masem a mangoldem (6 porcí)
Těsto: 500 g hladké mouky, 125 g másla, špetka soli, 175 ml horké vody rychle zpracujeme a zabalené necháme v lednici odpočinout. Potom vyválíme do formy, propícháme vidličkou, zatěžkáme a předpečeme na 180 stupňů asi 20 min.
Náplň: listy mangoldu, kostky krůtích prsou, sýr s modrou plísní, sůl, pepř, muškátový oříšek, 500 ml smetany, 3 vejce.
Vše navrstvíme do předpečeného korpusu, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a dáme zapéct asi na 20 min. Krájíme vychladlé.
Chřestová polévka (4 porce)
500 g zeleného chřestu, 250 g kuřecích prsíček, lžíce oleje, 1 cibule, kousek zázvoru, kari, sůl, pepř, litr vody, listová petrželka
Chřest očistíme, nakrájíme na špalíčky, kuře na nudličky krátce osmahneme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a zázvor, poté kari, sůl a pepř. Zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu a asi 15 min. povaříme, přidáme chřest a vaříme dalších 10 min. Nakonec dochutíme a ozdobíme petrželkou.
Rýžový nákyp s rebarborou a hruškou
100 g kulaté rýže vaříme v litru vody asi 15 min.
100 g rebarbory a 1 hrušku nakrájíme nadrobno a posypeme jedním vanilkovým cukrem, ochutíme skořicí, citronovou kůrou. 200 ml mléka a jedno vejce rozšleháme. Do vymazané formy vrstvíme rýži a ovocnou směs, nakonec zalijeme a dáme zapéct asi na 20 min. na 180 stupňů.

Související dokumenty