Babička Irenka aneb vaříme společně

Vydáno:

Děti z naší družiny navštěvují pravidelně seniory v Centru sociálních služeb. Možná si řeknete to je toho! Jenže postupem času jsme zjistili, že naše návštěvy jsou neobyčejné. Jednou jdeme hrát hry, jindy vymýšlíme pohádky nebo společně tvoříme, soutěžíme, povídáme si, malujeme, zpíváme. Jednou přijdeme my za babičkami a dědečky, jindy navštěvují oni nás ve škole.

Babička Irenka aneb vaříme společně
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Po několikaletém setkávání vznikly mezi dětmi a klienty Centra sociálních služeb vazby přátelského charakteru. Při opakovaných návštěvách jednotlivých pokojů jsme se seznámili s babičkou Irenkou. Babičce je již přes devadesát let, ale vůbec na to nevypadá. Je milá a krásně se s ní povídá. Pokaždé, když jdeme k ní na návštěvu, nám vypráví o svém životě. Pracovala jako kuchařka v lahůdkách a vypráví zážitky o tom, jak míchala nejrůznější saláty a pomazánky, jak zdobila chlebíčky a jiné dobroty, které se potom prodávaly v obchodech. Kromě vyprávění o tom, jak zvládala výborně svoji práci, nám vyprávěla pohádky, které měla v dětství ráda, o tom, kde jako malá prožila prázdniny. Vše, co se od ní dozvídáme, je velmi zajímavé. Jediné, co naši milou babičku trápí, jsou její nohy. Babička se pohybuje pomocí chodítka. Naše babička se na naši návštěvu pokaždé těší. Nechybí na žádné společné akci.
Jednou, když jsme byli u paní Irenky na pokoji a ona se pustila do vyprávění, vysvětlovala dětem, jak ráno brzy vstávala, aby ve výrobně, kde pracovala, stihli dobroty, které vyrobila s ostatními pracovnicemi, rozvézt do obchodů. Potom začala povídat, co všechno připravovali. Lososové chlebíčky s citronem, chlebíčky s krabím salátem, půleným vejcem a majonézou, vejce v aspiku, vaječnou tlačenku, topinky ve vajíčku s hořčicí a cibulí, zeleninové saláty, pomazánky aj. Práce ji bavila a zkušenosti s přípravou lahůdek využívala i doma.
Vše, co paní Irenka popisovala, bylo víc než zajímavé. Se slovy, že má paní Irenka velký obdiv, jak si všechno pamatuje i v pokročilém věku, jsme se chystali rozloučit. Ale paní Irenka, než jsme odcházeli, položila dětem otázku. Chcete ochutnat nějakou pomazánku? Dali byste si něco dobrého? Děti jednohlasně odpověděly: ANO!
S myšlenkou, že se jednoho dne sejdeme a vyzkoušíme nějaký recept paní Irenky, jsme se rozloučili. Nápad to byl více než skvělý, ale podaří se ho zrealizovat? Odpověď na tuhle otázku už máme. Podařilo se.
Jednoho dne po Vánocích nám paní vychovatelka rozdala lístečky, kde byly informace pro naše rodiče. Tyhle lístečky dostávají děti, které navštěvují babičky a dědečky, kteří žijí v Centru sociálních služeb. Na každém lístečku je informace o akci, která se má uskutečnit. Naši rodiče se z těchto lístečků dozví název akce, který den, od kdy, do kdy se akce koná, co si máme přichystat, případně vzít s sebou. Rodiče se po přečtení vyjádří a zaškrtnou, zda se dítě akce zúčastní, či nikoliv.
Ten, komu rodiče účast na akci potvrdí, se má na co těšit. Jsou akce, kdy je přihlášených dětí více, než na akci může jít. A tak tomu bylo i na společné kuchtění výrobu pomazánek a dalších lahůdek. A co bylo nejdůležitější? Že si všichni společně užijeme super odpoledne.
Pro děti toho bylo plno nového. Před tím, než jsme se vydali vyzkoušet si to, co paní Irenka dokonale ovládá i v pokročilém věku, posadili jsme se do kruhu a přemýšleli, zda tuhle činnost zvládneme a jestli nám to bude chutnat. Povídali jsme si o tom, jak lidé, kteří připravují jídlo pro ostatní, to nemají vůbec jednoduché. Protože lidé jsou velmi vybíraví, a ne každému všechno chutná. Také jsme si povídali o alergenech, o tom, co je zdravé a nezdravé, že při přípravě jídel existují určité normy, hygienické předpisy. Také jsme diskutovali o tom, jaké použijeme nádoby, z jakých surovin a čím budeme takovou pomazánku nebo salát míchat. Než jsme se nadáli, přišel den, kdy jsme si vyzkoušeli podle instrukcí paní Irenky míchat, mazat, krájet.
O přípravu potravin, které potřebujeme k vytváření dobrot, se postaraly pracovnice Centra sociálních služeb. Když jsme přišli do budovy, kde naše společné "vaření" probíhalo, bylo vše připravené. Zajímavé na tom bylo, že se na tuhle akci přihlásili především kluci. A bylo neuvěřitelné, jak jim šla práce pěkně od ruky. Loupali brambory, krájeli rohlíky, mazali jednohubky, pomáhali míchat. Zkrátka všichni zvládli svoji práci na jedničku a všechno, co jsme společnými silami vyrobili, bylo výborné. Pomazánky, "čokomňamky", chlebíčky, saláty. Po návratu do školy děti vyprávěly ostatním, jak jim chutnalo. A co jsme si vyzkoušeli a ochutnali? Níže máte přehled dobrot a osvědčené recepty paní Irenky a ostatních, co se na společném "vaření" podíleli.
Podkladová pomazánka
5 brambor
20 dkg šunkového salámu vcelku
sklenice majonézy
měkký sýr
sterilovaná okurka
kysané zelí
sůl, pepř, hořčice, cukr
Podkladová pomazánka se dávala na chlebíčky. Pomazánka, která vznikla smícháním výše uvedených surovin, byla výborná a všem moc chutnala. Děti s babičkami ji mazaly na rohlík nakrájený na kolečka. Nakonec jsme vzniklé jednohubky přizdobili šunkou a okurkou
Česneková pomazánka
strouhaný tvrdý sýr
česnek
pomazánkové máslo
tatarská omáčka
pepř, sůl
Výše uvedené suroviny smícháme vidličkou v misce a mažeme na rohlíky nakrájené na kolečka. Jednohubky ozdobíme plátky salámu a pro lepší chuť dozdobíme plátky čerstvé okurky, hroznovým vínem, proužky papriky, případně vlašskými ořechy.
Čokomňamky
piškoty
nutela
Pokud máte chuť na něco dobrého, vyzkoušejte oblíbený recept s názvem Čokomňamky. Je to velmi jednoduché a rychlé. V obchodě stačí zakoupit pouze dvě suroviny, a to piškoty a nutelu. Piškoty natřete nutelou a máte hotovo. Kdo bude chtít ještě tuhle dobrotu zdokonalit, může natřené piškoty namáčet v čokoládové polevě a obalit v kokosu. Tento recept je velmi oblíbený u dětí. Téměř pokaždé, když jdeme navštívit naše babičky, máme tuto dobrotu připravenou na stole.
Tvarohová pomazánka
1 tvaroh
strouhaný sýr
2 lžičky tatarské omáčky
sůl, pepř
Výše uvedené suroviny smícháme dohromady a mažeme na čerstvé pečivo. Přizdobíme okurkou a proužky červené papriky. Pomazánka je výborná jako lehká svačinka.
Obložený chleba
salám
vejce
měkký sýr
okurka
ananas
sterilovaná paprika
Při přípravě obloženého chleba si děti vyzkoušely, kolik dá tomu, kdo připravuje svačinku, práce připravit něco na oko lákavého a chuťově zajímavého. Obložený chleba si každý může připravit podle surovin, které má momentálně k dispozici.
Sýrová pomazánka
strouhaný sýr
tavený sýr
hořčice
Rama nebo Perla
pepř
Suroviny uvedené výše smícháme vidličkou v misce. Pomazánku mažeme na pečivo.
Tvarohová česneková pomazánka
tvaroh
česnek
mletá červená paprika
tavený sýr
Tvaroh vložíme do misky, přidáme tavený sýr, mačkaný česnek, strouhaný sýr, pepř, mletou červenou papriku. Vše dobře zamícháme, případně dochutíme solí. Pomazánku mažeme na rohlíky nebo na chleba. Zdobíme krájenými proužky červené papriky, hroznovým vínem, plátky pomeranče, vlašskými ořechy, okurkou.
Paštiková pomazánka
2 paštiky
2 sýry Lučina
1 lžička tatarské omáčky
Paštiku, Lučinu a tatarskou omáčku smícháme, případně přisolíme, a mažeme na chleba. Zdobíme sterilovanou okurkou, červenou paprikou.
Krabí salát
krabí tyčinky
plechovka kukuřice
čínské zelí
2 rajčata
bílý jogurt, citron, sůl, med
Na kostičky nakrájíme krabí tyčinky, čínské zelí a rajčata. Vše vložíme do misky. Přidáme kukuřici z plechovky, bílý jogurt a vše dobře promícháme. Nakonec zakápneme citronem, medem a přidáme sůl. Hotový salát mažeme na nakrájený rohlík nebo veku. Zdobíme tenkými plátky pomeranče.
Vitamínový salát
2 jablka
1 plechovka kukuřice
čínské zelí
okurka
Nakrájíme na kostičky jablka a okurku, čínské zelí nakrájíme na proužky a smícháme v misce. Přidáme kukuřici z plechovky. Připravíme nálev v hrníčku. Dvě lžičky octa, na špičku lžičky sůl a tři lžičky cukru. Zbytek hrníčku dopustíme vodou. Nálev nalejeme do misky a zakápneme olivovým olejem.
Vitamínový salát 2
ledový salát
paprika
jablko
okurka
Nakrájíme salát, papriku, jablko, okurku a vložíme do misky. Připravíme nálev v hrníčku. Dvě lžičky octa, na špičku lžičky sůl a tři lžičky cukru. Zbytek hrníčku dopustíme vodou. Nálev nalejeme do misky a zakápneme olivovým olejem.
Tuňáková pomazánka
plechovka tuňáka v oleji
měkký sýr
hořčice
2 lžičky majonézy
pepř, sůl
pórek nebo paprika
Výbornou pomazánku si můžete vyzkoušet podle našeho receptu. Do misky dáte všechny suroviny popsané výše a vidličkou řádně smícháte dohromady. Lahodnou pomazánku si můžete připravit k svačině. Pomazánku mažeme na chleba. Chleba přizdobíme krájenými proužky papriky nebo pórkem.
Zeleninový salát
červená paprika
oranžová paprika
okurka
čínské zelí
rajče
pepř
ocet, cukr, sůl, voda, olivový olej nebo bílý jogurt, citron, med, sůl
V libovolném poměru nakrájíme zeleninu a vložíme ji do misky. Vidličkou promícháme. Připravíme nálev v hrníčku. Dvě lžičky octa, na špičku lžičky sůl a tři lžičky cukru. Zbytek hrníčku dopustíme vodou. Nálev nalejeme do misky a zakápneme olivovým olejem. Místo sladkokyselého nálevu můžeme zeleninu ochutit také bílým jogurtem, citronem, medem a solí. Chuť zvýrazníme špetkou pepře.
Ovocný salát
2 pomeranče
hrst rozinek
ovesné vločky
mleté ořechy
2 banány
2 jablka
bílý jogurt
med
Tento ovocný salát je velmi chutný a lze ho připravit dětem jako výbornou a lehkou svačinku. Ovoce omyjeme, nakrájíme. Nakrájené ovoce vložíme do misky. Přisypeme ovesné vločky, několik hrstí vlašských ořechů, rozinky a zamícháme. Nakonec přidáme bílý jogurt a opět vidličkou promícháme. Pokud by bylo ovoce málo sladké, přidáme lžičku medu.
Obložené chlebíčky
veka
měkký sýr
šunka
plátkový sýr eidam
vejce, okurka, paprika
Na obložené chlebíčky použijeme podkladovou pomazánku z brambor nebo tavený sýr. Veku namažeme sýrem nebo pomazánkou. Na namazanou veku položíme salám, tvrdý sýr, krájené vejce, přizdobíme okurkou, proužkem papriky.
ZÁVĚR
Děti a babičky prožily společně neuvěřitelné odpoledne. Všichni měli plná bříška a moc všem chutnalo. Děti si odnesly velké množství praktických dovedností a zkušeností, které se jim určitě budou do budoucna hodit. Zjistily, že připravit něco dobrého není tak úplně jednoduché a dá mnoho práce. Babičky byly šťastné, že mohly předat své dovednosti dětem.
V průběhu odpoledne byla pohodová atmosféra, děti se snažily, neustále se vyptávaly, zajímaly se o to, co komu chutná, co má nejraději. Sdělovaly, co a jak vaří jejich maminka. Pro všechny to bylo nezapomenutelné odpoledne a všichni už se těší na další pokračování.

Související dokumenty