Program GLOBE pro střední školy

Vydáno:

Program GLOBE nabízí středním školám a gymnáziím řadu možností, jak realizovat badatelské projekty na pokročilejší úrovni. Již před osmi lety jsme s několika pražskými středními školami stáli u zrodu projektu 3V - Vědě a výzkumu vstříc. Byl to první pokus o zavedení badatelsky orientované výuky (BOV) v českém školním prostředí a byl určen právě pro gymnázia a střední školy. Úspěch tohoto projektu nás motivoval k rozvíjení BOV i na základních školách. Lze tedy říci, že badatelství na středních školách a gymnáziích má u nás nejdelší tradici, kterou program GLOBE od samého začátku inicioval a rozvíjel.

 

Program GLOBE pro střední školy
Jan
Blažek,
Vzdělávací centrum TEREZA
„Vstupem do sítě GLOBE před 19 lety a řadou uskutečněných projektů dáváme studentům hodnotné podněty ke spolupráci s kamarády různého věku, učiteli a v budoucnu i odborníky, kteří se stávají konzultanty jejich odborných prací,“ říká ředitelka Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích Danuše Lhotková, která dodává, že „studenti tak postupují velmi přirozeným vývojem od záliby k hodnotné vysokoškolské přípravě. Osvěžením je čilá komunikace v angličtině i propojení s vrstevníky podobných zájmů doma i v zahraničí“.
Pokročilá znalost angličtiny u středoškoláků je u mezinárodního programu, jako je GLOBE, bezesporu velké plus. Žáci tak mohou v angličtině prezentovat své výzkumné projekty na studentských badatelských konferencích nebo publikovat články na mezinárodním webu www.globe.gov. Studenti Gymnázia
Dr.
A. Hrdličky v Humpolci dokonce v srpnu 2014 reprezentovali ČR na velké mezinárodní badatelské konferenci GLOBE Learning Expedition v Dillí, kde se setkali se žáky, učiteli a odborníky z celého světa. Silné zážitky z několikadenní cesty do Indie žáci sdíleli v deníkových zápiscích na školním webu a po svém příjezdu uskutečnili besedu pro veřejnost.
Neměl by však vzniknout dojem, že program GLOBE je pouze pro gymnázia. Mnohé střední školy využívají odborné kampaně a projekty vyhlašované mezinárodními koordinátory GLOBE. Mezi takové úspěšné projekty patřil například v letech 2011-2013 probíhající The Tree Ring Project, který se zaměřoval na výzkum klimatu prostřednictvím zkoumání letokruhů borovice a do něhož se zapojilo šest středních škol z ČR. Z aktuálních projektů lze zmínit například evropskou aerosolovou kampaň, v níž jsou aktivní také dvě české „GLOBE školy“ SPŠ Karviná a Schola
Humanitas
Litvínov, které pravidelně měří aerosoly v ovzduší ve spolupráci s partnerskými školami z Norska a Chorvatska. Další originální projekty prezentují střední školy a gymnázia každý rok na tuzemské badatelské konferenci GLOBE Games.
Z celkového počtu 128 „GLOBE škol“ v ČR tvoří střední, vyšší odborné školy a gymnázia asi třetinu. O to více nás těší jejich badatelské úspěchy a neutuchající nadšení. Bádat s námi může opravdu každý! Více na www.globe-czech.cz.

Související dokumenty