Odborné školy a ECVET

Vydáno:

Odborné školy již řadu let (nyní v rámci programu Erasmus+) vysílají své žáky na stáže do různých zemí EU, aby si tam osvojili nové odborné znalosti a dovednosti, zlepšili si cizojazyčné dovednosti a rozšířili svůj obecný rozhled.

 

Odborné školy a ECVET
Ing.
Jaromír
Coufalík,
CSc.,
člen národního týmu ECVET expertů Domu zahraniční spolupráce
Od roku 2014 se při realizaci mobility žáků odborných škol začal používat Evropský systém přenosu kreditů v odborném vzdělávání (ECVET), který přispívá ke zvýšení kvality projektů mobility. Těžištěm tohoto systému je zásada, že obsah učení v rámci mobility je specifikován co nejpřesněji pomocí výčtu konkrétních znalostí a dovedností, které se mají stážisté během obvykle dvou- či třítýdenní stáže naučit. Takový výčet (a také postupy a kritéria hodnocení) se uvádí v dokumentu nazvaném Jednotka výsledků učení. V něm je také uvedeno, ke které konkrétní kvalifikaci se obsah stáže vztahuje. Stážisté si tedy mohou postupně shromažďovat dokumenty o osvojení částí příslušné kvalifikace.
Posléze systém ECVET přináší zjednodušení procedury hodnocení a uznávání výsledků učení osvojených na stáži. Zjednodušení spočívá v tom, že stážisty na závěr jejich mobility hodnotí zástupce přijímající organizace, zatímco vysílající škola výsledky tohoto hodnocení převezme (nehodnotí tedy stážisty podruhé), zaznamená do Europassu a uzná je.
Využití systému ECVET při realizaci projektu mobility je dobrovolné. Od roku 2014 (prvního roku programu Erasmus+) se podíl projektů s využitím systému ECVET zvýšil ze 42 % schválených projektů mobility až na letošních 94 %. Při přípravě a realizaci projektů mobility s využitím systému ECVET je sice potřeba vypracovat jednu nebo více jednotek výsledků učení, avšak na druhé straně je obsah stáží propracován kvalitněji a také procedura hodnocení a uznávání výsledků učení je lepší.
Více informací o problematice ECVET naleznete na http://www.naerasmusplus.cz/cz/reformy-a-systemyvzdelavaniecvet/.
POZNÁMKA
Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem. Spolufinancováno z programu Evropské unie Erasmus+ a z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Související dokumenty